Čo oslabuje imunitný systém? Na toto si daj pozor!

Čo oslabuje imunitný systém? Na toto si daj pozor!

O imunitnom systéme sa hovorí najmä počas studených jesenných a zimných dní. Práve v tomto období totiž dostáva celý náš organizmus poriadne zabrať.

Z každej strany počujeme, ako si môžeme imunitu čo najúčinnejšie posilniť. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, čo náš imunitný systém najviac oslabuje?

Na jeho funkciu môže vplývať stres, málo spánku i znečistené ovzdušie. Zistite, aké ďalšie faktory majú negatívny vplyv na našu obranyschopnosť.

Ako rozoznať oslabenú imunitu?

Imunitný systém predstavuje zložitý súbor rozličných mechanizmov a reakcií vo vnútri organizmu, ktorý ho dokáže ochrániť pred antigénmi. Antigény sú cudzorodé látky schopné vyvolať v tele tvorbu protilátok a navodiť imunitnú odpoveď. Telo sa tak dokáže chrániť pred chorobami či zápalom bakteriálneho, vírusového či hubového pôvodu. Pod pojmom imunita rozumieme schopnosť organizmu zareagovať na nepriateľský antigén imunitnou odpoveďou, ktorej výsledkom je likvidácia možného nebezpečenstva. Takúto ochranu organizmu zabezpečujú rôzne orgány, tkanivá i bunky.

Súčasťou imunitného systému človeka je napríklad lymfatická sústava. Ďalej má imunitnú funkciu kostná dreň alebo slezina. Ak imunitný systém pracuje nedostatočne, môže sa to prejaviť na organizme rôznymi spôsobmi. Častý je celkový pocit únavy, bolesti kĺbov, zhoršené hojenie rán či žalúdočné problémy. Jedinec býva postihnutý opakovanými bakteriálnymi, plesňovými či vírusovými ochoreniami. Poruchy imunity sa z dlhodobého hľadiska môžu podieľať na vzniku neinfekčných chorôb, najmä na kožných či reumatických ochoreniach, alergiách či zápalových ochoreniach obličiek.

Odporúčame: Ako mať oblečenie rovné bez žehlenia? Triky, ktoré to dokážu!

nezdravé jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Tieto faktory môžu oslabiť imunitný systém:

1. Nezdravá strava

Asi vás neprekvapí informácia, že nezdravé stravovanie môže mať vplyv aj na funkciu nášho imunitného systému. Nepriateľom imunity je najmä biely cukor. Ten dokáže mať negatívny účinok hlavne na bunky imunitného systému. Nepriaznivo pôsobí aj biele pečivo, ťažké vysmážané jedlá či nadmerná konzumácia alkoholu. Takýto nezdravý spôsob stravovania je záťažou pre celý organizmus. Ak sa snažíte zdravšie jesť najmä počas leta, napríklad kvôli lepšej postave, skúste to radšej cez zimu. Váš imunitný systém vám za to určite poďakuje.

2. Diéty a detox

Náš imunitný systém môže byť oslabený aj druhým extrémom v stravovaní. Škodí totiž nielen nezdravá strava, ale aj neustále diéty či detox. Na zhadzovaní kíl či očiste tela nie je nič zlé, no treba mať na mysli, že všetkého veľa škodí. Naše snahy o čo najzdravšie stravovanie nakoniec môžu byť úplne kontraproduktívne. Mnohé z diét sú navyše chudobné na vitamíny či minerálne látky, ktoré je možné získať len vyváženou stravou. Takéto hazardovanie so zdravím imunitnému systému neprospieva.

stres

Zdroj: Shutterstock®

3. Stres

To, že sa stres nachádza na zozname faktorov negatívne vplývajúcich na imunitu, rozhodne nikoho neprekvapí. Stres je problémom dnešnej rýchlej doby a stojí za mnohými zdravotnými problémami. Kým krátkodobý stres môže človeku pomôcť zmobilizovať sily, z dlhodobého hľadiska má na človeka zdrvujúci dopad. Súvislosť medzi stresom a oslabeným imunitným systémom potvrdili už mnohé štúdie. Pri záťažových situáciách sa vyplavuje hormón zvaný kortizol, ktorý tlmí aktivitu imunitného systému.

4. Deficit spánku

Počas spánku dochádza k regenerácii organizmu, preto môže jeho nedostatok viesť k viacerých zdravotným komplikáciám. Ak nespíte dostatočne dlho, ani váš imunitný systém nemusí byť zregenerovaný tak, aby fungoval bez problémov. Je dokázané, že nedostatok spánku zvyšuje pravdepodobnosť, že človek prechladne alebo dostane chrípku. Nezabúdajte však na to, že prebdené hodiny počas týždňa už cez víkend nedospíte. Dôležitá je tiež kvalita spánku.

Pozri aj: Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

lieky

Zdroj: Shutterstock®

5. Lieky

Lieky sa vyrábajú na to, aby nám pomohli. Niekedy však dokážu napáchať škodu. Na imunitný systém môžu negatívne vplývať niektoré lieky proti bolesti či steroidné liečivá. Platí to predovšetkým pri ich dlhodobom a veľmi častom užívaní. Ďalším typom liekov, ktoré môžu oslabovať našu imunitu, sú antibiotiká. Tie totiž ničia aj dobré baktérie, ktoré chránia črevnú mikroflóru.

6. Nedostatok pohybu

Pohyb napomáha lymfatickému systému vylučovať z organizmu toxíny, zlepšuje krvný obeh, a tým aj podporuje cirkuláciu bielych krviniek či protilátok v celom tele. Sedavý spôsob života je v dnešnej dobe veľkým problémom, podobne ako stres. Nedostatok pohybu môžeme mať ďalej negatívny vplyv na trávenie a metabolizmus, svaly, kosti, srdce i pľúca. Nezúfajte, ak nemáte dosť času venovať sa nejakému športu. Vášmu telu prospejú aj pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu.

znečistené ovzdušie

Zdroj: Shutterstock®

7. Znečistený vzduch

Veľkou záťažou pre celý organizmus aj imunitný systém je znečistený vzduch. Niektoré škodliviny v ovzduší môžu mať na našu obranyschopnosť veľmi zlý vplyv. Odborníci skúmali napríklad účinky smogu. Ten podporuje v tele zápalové procesy a môže zhoršovať priebeh ochorenia. Žiaľ, ide o faktor, ktorý nevieme veľmi ovplyvniť, maximálne tak pobytom v prírode ďaleko od veľkomiest. Práve preto by sme mali dávať pozor na svoj imunitný systém v ostatných smeroch a v prípade potreby ho posilňovať.

Odporúčame: Nový strih a zaujímavé denné líčenie? Táto premena sa ti bude páčiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Frnová 01.02.18 07:59

MF
karma
100.00

mať vybudovanú dobrú imunitu je základ

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 01.02.18 10:14

MB
karma
98.00

tazko sa vsetko do bodky dodrziava

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 01.02.18 13:32

karma
113.00

stres a nedostatek spánku to je moje mínus

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 01.02.18 17:36

SK
karma
114.00

bolo by ideálne nestresovať sa...

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 01.02.18 19:09

ĽŠ
karma
100.00

Súhlasím, už len jeden z uvedených faktorov dokáže s imunitou riadne zamávať...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní