Papričky Jalapeños – ak ich v kuchyni nevyužívaš, naprav to! A prečo vlastne?

Papričky Jalapeños – ak ich v kuchyni nevyužívaš, naprav to! A prečo vlastne?

Keď je reč o štipľavej a pikantnej chuti, ľudia sa delia pravdepodobne na akési tri skupiny. Jedna nezvláda ani náznak pikantnosti. Ďalší majú radi mierne ostrejšie pokrmy. No a tí tretí skrátka milujú, keď je jedlo poriadne pikantné. Do ktorej skupiny patríte vy? Ak pred štipľavými pokrmami neutekáte, máme tu dnes niečo pre vás.

Ak v kuchyni ešte nevyužívate papričky Jalapeños, určite to napravte. Sú zdravé a je možné ich využiť na mnoho spôsobov, dokonca sa dajú pestovať v pohodlí domova. Ich veľkou výhodou je, že sú síce pikantné, ale nie extrémne. Pozrite sa spolu s nami na to, aké látky sa ukrývajú v paprike Jalapeño a čo by sme o nej mali vedieť.

Poznáte papriku Jalapeño?

Jalapeño (čítajte chalapeňo) predstavuje druh čili papričky (feferónky) pôvodom z Mexika. Ide o jeden z kultivarov papriky ročnej, latinsky Capsicum annuum. Tieto pálivé papričky dostali názov podľa mesta Xalapa/Jalapa – hlavného mesta mexického štátu Veracruz. 

Jalapeños sú skôr menšie až stredne veľké čili papričky oválneho tvaru s dĺžkou 5 až 8 cm. Sú typické svojou sýtozelenou farbou, počas dozrievania sa však menia na červené. Radíme ich skôr medzi menej až stredne štipľavé. Ich pálivosť sa udáva v rozmedzí 2500 až 8000 SHU (Scovilleho jednotiek pálivosti).

Pre porovnanie, za naštipľavejšiu papriku je často považovaná Carolina Reaper, ktorá môže dosahovať hodnoty až 2 200 000 SHU. Jalapeños sú štipľavejšie ako Pimento a Poblano papričky, no zároveň omnoho menej pálivé ako Habanero či Birds Eye. 

Odporúčame: Edamame pripravené na 3 rôzne spôsoby: Ktorý si zamiluješ?

Čo obsahujú Jalapeños?

Jednou z hlavných látok v Jalapeños je kapsaicín, podobne ako v iných čili papričkách. Ide o rastlinný alkaloid, ktorý sa v menšom alebo väčšom množstve prirodzene vyskytuje v paprikách rodu Capsicum.

Práve táto látka je zodpovedná za ich pálivosť, ale aj mnohé priaznivé účinky. Počet spomínaných jednotiek SHU pritom zodpovedá prítomnému množstvu kapsaicínu.

Jalapeños ďalej obsahujú vitamín C, vitamín B6, vitamín K, taktiež viaceré minerálne látky a stopové prvky, vrátane draslíka, horčíka či medi. Nájdeme v nich flavonoidy a malé množstvo vlákniny. Obsah kalórií aj tukov je minimálny. 

Priaznivé účinky Jalapeños papričiek

Čili papričkám nazývaným Jalapeños je pripisované množstvo blahodarných účinkov, a to aj vďaka obsiahnutému kapsaicínu. Ten má antioxidačné aj protizápalové účinky. Vďaka kapsaicínu Jalapeños:

  • priaznivo vplývajú na látkovú premenu a spaľovanie tukov – podpora chudnutia,
  • zvyšujú výdaj energie,
  • podporujú trávenie,
  • stimulujú žalúdočnú sekréciu,
  • prečisťujú črevný trakt,
  • podporujú cirkuláciu krvi v tele,
  • znižujú cholesterol – prevencia kardiovaskulárnych chorôb,
  • majú priaznivý vplyv na cievy,
  • podporujú imunitu,
  • zlepšujú vylučovanie hlienov, pomáhajú uvoľniť upchatý nos,
  • podporujú vylučovanie endorfínu (hormónu šťastia) – zlepšenie nálady.

Nežiaduce účinky Jalapeños

Často sa možno stretnúť s tvrdením, že čili papričky môžu spôsobiť žalúdočné vredy. To však nie je pravda, platí skôr opak – majú v tomto smere preventívny účinok. Avšak, osoby s už existujúcimi žalúdočnými ťažkosťami alebo ochoreniami tráviaceho traktu (napr. syndrómom dráždivého čreva) by mali pri konzumácii pikantných pokrmov myslieť na opatrnosť. 

