Recept na panettone: Skús tradičný taliansky vianočný koláč aj ty!

Recept na panettone: Skús tradičný taliansky vianočný koláč aj ty!

    • Zdieľaj:
  • 334
  • 11

Medovníky, linecké pečivo, rumové guľky, kokosové pusinky, vanilkové rožky, medvedie labky, šuhajdy – tie i mnohé ďalšie cukrovinky neodmysliteľne patria k Vianociam.  Každoročne sa ich vôňa šíri z mnohých domácností a ich chuť si užívame počas celých sviatkov. Čo však skúsiť tento rok aj niečo menej tradičné? Poznáte napríklad panettone? Práve v predvianočnom období sa tento koláčik začína objavovať aj u nás v obchodoch. Jeho domovinou je Taliansko, a to konkrétne Miláno. Ide o akýsi sladký taliansky chlebíček v tvare kupoly s výškou okolo pätnásť centimetrov, ktorý v ceste spravidla ukrýva kandizovaný pomaranč aj citrónovú kôru či sušené hrozienka. Pripravovať sa však môže aj s kúskami čokolády.

Vo svojej domovine v Taliansku sa panettone často pripravuje najmä na Vianoce. Nebudeme vám však klamať, jeho príprava nie je najjednoduchšia. Nejde ani tak o zložitosť prípravy, ako skôr o zdĺhavý postup. Panettone je totižto potrebné nechať niekoľkokrát kysnúť, a to celé hodiny. Výsledok však rozhodne stojí za to. Odmenou vám bude chutný sladkastý koláčik, ktorý môžete pokojne podávať i s maslom, ako našu klasickú vianočku, taktiež s horúcimi nápojmi. Ide do toho?

Skús aj: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!

taliansky koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček hrozienok
  • 2 lyžice svetlého rumu (abstinenti môžu nahradiť jablčným džúsom)
  • 420 g hladkej múky
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 150 g trstinového cukru
  • ½ lyžičky sušeného droždia
  • ½ lyžičky soli
  • kôra z bio citróna
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica medu
  • 150 g zmäknutého masla
  • hrsť kandizovanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžicu rozpusteného masla
talianske panettone

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si vopred namočíme hrozienka do rumu. Prilejeme aj dve lyžice horúcej vody a necháme odpočívať.
  • Pripravíme si veľkú misu, v ktorej zmiešame hladkú múku, trstinový cukor, soľ, droždie, citrónovú kôru a vanilkový cukor. 
  • V druhej miske zmiešame vajcia so 150 ml vlažnej vody.
  • Následne obe zmesi spojíme a vymiesime cesto, buď ručne alebo pomocou robota. Počas miesenia postupne zapracovávame 150 g zmäknutého masla. 
  • Keď máme cesto hotové, zapracujeme doň aj zmes zo scedených hrozienok, kandizovanej pomarančovej kôry a lyžice rozpusteného masla.
  • Potom necháme cesto kysnúť, a to pokojne 12 až 16 hodín. Preto je vhodné cesto pripraviť večer, aby sa s ním dalo ďalší deň pracovať. 
  • Nakysnuté cesto rozprestrieme na pomúčenej doske a rozdelíme na dva rovnaké diely. 
  • Každé cesto natiahneme do tvaru štvorca a rohy založíme smerom do stredu, čím vytvarujeme z cesta guľu. Každú guľu umiestnime spojmi smerom dolu do pripravených foriem. Použiť môžete priamo papierové formy na panettone, prípadne sa dajú použiť aj vysoké tortové formy s menším priemerom či formy na bábovku.
  • Naplnené formy prikryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť ešte ďalších 4 až 6 hodín. 
  • Pred pečením ešte vrch cesta rozrežeme do tvaru písmena X a do prostriedku vložíme kúsok masla.
  • Pečieme pri teplote 165 °C asi 60 až 70 minút. Panettone môžeme počas pečenia skontrolovať špajdľou, ktorá by po vytiahnutí z cesta mala byť len mierne vlhká.
  • Upečený panettone po vybratí z rúry prepichneme naskrz dvomi špajdľami v mieste pár centimetrov nad dnom a zavesíme ho hore nohami do veľkého hrnca či inej nádoby. Takto ho pokojne môžeme nechať odstáť ešte 12 hodín, vďaka čomu bude koláč kyprý a nadýchaný. 
  • Následne už môžeme koláč podávať, najlepší je však údajne až po pár dňoch. Dobrú chuť!

Skús aj: Recept na orechové linecké koláčiky: Nesmú chýbať na vianočnom stole!


    • Zdieľaj:
  • 334
  • 11
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 19.12.20 11:11

KK
karma
100.00

Vyzerá to lákavo, ale na Vianoce zostanem radšej pri tradičnej slovenskej vianočke ako ju vždy piekla moja mama.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 19.12.20 15:28

ĽU
karma
121.00

vyzera lákavo dobre

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.12.20 17:36

MM
karma
125.00

našim slovenským klasickým makovým či orechovým závinom sa nič nevyrovná, o štedráku ani nehovoriac

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.12.20 06:57

ĽŠ
karma
100.00

Stojí za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 20.12.20 14:28

DB
karma
124.00

zaujímavý spôsob prípravy

  • 0
Odpovedať

Adriena Krzeminská 20.12.20 19:33

karma
103.00

Vyskúšala som a je naozaj výborný.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 21.12.20 00:01

karma
121.00

Panettone si obyčajne kupujem,už mám kúpené aj tento rok - čokoládové.Recept si odkladám :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 22.12.20 09:33

AT
karma
118.00

Pannetone je naozaj výborné

  • 0
Odpovedať

Kamila Horňáková 25.12.20 10:35

KH
karma
-1.00

Vyzerá dobre. Určite niekedy vyskúšam. Pečenie mám veľmi rada.

  • 0
Odpovedať

Miška Hazuchová 27.12.20 13:09

karma
-1.00

Ďakujem za recept pre maminu,ona to zbožnuje a stále to kupuje :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Križanová 09.01.21 13:35

ĽK
karma
107.00

Náročný recept, ale vyzerá veľmi dobre :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?
Recepty šéfkuchárov

Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?

  • 61
  • 11
  • 12.12.2020
Vynikajúce hrnčekové jablkové muffiny: Skvelé na desiatu aj ku káve!
Dezerty

Vynikajúce hrnčekové jablkové muffiny: Skvelé na desiatu aj ku káve!

  • 40
  • 6
  • 14.10.2020
Tradičná rybacia nátierka aj ako pohostenie pre návštevu
Jednohubky

Tradičná rybacia nátierka aj ako pohostenie pre návštevu

  • 69
  • 5
  • 05.10.2020
TOPlist