Pomaly niektoré z nás už začínajú dávať dokopy všetky recepty na vianočné zákusky, ktoré chcú tento rok upiecť. Klasikou sú medovníky alebo ako ich mnohí voláme perníky, ktoré na tácke s vianočnými zákuskami nesmú chýbať. Viete však, čo je najväčšou vianočnou klasikou v mnohých slovenských domácnostiach, ktorá nesmie u nikoho z nás chýbať? Jednoznačne linecké pečivo s domácou marmeládou – to je dokonalá čajová pochúťka. Spomenúť môžeme aj snehové gule, ktoré si nájdu svojich obľúbencov.
Máte ešte priestor na nejaký chutný a rýchly zákusok, respektíve maškrtu, na ktorej si dozaista pochutnajú malí i veľkí? Tak v tom prípade odporúčame „upiecť“ aj tieto snehové pusinky, ktoré sú sladkou bodkou za vianočným šalátom a rybou. Skvelou obmenou sú aj kokosové pusinky, ktoré majú rovnako dokonalú chuť.
Na snehové pusinky potrebujeme:
- 500 g krupicového cukru
- 5 bielok
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Do hrnca nalejeme vodu a dáme ju variť na sporák. Na hrniec si položíme vhodnú misku, do ktorej sme si dali bielky z vajíčok. Nad parou si vymiešame tuhy sneh, do ktorého postupne začneme vmiešavať cukor a následne aj citrónovú šťavu. Až budeme mať zmes na pusinky hotovú, stiahneme z pary a hmotu premiestnime do potravinárskeho vrecúška s ozdobnou špičkou (ak nemáte, môžete si pomôcť aj igelitovým vrecúškom).
Plech si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý budeme vytláčať pusinky zo zdobiaceho potravinárskeho vrecúška. Pusinky pečieme, respektíve necháme sušiť v rúre vyhratej na 120 °C. Najprv ich sušíme 15 minút, následne teplotu stiahneme na 50 °C a necháme sušiť ešte 10 až 15 minút.
Po vysušení necháme pusinky vychladnúť a podávame. Ak máte chuť ich vylepšiť, tak pokojne ich pofŕkajte roztopenou čokoládou. Pre farebné pusinky pridajte do zmesi potravinársku farbu. Prajeme príjemné maškrtenie.