Jalapeños, podobne ako iné čili papričky, tiež môžu zhoršovať prejavy refluxu, respektíve pálenia záhy. Vyhýbať sa treba aj nadmernej konzumácii týchto papričiek. Následkom môžu byť bolesti brucha, hnačky či zápchy. 

Pestovanie chilli papričiek Jalapeños

Ak patríte k milovníkom čili papričiek, neváhajte a začnite si pestovať Jalapeños doma. Nejde o nič náročné. Na internete či v záhradkárstve možno nájsť buď semienka, alebo už predpestované sadeničky. Predpestovať si Jalapeños zo semien môžete už vo februári alebo marci. Ak s tým nechcete mať toľko roboty, kúpte si už vypestované malé kríčky. 

Jalapeños možno pestovať v interiéri alebo na balkóne v kvetináči, ale aj v záhone (von možno presádzať vtedy, keď teplota v noci už neklesá pod 10 °C). Potrebujú svetlé a teplé stanovište mimo prievanu.

Obľubujú výživnú priepustnú pôdu, preto nezabúdajte na pravidelné hnojenie. Vyhýbať sa treba preliatiu. Papričky možno zberať ešte zelené, alebo aj po ich úplnom dozretí, keď majú krásnu červenú farbu.

Papričky pestované v exteriéri v pôde možno pestovať ako jednoročné rastliny. Jalapeños nie sú mrazuvzdorné. Rastliny pestované v nádobe možno prezimovať v interiéri. Pri pestovaní rastliny výhradne v interiéri je vhodné pomôcť papričkám umelým oplodnením – všetky kvety pretrieme štetcom alebo vatovou tyčinkou. Najväčšiu úrodu však budú mať rastliny počas prvých dvoch až troch rokov. 

Pozri aj: ​Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby

Sušenie papričiek Jalapeños

Jalapeños možno po zbere priamo využiť v kuchyni pri varení a pečení. Pri veľkej úrode sa odporúča sušenie a dobré uskladnenie. Sušiť možno papričky zavesené na šnúrke alebo rozmiestnené v tenkej vrstve na slnečnom a dobre prevzdušnenom mieste. Takéto sušenie trvá niekoľko týždňov. Taktiež možno použiť pre rýchlejšie vysušenie sušičku potravín alebo klasickú rúru. Odporúča sa teplota 40 °C. 

Pred uskladnením sa uistite, že sú Jalapeños dôkladne vysušené – nesmú byť ani trošku gumovité. Inak hrozí rozvoj plesní a hniloby. Vysušené papriky je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Vysušené papričky tiež možno pomlieť a vytvoriť si tak čili korenie. Pri práci s akýmikoľvek čili papričkami nezabúdajte na ochranné rukavice!

Využitie Jalapeños v kuchyni

Jalapeños možno v kuchyni využiť podobne ako akékoľvek iné čili papričky – pridajte do každého jedla, ktorému chcete dodať pikantnú chuť. Používať možno surové (sú spravidla najpikantnejšie), vysušené, aj na korenie pomleté Jalapeños. Sú vhodné do polievok, nátierok, marinád, dresingov, omáčok, na pizzu či do šalátov alebo burgerov. 

Tieto papričky sú neoddeliteľnou súčasťou mexickej kuchyne. Pripravujú sa z nich napríklad chipotle, čo je vyúdená a vysušená Jalapeño paprika. V takejto forme sa využíva v rôznych tunajších pokrmoch. 

Recept na zavárané Jalapeños

Ak sa vám pošťastí bohatá úroda Jalapeños, nemusíte všetky papričky len sušiť, ale časť z nich pokojne zavarte. Zavárané Jalapeños sú rovnako skvelou prísadou do akéhokoľvek pokrmu.

Ingrediencie:

  • 10 veľkých zelených Jalapeños

  • 200 ml vody
  • 200 ml bieleho vínneho octu
  • 3 PL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 1/2 ČL oregana

Postup: Jalapeños si nakrájame na kolieska. V hrnci zmiešame vodu, cukor, ocot, soľ, oregano a cesnak a privedieme k varu. Pridáme papričky, odstavíme z ohňa a necháme chladnúť asi 10 minút. Potom papričkami naplníme poháre, zalejeme nálevom, uzavrieme viečkom a otočené necháme úplne vychladnúť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní