Nadmerná konzumácia alkoholu: Riziko ktorých ochorení zvyšuje?

Nadmerná konzumácia alkoholu: Riziko ktorých ochorení zvyšuje?

Kým občasné pitie alkoholu v primeranom množstve nemusí pre naše zdravie predstavovať žiadne riziká, jeho nadmerná konzumácia predstavuje obrovskú hrozbu. Alkohol v akomkoľvek množstve jednoznačne nepatrí za volant, taktiež by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy. Väčší problém s ním môžu mať aj osoby, ktoré pravidelne užívajú niektoré druhy liekov na predpis. Z dlhodobého hľadiska môže alkohol najmä poškodzovať viaceré vnútorné orgány a zároveň zvyšovať riziká vzniku rozličných ochorení, mnohokrát veľmi vážnych, neraz smrteľných. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo v našom tele pácha pri nadmernej konzumácii alkohol a na rozvoji ktorých zdravotných problémov a ochorení sa môže podieľať.

Pečeň

Je všeobecne známe, že alkohol má výrazne negatívny vplyv hlavne na našu pečeň. Asi najčastejšie sa v súvislosti s nadmernou a dlhodobou konzumáciou alkoholu spomína práve cirhóza pečene. Toto ochorenie je charakteristické odumieraním pečeňových buniek a ich postupným nahrádzaním väzivovým tkanivom. Tieto zmeny zapríčiňujú poruchy funkcie orgánu. Cirhóza je nezvratné ochorenie a vo vyšších štádiách i nevyliečiteľné. Potrebná môže byť transplantácia orgánu. Alkohol však môže prispieť aj k rozvoju onkologických ochorení, a to v tomto prípade aj rakoviny pečene. Toto vážne ochorenie nemáva dobrú prognózu. Dlhodobo môže prebiehať bez príznakov, a tak dochádza k diagnostike už neskoro.

Pozri aj: Máš chuť na sladké alebo slané? Toto sa ti telo snaží naznačiť!

poškodená pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Žalúdok a pankreas

Alkohol v nadmernom množstvo poškodzuje nielen pečeň, ale i ďalšie orgány tráviaceho traktu, a to najmä žalúdok a pankreas. Nadmerné pitie alkoholu predstavuje jeden z rizikových faktorov žalúdočných vredov, ktoré sa môžu prejavovať veľkými bolesťami brucha i zvracaním. Pri vzniku komplikácií, napríklad pri prasknutí vredu, je ohrozený až život pacienta. Taktiež môže byť alkohol príčinou nádorov v rôznych častiach tráviaceho systému. Môže podporiť rozvoj rakoviny žalúdka či hltana, taktiež rakoviny pankreasu. Práve rakovina pankreasu patrí k vôbec najzákernejším typom rakoviny. Zvyčajne prebieha dlhú dobu asymptomaticky. Nádor na pankrease pritom pomerne rýchlo rastie aj metastázuje do okolitých tkanív. Úmrtnosť je v tomto prípade vysoká. 

Cievny systém

Okrem tráviaceho systému dostáva poriadne zabrať v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu aj kardiovaskulárny systém. Alkohol môže byť príčinou vysokého krvného tlaku, ktorý má výrazne negatívny vplyv na srdce aj cievy a môže prispievať k rozvoju iných srdcovo-cievnych ochorení. Na vzniku vysokého tlaku sa však podieľa i mnoho ďalších faktorov, vrátane genetiky či životosprávy. Vysoký tlak môže prispievať k vzniku ischemickej choroby srdca či infarktu. V súvislosti s nadmernou konzumáciou alkoholu ešte môžeme spomenúť takzvanú alkoholickú  kardiomyopatiu, čo je ochorenie srdcového svalu spôsobené alkoholom, ktoré vedie k poruchám až zlyhávaniu daného orgánu. 

ako škodí alkohol

Zdroj: Shutterstock®

Mozog

Nadmerné pitie a alkoholizmus môžu rovnako viesť k rozvoju neurologických problémov a ochorení. Alkohol výrazne ovplyvňuje náš mozog. Prispieva k zhoršeniu spracovania zmyslových podnetov a znižuje pohybovú koordináciu. Môže prispievať k rozvoju migrén či porúch spánku. Nadmerné pitie alkoholu poškodzuje neurotransmitery v mozgu. Alkohol môže tiež spôsobiť poškodenie periférnych nervov a podnietiť rozvoj alkoholickej neuropatie. Taktiež sa hovorí o súvislosti medzi nadmernou konzumáciou alkoholu a rozvojom demencie. 

Koža

Alkohol škodí i najväčšiemu orgánu ľudského tela, a to koži. Osoby, ktoré prijímajú alkohol pravidelne a vo vyššej miere, majú vyššie riziko rozvoja rozličných kožných problémov a ochorení. Môžu ich vo vyššej miere trápiť rôzne dermatitídy, rovnako je zvýšené riziko psoriázy. Pacienti s kožnými ochoreniami a rozličnými ekzémami by si predovšetkým mali dávať pozor na konzumáciu alkoholu. Alkohol môže prispievať k dehydratácii pleti, rovnako ju okráda o dôležité živiny a vitamíny. Pokožka môže byť vysušená a môžu sa na nej objavovať červené škvrny či drobné popraskané cievky. Alkohol tiež výrazne prispieva k rýchlejšiemu starnutiu pleti.

pitie alkoholu

Zdroj: Shutterstock®

Imunita

K oslabeniu imunitného systému môže prispievať množstvo rozličných faktorov. Okrem nezdravej stravy, stresu, nedostatku spánku či pohybu je to aj nadmerná konzumácia alkoholu. Jedinci, ktorí nadmerne prijímajú alkohol, sú tak viac ohrození aj rozličnými infekčnými ochoreniami. Častejšie sa u nich môžu objavovať opakované infekcie. U chronických alkoholikov sa môžu objavovať zápaly pľúc, pľúcna tuberkulóza, taktiež je tu zvýšené riziko nákazy hepatitídou typu C. Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že nadmerná konzumácia alkoholu rovnako poškodzuje aj obličky a môže spôsobiť až zlyhanie ich funkcie.

Odporúčame: Toto sú potraviny, ktoré škodia pečeni. Aj ty ich máš rada?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 04.11.20 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Nadmerná konzumácia skutočne predstavuje obrovskú hrozbu!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.11.20 09:42

KK
karma
105.00

Poučný článok, ale ľudia sú nepoučiteľný.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 04.11.20 17:24

karma
106.00

Časté pitie tvrdého alkoholu je tichý zabijak, ale zas kvalitné vínko z času na čas je liek.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.11.20 17:33

MM
karma
100.00

našťastie mi toto riziko nehrozí

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 05.11.20 07:40

MC
karma
109.00

Príležitostný pohár kvalitného vína nie je na škodu,ale nič sa nemá preháňať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.11.20 13:59

JK
karma
100.00

Všetkého veľa škodí

  • 0
Odpovedať

Tímea Hrušková 05.11.20 16:06

TH
karma
-1.00

Veľmi zaujímavý článok. Určite je na tom niečo pravda

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní