Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu

Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu

    • Zdieľaj:
  • 6

Čo by boli Vianoce a vlastne celé predvianočné a povianočné obdobie bez tradičného vianočného pečiva? Razom sa na rôznorodé koláčiky ulakomí aj ten, čo preferuje skôr slané dobroty. V každej jednej domácnosti by sme pritom našli aspoň pár receptov na tradičné druhy suchého pečiva, ktoré sa, takpovediac, dedia z generácie a generáciu. Snáď najtradičnejším a priam až ikonickým vianočným pečivom sú medovníčky. Ich korenisto-sladkastá vôňa sa pri pečení šíri celým interiérom a každému hneď pripomenie obdobie Vianoc. 

K sviatkom tiež neodmysliteľne patrí linecké pečivo, medvedie labky, šuhajdy, rumové guľky, kokosové pusinky, grilážky a mnohé ďalšie. Často sa pritom v týchto tradičných dobrotách strieda kokos, mak a najmä orechy. Ak ste milovníkom orechového pečiva, na vašom vianočnom stole dozaista nechýbajú ani vanilkové rožky. Ak ste ich ešte nepiekli, alebo na ne hľadáte skutočne dobrý recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť, inšpirujte sa naším novým videom. Spolu si v ňom upečieme najchutnejšie vanilkové rožky podľa rodinného receptu!

Pozri aj: Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané

Ingrediencie na tradičné vanilkové rožky

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g orechov
  • 50 g práškového cukru (plus trochu na obaľovanie)
  • vanilkový lusk alebo vanilkový cukor

Postup prípravy:

  • Ako prvé si zmiešame sypké ingrediencie, a to múku, mleté orechy a práškový cukor.
  • Následne pridáme na kocky nakrájané a zmäknuté maslo. Dôkladne vypracujeme do tvaru bochníka. Cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.
  • Z bochníka odoberáme malé množstvo cesta, ktoré medzi prstami vyvaľkáme do šúľka a zohneme do tvaru rožteka. 
  • Pripravené rožky poukladáme na plech s papierom na pečenie, pričom pomedzi ne ponechávame aspoň menšie rozostupy.
  • Pečivo pečieme pri teplote 180 °C asi 10 až 15 minút. Závisí to od rúry aj veľkosti rožkov.
  • Kým je vianočné pečivo v rúre, v hlbokom tanieri si zmiešame práškový cukor s vanilkovým luskom alebo vanilkovým cukrom pre krásnu vanilkovú arómu.
  • V zmesi následne ešte horúce vanilkové rožky obalíme a necháme ochladnúť. Môžeme ochutnať. Dobrú chuť!

TIP: Orechy je v recepte možné nahradiť, napríklad v prípade alergie, pričom sa nestratí jedinečná chuť koláčikov. Tou správnou ingredienciou je v tomto prípade biely mak, ktorý je charakteristický orieškovou chuťou, no zároveň si na ňom môžu pochutnať aj alergici. Zohnať ho možno najmä na internete a u miestnych predajcov. 

- Vanilkové rožky
1 z 9
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


    • Zdieľaj:
  • 6
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 15.12.21 20:31

KK
karma
108.00

už mám niečo napečené a vyskúšam aj tento recept, vyzerajú výborne

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.12.21 07:27

ĽŠ
karma
100.00

Overená klasika.

  • 1
Odpovedať

Erika Podskubová 16.12.21 20:25

EP
karma
105.00

Vanilkové rožky musia byť každé Vianoce a šuhajdy

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 16.12.21 21:39

ZS
karma
100.00

Také isté robím aj ja

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.12.21 00:11

karma
100.00

3x áno vanilkovým rožtekom. Na Vianoce musia byť na stole.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 17.12.21 22:37

ZJ
karma
-1.00

Vanilkové rožky sme piekli práve dnes:) a tá fantastická vôňa je ešte aj o takomto čase
v celom byte:)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pleťové oleje na zimu: Pre každý typ pleti je vhodný iný! Aký si vybrať?
Pleť

Pleťové oleje na zimu: Pre každý typ pleti je vhodný iný! Aký si vybrať?

  • 4
  • 10.12.2021
Farbenie obočia v pohodlí domova: Ako na to?
Líčenie

Farbenie obočia v pohodlí domova: Ako na to?

  • 4
  • 27.11.2021
Novinky nielen na odličovanie a čistenie pleti: Spoznaj multifunkčné balzamy od Panakeia!
Novinky

Novinky nielen na odličovanie a čistenie pleti: Spoznaj multifunkčné balzamy od Panakeia!

  • 2
  • 17.12.2021
TOPlist