Prečo skúsiť makové mlieko? Ocenia ho ženy v menopauze i ľudia s intoleranciou!

Prečo skúsiť makové mlieko? Ocenia ho ženy v menopauze i ľudia s intoleranciou!

Mak siaty je ľudstvu veľmi dobre známy. Síce je považovaný za ópium, no to naše babičky neodradilo od prípravy makovej štrúdle, makového závinu alebo takých rezancov s makom pripravených na sladko. Sú to všetko maškrty, ktorým milovníci maku nevedia nikdy odolať. Moderná doba však prináša aj nové spôsoby využitia tradičných surovín, ktoré sa pridávali do jedál či do zákuskov. Počuli ste už o makovom mlieku? Ide o alternatívnu náhradu za mlieko, ktorá je vhodná aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Hovoríme teda o rastlinnom nápoji, ktorý je alternatívou ku kravskému mlieku, avšak so zaujímavejšou chuťou i účinkami.

mlieko z maku

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je mak prospešný pre náš organizmus?

Vedeli ste, že mak siaty je považovaný za superpotravinu? Účinky maku sa nespájajú len s účinkami vlákniny, ktorá je v ňom obsiahnutá. Vláknina je v podstate riešením na zápchu. Podporuje trávenie i metabolizmus. Vláknina nás dokonca dokáže zasýtiť. Okrem vlákniny však mak obsahuje aj:

  • vápnik a meď – vápnik je potrebný pre naše kosti, ktoré spevňuje, tiež podporuje činnosť srdca a nervový systém. Na druhej strane meď ocenia naše kĺby a šľachy.
  • železo a zinok – železo je potrebné pre krvotvorbu v organizme. Zinok zase podporuje imunitu a ocenia ho aj naše vlasy, nechty či zuby.
  • vitamín E, kyseliny a zdravé tuky.

Ak vás chuť samotného maku neoslovila alebo vám vadia makové zrniečka medzi zubami, tak vyskúšajte alternatívu v podobe makového mlieka. Makové mlieko si uchová všetky obsiahnuté zložky, všetky účinky a dokonca ho budete môcť využiť aj pri varení alebo pečení.

Recept na makové mlieko

  • 6 hrnčekov maku
  • 9 hrnčekov vriacej vody

Mak siaty zalejte horúcou vodou a nechajte napučať. Približne po 10 minútach vložte napučané semienka do kuchynského robota a mixujte približne 3 minúty pri vysokej rýchlosti. Vymixované makové zrniečka je potrebné precediť cez hustú tkaninu – najlepšie cez gázu a pokojne aj niekoľkokrát, aby sa vám do mlieka nedostali samotné zrniečka. Mak poriadne vyžmýkajte a zvyšok opäť vložte do mixéra a rozmixujte. Opäť preceďte a pokračujte dovtedy, kým z maku nevyžmýkate všetko mlieko.

Hotové mlieko nemusí chutiť úplne každému, no neváhajte si ho osladiť podľa seba. Na dosladenie môžete použiť stéviu, javorový sirup, agávový sirup alebo iné zdravšie sladidlo. Ak radi experimentujete, môžete pridať aj zopár kvapiek mandľového alebo vanilkového extraktu. Hotové makové mlieko si môžete vychutnať. Pozor, skladujte ho v chladničke maximálne 2 dni.

Odporúčame: Lenivá štítna žľaza – ktoré prejavy môžu poukazovať na hypotyreózu?

makové mlieko recept

Zdroj: Shutterstock®

Účinky makového mlieka

Makové mlieko si v podstate ponecháva účinky maku samotného. V prvom rade musíme podotknúť, že makové mlieko obsahuje až 12-krát viac vápnika než kravské mlieko. Vďaka tomu je odporúčaný na konzumáciu u tých, ktorí majú problémy s nedostatkom vápnika v organizme.

Makové mlieko je rovnako skvelou prevenciou pred vznikom osteoporózy, takže ho ocenia aj dámy v menopauze, kedy je vstrebávanie vápnika a rovnako aj jeho produkcia znížená. Makové mlieko upokojuje nervový systém, preto je vhodné dopriať si ho aj pred spaním.

Neprehliadni: Studené nohy a ruky môžu byť prejavom ochorenia: Určite nepodceňuj príznaky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 18.12.21 13:58

ĽŠ
karma
100.00

Výborné mlieko.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 20.12.21 00:17

karma
109.00

Zaujímavé...presne pre môjho manžela.

  • 0
Odpovedať

Vierka Ondrovičová 22.12.21 18:50

VO
karma
-1.00

Počula som už veľa chvály na makové mlieko a keďže mám osteoporózu, tak ho aj vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní