Farba roka 2022: Spoločnosť PANTONE po prvýkrát prekvapila úplne novou farbou

Farba roka 2022: Spoločnosť PANTONE po prvýkrát prekvapila úplne novou farbou

Ako to už býva zvykom, v závere roka spoločnosť PANTONE vyhlasuje farbu nasledujúceho roka, ktorá bude dominovať v móde, interiérovom dizajnérstve a v podstate ju budeme môcť zakomponovať do všetkého. Rovnako ako v minulom roku, tak aj v tomto spoločnosť prekvapila celú verejnosť. Minulý rok sa niesol v znamení dvoch farieb roka, a to Ultimate Grey a žltej Illuminating, ktoré mali symbolizovať odolnosť voči ťažkým okolnostiam a optimizmus do budúcnosti.

Pre nasledujúci rok spoločnosť vytvorila úplne nový odtieň, teda úplne novú farbu, ktorá je akousi novou víziou sveta. Pantone 17-3938 Very Peri môže na prvý pohľad predstavovať pastelovú fialovú farbu, no v skutočnosti ide o špecifický odtieň, ktorý vznikol zmiešaním červených a modrých podtónov vo fialovej farbe.

farba Very Peri

Zdroj: Shutterstock®

Very Peri – farba roka 2022

Budúcoročná farba má symbolizovať zmeny, ktoré svet zažíva, keď sa snažíme prekonať izoláciu a neistotu pandémie. Je teda akýmsi spojením fyzického a digitálneho sveta, ktoré v poslednej dobe zažívame.

Spoločnosť uvádza, že táto nová farba je najšťastnejšia a najteplejšia zo všetkých modrých odtieňov. Spája vernosť a stálosť modrej s energiou a vzrušením červenej. Farba navyše dodáva posilňujúcu zmes novosti s bezstarostnou dôverou a odvážnou zvedavosťou, ktorá oživuje nášho kreatívneho ducha.

Výber odtieňa modrej tiež pripomína modrú žiaru digitálnych zariadení (počítače, smartfóny, tablety,...), v čase, keď sa ľudská existencia presúva práve do digitálnej sféry. Modrá je tiež symbolom vzostupu technologických pokrokov, ktoré na nás čakajú v blízkej budúcnosti (virtuálna realita, Metaverse,...).

Odporúčame: Najkrajšie povzbudivé citáty – pre veľkú dávku povzbudenia a pozitivity!

Very Peri v interiéri

Zdroj: Shutterstock®

Farba roka 2022 v interiéri

Do interiéru vnáša pocit hravosti a pozýva na nečakané farebné kombinácie. A aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že nebude také jednoduché zakomponovať ju do interiéru, ak zvolíte správnu kombináciu farieb, bude to úplná hračka.

Skombinujte farbu Very Peri so sviežimi zelenými tónmi pre osviežujúci a prírodou inšpirovaný vzhľad v obývacej miestnosti alebo domácej kancelárii. Skombinujte ju s terakotovou farbou a dosiahnete upokojujúci a vyvážený vzhľad, ktorý sa hodí do spalní. Pokojne ju použite aj v detských izbách. V nich môžete skombinovať Very Peri  s ružovou alebo žltou. Získate tak nápadité priestory plné kreativity.

Pozri tiež: Do akých jedál pridávať rôzne sušené bylinky? Nauč sa dochucovať ako profesionál!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 14.12.21 06:06

ĽŠ
karma
100.00

Krásny špecifický odtieň.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 14.12.21 09:25

KK
karma
105.00

krásna svieža farba

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 14.12.21 16:19

MZ
karma
92.00

veľmi pekná farba

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 15.12.21 09:35

ZS
karma
100.00

Teraz jak sme premaľovali na bielo

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 15.12.21 14:36

DB
karma
117.00

Táto farba sa mi páči...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.12.21 18:17

MM
karma
100.00

farba je krásna, ale každý rok vytvárať nové kombinácie zariadenia podľa aktuálnej farby roka je trochu moc

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 18.12.21 16:01

MC
karma
109.00

Pekný odtieň fialovej.

  • 0
Odpovedať

igor peto 18.12.21 17:12

IP
karma
116.00

moja farba roka je žltá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní