Už si skúsila biely mak? Zisti, či je v niečom lepší než ten klasický

Už si skúsila biely mak? Zisti, či je v niečom lepší než ten klasický

    • Zdieľaj:
  • 9

Patríte k milovníkom maku? Ak áno, určite viete, že nejde len o lahodnú pochúťku, ale aj o veľmi zdravú potravinu. Je bohatý na makroživiny, ale aj viaceré minerálne látky a stopové prvky. Tieto drobné semienka napríklad radíme medzi vôbec najlepšie zdroje vápnika, ktorý potrebujú nielen naše kosti. Vedeli ste však o tom, že existuje i biely mak, ktorý má možno v niektorých smeroch oproti tomu klasickému dokonca navrch? Minimálne sa po konzumácii nejakej pochúťky s bielym makom nemusíte obávať tmavých semienok medzi zubami. Oplatí sa však o ňom zistiť viac!

Poznáte biely mak?

Domovinu maku siateho, latinsky Papaver somniferum, možno hľadať v Stredomorí. V tejto oblasti sa totiž našli najstaršie stopy poukazujúce na jeho používanie, pochádzajúce pravdepodobne zo 6. tisícročia pred Kristom. V súčasnosti je táto jednoročná rastlina z čeľade makovité rozšírená takmer po celom svete, jej pestovanie je však kvôli obsahu ópia v niektorých krajinách zakázané. Na Slovensku, ako aj v susednom Česku, je mak legálne vo veľkom pestovaný ako olejnina na rôzne účely. Mak siaty je charakteristický svojím plodom – takzvanou makovicou.

V nej sú ukryté semená, ktoré majú podľa konkrétnej odrody nielen modročiernu alebo tmavosivú farbu, ale i hnedastú, ružovú či dokonca béžovú až bielu. Konkrétne biely mak pritom radíme medzi málo známe a prastaré odrody maku, ktoré sú prevažne charakteristické ružovými kvetmi. V prírode sa údajne biely mak objavil v dôsledku mutácie alebo krížením, pričom následne bol ďalej šľachtený. Na Slovensku máme dokonca vlastnú odrodu bieleho maku zvanú Albín, ktorá je zapísaná v listine registrovaných odrôd Slovenskej republiky. 

Odporúčame: Najzdravší spôsob prípravy vajíčok: Na volské oko radšej zabudni

účinky bieleho maku

Zdroj: Shutterstock®

Aké má biely mak účinky?

Mohlo by sa zdať, že rozdiel medzi klasickým, respektíve modrým a bielym makom je len vo farbe semien. Avšak, rozdielov je o niečo viac. Ak okúsite biely mak, v prvom rade vás možno prekvapí a zaujme jeho chuť. Táto odroda je totižto charakteristická sladkastou orechovou chuťou. Chuť bledých semien maku možno prirovnať k chuti vlašských orechov alebo lieskovcov.

Rozdielny je však aj obsah živín. Už klasický mak je bohatý na viaceré telu prospešné látky, no biely mak ich v niektorých prípadoch obsahuje v ešte vyššom množstve. A to platí napríklad aj o spomínanom vápniku. Vďaka tomu je i biely mak skvelou prevenciou pred osteoporózou a je vítaný v jedálničku osôb s intoleranciu laktózy či alergiou na mliečnu bielkovinu, ktoré nemôžu vápnik prijímať z mliečnych produktov. 

Ďalšie benefity bieleho maku:

  • vysoký podiel bielkovín, zdravých tukov (nenasýtených mastný kyselín) aj vlákniny,
  • vyšší podiel fosforu, horčíka, železa aj zinku,
  • zdroj látok s antioxidačným pôsobením, 
  • obsah niektorých vitamínov skupiny B (napríklad B1 aj B6) a vitamínu E,
  • priaznivý vplyv na kvalitu kostí, zubov, kože i vlasov,
  • priaznivý vplyv na krvotvorbu,
  • upokojujúci vplyv na nervový systém,
  • podpora dobrého spánku.

Možnosti použitia bieleho maku

Biely mak sa spája aj s istými nevýhodami, ktoré súvisia napríklad s jeho pestovaním, ale aj možnosťami skladovania. Bielosemenné odrody maku sa zvyčajne vyznačujú nižšou úrodnosťou a náročnejšou starostlivosťou, s čím následne súvisí i cena, ktorá je v porovnaní s klasickým makom spravidla vyššia. Biely mak však okrem toho môže byť i menej stabilný. Najmä pomleté semená môžu pri dlhšom skladovaní rýchlejšie zhorknúť a zatuchnúť. Ako nevýhodu tiež môžeme spomenúť fakt, že biely mak nie je tak dobre dostupný ako klasický modrý. Nájdeme ho skôr v špecializovaných predajniach so zdravými potravinami a na internete. 

Možnosti jeho využitia sú naopak prakticky úplne totožné so spôsobmi používania klasického maku. Biely mak možno použiť na makovú plnku do koláčov, kysnutých múčnikov, buchiet i dezertov. Keďže má orieškovú chuť, skvelo sa hodí ako náhrada orechov, napríklad i v prípade alergie na orechy. Semenami možno posypať domáce pečivo, alebo ich skúste pridať do palaciniek aj lievancov. Nebojte sa však ani kombinácií so slanými jedlami. Biely mak si nájde miesto v smotanovej omáčke i zeleninovom dresingu. 

