Kto by nemal rád sladké zákusky – milujeme ich azda všetci, no občas dobre padne aj niečo slané, na vyrovnanie a vyváženie chutí. Ak máte chuť piecť, tak okrem sladkého voľte tento rok aj niečo slané. Ani sa nenazdáte a po slaných maškrtách ostane prázdny tanier. Skvelou voľbou sú slané tyčinky v rôznych verziách. My si radi pochutnáme na maškrte, akou sú bryndzové vrtuľky z lístkového cesta, pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta či šunkové tyčinky. Tentokrát si však spolu pripravíme slané tvarohové tyčinky, ktoré sú také skvelé, že ich počas Vianoc budete robiť aj viackrát.
Odporúčame: Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané
Na tvarohové tyčinky potrebujeme:
- 250 g hladkej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g masla
- 1 vajíčko
- štipku soli
- na posypanie – rasca, mak, biely alebo čierny sezam, hrubozrnná soľ, vegeta,...
Na dosku alebo do misky si vysypeme múku, zmiešame ju so soľou a následne pridáme žĺtok, tvaroh a zmäknuté maslo. Ideálne je buď ho nakrájať alebo nastrúhať, aby sa s nim lepšie pracovalo. Z daných ingrediencií si vypracujeme cesto, ktoré si na dobre pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na plat hrubý približne 1 cm. Následne si cesto narežeme buď na kocky alebo na tyčinky, poprípade môžete voliť aj iné tvary – je to na vás.
Medzitým si pripravíme plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň nakrájané tyčinky. Tie potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme buď rascou, sezamom, makom, vegetou alebo čímkoľvek, na čo máme chuť.
Tvarohové tyčinky pečieme vo vopred vyhriatej rúre dozlatista (záleží od rúry, no pečieme cca 10 až 15 minút). Ak chcete, ešte horúce tyčinky môžete posypať strúhaným syrom. Jemne sa roztečie a tyčinkám dodá zaujímavejšiu chuť. Prajeme príjemné maškrtenie!