Do Vianoc zostáva necelý týždeň. Ak ste ešte pečenie pre iné povinnosti nestihli, určite premýšľate nad tým, aké vianočné pečivo by tento rok nemalo chýbať na vašom sviatočnom stole.
Máte radi orechy? Nesmrteľnou klasikou je najmä suché orechové pečivo, ktoré možno dochutiť a ozdobiť podľa vlastnej fantázie na množstvo spôsobov. Najlepšie chutia zlepované, s dávkou poctivého domáceho džemu, ktorý ich jemnú chuť ešte viac podčiarkne. Aby nielen dobre chutili, ale aj pekne vyzerali, nič nepokazíte čokoládovou polevou, ktorú môžete na záver ozvláštniť drobným zdobením s cukrovinkami. Receptov na ne je síce mnoho, no my vám ponúkame overený a najmä jednoduchý recept, s ktorým sa vám určite vydaria.
Odporúčame: Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu
Na prípravu suchého orechového pečiva budete potrebovať
- 300 gramov hladkej múky
- 100 gramov čerstvo mletých vlašských orechov
- 100 gramov práškového cukru
- 250 gramov Palmarínu alebo Hery
- Štipku soli
Pozri aj: Domáce včelie úliky: Nepečené vianočné pečivo, ktoré ťa vráti do detstva
Postup
V prvom kroku najemno pomelieme vlašské orechy. Tie by sme mali mlieť vždy čerstvé pred prípravou konkrétneho receptu, aby nestuchli a zachovali si tak svoju pravú orechovú vôňu. Do väčšej misy nasypeme múku, práškový cukor, štipku soli a mleté orechy. Zmes premiešame a pridáme na pásiky nakrájaný a zmäknutý rastlinný tuk. Cesto je najvhodnejšie miesiť ručne, až kým sa jednotlivé suroviny neprepoja a nevznikne lepkavé, no foremné cesto. Je najvhodnejšie nechať cesto odležať niekoľko hodín, ideálne aj cez noc. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme formičkami vzory. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň vykrojené cesto a pečieme zhruba 15 minút pri teplote cca 170 – 180 °C (v závislosti od danej rúry). Upečené a vychladnuté pečivo zlepujeme džemom a na záver vrch ozdobíme rozpustenou čokoládou a cukrovinkami na zdobenie.
Inšpiruj sa: Domáce snehové pusinky: Dokonalé vianočné snehové pečivo