Recept na vanilkové rožteky z bieleho maku

Keďže sa blíži čas Vianoc a vypekania rôznych cukroviniek, prinášame tip na to, ako okúsiť jedinečnú chuť bieleho maku už počas nadchádzajúceho vianočného obdobia. Jedným z tradičných druhov vianočného pečiva sú aj vanilkové rožteky, ktoré sa bežne pripravujú s orechmi. Ako sme však už spomenuli vyššie, biely mak vie orechy dobre zastúpiť. A vďaka tomu si na týchto rožtekoch budú môcť pochutnať aj alergici. Ako na ne?

Ingrediencie:

  • 100 g mletého bieleho maku
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Postup: Z maku, múky, vajca, soli, masla a cukru vypracujeme cesto do tvaru bochníka a následne ho uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny. Potom na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme valček, ktorý nakrájame na rovnaké, asi 1 cm hrubé kúsky. Každý kúsok povaľkáme medzi prstami do malého šúľka, z ktorého vytvarujeme rožtek. Rožteky poukladáme ďalej od seba na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200 °C asi 9 až 10 minút. Ešte teplé rožteky z rúry obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali pre krásnu vôňu i vanilkový cukor. Necháme vychladnúť a uskladníme, prípadne rovno ochutnáme. Dobrú chuť!

Odporúčame: Probiotiká a deti – kedy ich podať a ako môžu pomôcť?

pestovanie maku

Zdroj: Shutterstock®

Je možné pestovať si vlastný mak?

Pohrávate sa s myšlienkou pestovania si vlastného maku, či už toho modrého alebo bieleho? Ako sme spomenuli vyššie, pestovanie maku je v niektorých krajinách úplne zakázané. U nás sa mak pestuje, no pestovanie je regulované a riadi sa istými legislatívnymi podmienkami. Podľa zákona je možné výhradne na potravinárske účely pestovať mak siaty len na ploche do 100 m2, výsev na väčších plochách si už vyžaduje špeciálne povolenia. Okrem toho sú zákonom ošetrené aj možnosti manipulácie s makovou slamou.

Ak sa rozhodnete pestovať si v záhrade malé množstvo maku, môžete tak urobiť pomocou osiva zo záhradkárstva. Treba však myslieť na to, že pestovanie maku nie je úplne najjednoduchšie. Mak vyžaduje pôdu s dostatkom živín a zbavenú buriny počas celého obdobia rastu, tiež dostatok slnečných lúčov. Mak vysievame vo februári alebo marci do riadkov vzdialených od seba asi 35 cm a do hĺbky asi pol centimetra. Keď sa na rastlinách objaví pár prvých listov, pretrháme ich na vzdialenosť asi 10 cm.

V období rastu je potrebné rastlinám zabezpečiť dostatočnú vlahu, do fázy kvitnutia aspoň raz týždenne. Potom už mak ocení skôr suchšiu pôdu. Zber maku prebieha po dozretí okolo júla a augusta. Keď zatrasiete makovicami, mali by ste počuť presýpanie semien. Makovice možno zrezať a následne vysušiť na vetranom a tmavom mieste. Zrezaním hornej časti makovice následne získame semená, ktoré je možné podľa potreby ešte dosušiť. Makovú slamu možno zapracovať do pôdy alebo odovzdať spracovateľskej organizácii. 

Odporúčame: Časté chyby pri príprave šalátu: Vyhni sa im a vychutnáš si ho viac!


    • Zdieľaj:
  • 9
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 04.11.21 06:35

ĽŠ
karma
100.00

Už som o ňom počula, no zatiaľ ešte nemala možnosť vyskúšať.

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 04.11.21 07:16

MS
karma
104.00

Ešte nikdy v živote som o bielom maku nepočula. Ak budem mať možnosť, určite ho vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 04.11.21 08:33

KK
karma
104.00

v obchode som ho ešte nevidela, ale u predajcu maku na Trnavskom jarmoku, kúpila som si makový olej, ale nenapadlo ma kúpiť si ho, nabudúce to napravím

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 04.11.21 09:49

AK
karma
100.00

Je to pre mňa novinka

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 04.11.21 13:25

ZS
karma
100.00

Už so počula dávnejšie že je biely mak,ale som ho ešte nevidela

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 05.11.21 09:20

karma
90.00

Z bieleho maku som zatial nic nepripravovala. Zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 05.11.21 09:41

ZS
karma
100.00

Môže byť dobrý.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 06.11.21 14:08

karma
108.00

Mak milujeme,biely poznám len z počutia,zaujímave.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 09.11.21 16:08

MM
karma
103.00

Počujem o ňom prvý krát

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Svetové inšpirácie z jesenných ulíc
Módne inšpirácie

Svetové inšpirácie z jesenných ulíc

  • 9
  • 05.11.2021
Hiking boots nielen na túry: Milujú ich dizajnéri, tak si ich zamiluj aj ty!
Módne inšpirácie

Hiking boots nielen na túry: Milujú ich dizajnéri, tak si ich zamiluj aj ty!

  • 9
  • 17.09.2021
Deň mužov oslavuje aj Aupark Bratislava, s pánskym bedekrom plným štýlu a elegancie
Inšpirácie

Deň mužov oslavuje aj Aupark Bratislava, s pánskym bedekrom plným štýlu a elegancie

  • 1
  • 19.11.2021
TOPlist