Ochorenia vlasovej pokožky: Takto si s nimi hravo poradíš!

Ochorenia vlasovej pokožky: Takto si s nimi hravo poradíš!

Mnohí ľudia majú tendenciu riešiť problémy povrchne. Ak nás niečo bolí, dáme si tabletku, ale už nás nezaujíma, z čoho bolesť pramení a prečo vôbec prišla. A to isté sa týka našej koruny krásy. Keď máme problematické vlasy, či už vysušené a krehké alebo rýchlo sa mastiace a nepoddajné, siahame po prípravkoch na vlasy, no koreň (v tomto prípade doslova korienok) problému zanedbávame.

Ochorenia vlasovej pokožky sú však tým, na čo by sme mali zamerať našu pozornosť, ak si nevieme rady s kvalitou našich vlasov. Ktoré to teda sú a ako sa im dá predísť, prípadne sa ich zbaviť? Zostaňte s nami!

Každý jeden problém treba riešiť, ako sa hovorí, „od piky“. Ak máte teda dlhodobo ťažkosti s nekvalitnými vlasmi, môžete si donekonečna kupovať tie najdrahšie šampóny, kondicionéry a špeciálne masky, váš problém možno načas zakamuflujú, ale rozhodne nevyriešia. Preto, ak vám vlasy vysielajú varovný signál, že je niečo v neporiadku, nepodceňujte to. A o akých problémoch to vlastne hovoríme? Reč je o lupinách, vypadávaní vlasov, ich pomalom raste či rýchlo sa mastiacich vlasoch. Pritom nejde o žiadnu vedu.

Odporúčame: Poznáš arganový olej? Presvedč sa o jeho blahodarných účinkoch aj ty!

problémy s vlasmi

Zdroj: Shutterstock®

Zmena jedálnička môže byť jediný účinný liek

Viac, než drahé vlasové prípravky, sľubujúce zázraky na počkanie, si vaša pokožka hlavy pýta vitamíny a minerály. Naopak, čomu by ste mali dať načas zbohom, ak sú vaše vlasy nekvalitné a vaša vlasová pokožka vykazuje známy ochorenia, to sú rôzne drastické zásahy, ako časté farbenie či ondulovanie. Pozor aj na prílišné teplo, teda žehlenie a sušenie vlasov. Aby sme však nehádzali všetku vinu sveta len na nedostatok potrebných živín v organizme, svoju úlohu pri problémoch s vlasmi a vlasovou pokožkou zohráva aj ročné obdobie či psychické rozpoloženie.

nadmerné vypadávanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Toto môžete spraviť pre kvalitu a zdravie vlasovej pokožky:

  • jesť vajíčka a kuracie pečienky (ako zdroj vitamínu A)
  • jesť tmavozelenú listovú zeleninu, bataty a mrkvu (ako zdroj betakaroténu)
  • jesť červené mäso, kôrovce, najmä ustrice a mäkkýše, ako aj tekvicové jadierka (ako zdroj zinku)
  • prijímať rastlinné a rybie oleje, ako aj orechy a semienka (ako zdroj esenciálnych mastných kyselín)

Inšpiruj sa: Lámajúce sa vlasy: Ochráň a spevni si ich s našimi radami!

ako predísť plešine

Zdroj: Shutterstock®

Mastné vlasy verzus vysušená pokožka hlavy

Pri rýchlo sa mastiacich vlasoch, okrem zvýšeného príjmu potrebných vitamínov a minerálov, pomôže, ak si budete vlasy, vrátane pokožky hlavy, umývať častejšie, ideálne každý druhý deň. Tým spomalíte prácu mazových žliaz a tvorbu mazu, avšak zvoľte si čo najjemnejší a najšetrnejší šampón. Čo by ste mali pri mastných vlasoch určite obmedziť, to je strava s vysokým obsahom cukru. V prípade lupín, naopak, hovoríme o vysušenej pokožke hlavy, ktorá je doslova dehydrovaná a nepríjemne svrbí. Všetko nasvedčuje tomu, že vášmu telu chýba zinok.

Okrem vyššie spomenutých potravín by ste mali pri tomto probléme jesť aj viac olejnatých rýb, hlavne sardinky či slede. Až keď vyskúšate zmenu stravovania a tá predsa len neprinesie žiadne ovocie, poraďte sa o riešení tohto problému s lekárom. Ak sú totiž lupiny vo vlasoch spojené s nadmerným vypadávaním vlasov, môže ísť o skryté ochorenie, ktoré treba v každom prípade liečiť.

starostlivosť o vlasovú pokožku

Zdroj: Shutterstock®

Nadmerné vypadávanie vlasov

V prípade, že sa dlhodobo boríte s nadmerným vypadávaním vlasov a nepomohli vám žiadne vlasové prípravky, dokonca sa vám objavujú aj lysinky, v prvom rade posilnite príjem vitamínu B, o to viac, ak podliehate stresu a stresovým situáciám. Tento vitamín vám poskytnú celozrnné obilniny, ale aj kvasnice či vajíčka. To isté platí o vitamíne A; jedzte preto veľa mrkvy, listovej zeleniny či sušených marhúľ.

Vyskúšaj: 7 tipov, ako využiť Aloe vera pre krásu: Prečo ich vyskúšať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Alžbeta Stanková 17.11.18 18:08

AS
karma
108.00

mne vypadávajú vlasy, nič mi nepomáha

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 20.11.18 19:05

ZS
karma
100.00

niekedy som mala lupiny ako hovada... vyskusala som vselijake sampony, kortikoidy od koznej nic nepomohlo vsetko mi drazdilo kozu... odkedy si vlasy odfarbujem cistym 3 % peroxidom mam pokoj od suchych vlasov, od lupin...

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 12:42

karma
127.00

Vlasy a jedálniček som si zatiaľ nespojil, ale má to logiku.

  • 0
Odpovedať

Júlia Filová 23.12.18 10:04

JF
karma
-1.00

skúsim ten zinok na lupiny, aj keď mám pocit, že to súvisí so stresom a tak ľahko im nepomôžem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní