Čo by boli Vianoce a vlastne celé predvianočné a povianočné obdobie bez tradičného vianočného pečiva? Razom sa na rôznorodé koláčiky ulakomí aj ten, čo preferuje skôr slané dobroty. V každej jednej domácnosti by sme pritom našli aspoň pár receptov na tradičné druhy suchého pečiva, ktoré sa, takpovediac, dedia z generácie a generáciu. Snáď najtradičnejším a priam až ikonickým vianočným pečivom sú medovníčky. Ich korenisto-sladkastá vôňa sa pri pečení šíri celým interiérom a každému hneď pripomenie obdobie Vianoc.
K sviatkom tiež neodmysliteľne patrí linecké pečivo, medvedie labky, šuhajdy, rumové guľky, kokosové pusinky, grilážky a mnohé ďalšie. Často sa pritom v týchto tradičných dobrotách strieda kokos, mak a najmä orechy. Ak ste milovníkom orechového pečiva, na vašom vianočnom stole dozaista nechýbajú ani vanilkové rožky. Ak ste ich ešte nepiekli, alebo na ne hľadáte skutočne dobrý recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť, inšpirujte sa naším novým videom. Spolu si v ňom upečieme najchutnejšie vanilkové rožky podľa rodinného receptu!
Ingrediencie na tradičné vanilkové rožky
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g orechov
- 50 g práškového cukru (plus trochu na obaľovanie)
- vanilkový lusk alebo vanilkový cukor
Postup prípravy:
- Ako prvé si zmiešame sypké ingrediencie, a to múku, mleté orechy a práškový cukor.
- Následne pridáme na kocky nakrájané a zmäknuté maslo. Dôkladne vypracujeme do tvaru bochníka. Cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.
- Z bochníka odoberáme malé množstvo cesta, ktoré medzi prstami vyvaľkáme do šúľka a zohneme do tvaru rožteka.
- Pripravené rožky poukladáme na plech s papierom na pečenie, pričom pomedzi ne ponechávame aspoň menšie rozostupy.
- Pečivo pečieme pri teplote 180 °C asi 10 až 15 minút. Závisí to od rúry aj veľkosti rožkov.
- Kým je vianočné pečivo v rúre, v hlbokom tanieri si zmiešame práškový cukor s vanilkovým luskom alebo vanilkovým cukrom pre krásnu vanilkovú arómu.
- V zmesi následne ešte horúce vanilkové rožky obalíme a necháme ochladnúť. Môžeme ochutnať. Dobrú chuť!
TIP: Orechy je v recepte možné nahradiť, napríklad v prípade alergie, pričom sa nestratí jedinečná chuť koláčikov. Tou správnou ingredienciou je v tomto prípade biely mak, ktorý je charakteristický orieškovou chuťou, no zároveň si na ňom môžu pochutnať aj alergici. Zohnať ho možno najmä na internete a u miestnych predajcov.