Tradičné vínové koláčiky: Jednoduché, krehké, fantastické

Tradičné vínové koláčiky: Jednoduché, krehké, fantastické

Najlepšie recepty sú tie, do ktorých nepotrebujete veľké množstvo ingrediencií, ktoré sú hotové v priebehu niekoľkých minút a navyše chutia božsky. Pri listovaní v receptoch našich starých mám sme presne na taký natrafili. Možno si naň pamätáte a možno ho robievate dodnes. Sú to vínové koláčiky, ktoré sú presne také chutné a jednoduché na prípravu, ako si predstavujeme. Krehké čajové pečivo poteší chuťové poháriky. Nie je vôbec presladené, ide do nich mnohými obľúbené biele víno a navyše ich prípravu dozaista zvládne každá gazdinka.

Aké zákusky si najčastejšie pripravujete na Vianoce? My nikdy nedokážeme odolať maškrtám, ako sú snehové pusinky, kokosové pusinky, ale aj tradičné medové rezy, citrónové rezy, dobošové rezy, domáca marlenka a pod. Receptov na vianočné koláče je nespočetné množstvo, stačí si z nich vybrať ten, ktorý vás zaujme najviac a pri ktorom si myslíte, že bude chutiť každému členovi rodiny.

vínové koláčiky na sladko

Zdroj: Shutterstock®

Na vínové koláčiky potrebujeme:

  • 250 g Hery
  • 300 g hladkej múky
  • 7 lyžíc bieleho vína
  • vanilkový cukor na obaľovanie

Heru si vyberieme vopred, aby pri príprave koláčikov bola mäkká a mala izbovú teplotu. Z Hery, múky a bieleho vína vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút odležať v chladničke.

Po odležaní cesto rozvaľkáme na plat hrubý približne 0,5 cm a postupne vykrajujeme drobné koláčiky. Poprípade si môžeme z cesta trošku odrezať, vyvaľkať v rukách do „šúľka“ a spraviť okrúhle koláčiky s medzerou uprostred (ako na obrázku). Vytvarované koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich pri teplote 170 °C približne 12 minút. Po upečení ešte horúce koláčiky obalíme vo vanilkovom cukre. Po vychladnutí degustujeme a podávame hosťom ku kávičke alebo čaji.

Tip: Ak máte radi sladké koláčiky, neváhajte vanilkový cukor zmiešať s práškovým a v tejto cukrovej zmesi koláčiky po upečení obaliť. Budú o niečo sladšie, čo poteší všetkých milovníkov sladkého.

Prajeme príjemné vianočné maškrtenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 16.12.21 18:18

MM
karma
100.00

už som aj zabudla na tento recept, ďakujem za pripomenutie

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 20.12.21 22:07

karma
109.00

Poznám tento recept.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní