Aký je vplyv pikantného jedla na naše zdravie? Takto zamáva s telom!

Aký je vplyv pikantného jedla na naše zdravie? Takto zamáva s telom!
  • 24.05.2018
  • Simona Kostková

Tiež si radi do všetkého pridávate chilli? Veď čo by to bolo za pravý maďarský guláš či rebierka, ak by nepálili, však? Milovníkov pálivého jedla neustále pribúda a spolu s nimi aj jedna dôležitá otázka. Môže nám štipľavé ublížiť alebo nám, naopak, prospieva?

Ako prvé nám napadne – tak ako alkohol, aj pikantné jedlo musí organizmus dezinfikovať a preto nemôže byť škodlivé. Či už si dáme chren alebo feferónky, majú na naše telo pozitívny vplyv. Pozrite sa spolu s nami na svet štipľavých jedál, na ich význam pre naše telo a na ich potencionálne škodlivé účinky!

Odporúčame: Tak tomu neuveríš: Toto sú zákerné vedľajšie účinky repy!

pálivá čili omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Vyšľachtená sladká paprika

Ohnivá chuť, ktorá sa skrýva v malej feferónke alebo chilli papričke, vyvoláva u niektorých neopísateľný pocit, pre ktorý si časom postupne zvyšujú množstvo, ktoré skonzumujú. A to niekedy aj bez toho, aby si uvedomili, ako budú na ďalší deň ráno trpieť, na záchode. My si dnes posvietime na štipľavé papričky a ich zložku, ktorá môže za ich štipľavosť.

Pôvod chilli papričky je naozaj prekvapivý, pretože bola človekom vyšľachtená z normálnej sladkej papriky. Pálivú chuť jej dodáva kapsaicín, ktorý je pomerne jednoduchou chemickou látkou. Viaže sa na receptory na voľných nervových zakončeniach, ktoré sprostredkúvajú bolestivé vnemy. Nachádzajú sa v ústach, v konečníku, v očiach a v nose, čo sme mnohí zistili pri krájaní štipľavej papriky a následnom pošúchaní očí. Tieto receptory sú bežne aktívne pri vysokých teplotách, zápalových poškodeniach tkanív či pri nadmernom tlaku. Z toho vyplýva, že ohnivá chuť v ústach nie je nič iné ako bolesť.

Zaujme ťa: Najlepšie zdroje vitamínu C: Tieto potraviny ho majú viac ako citrón!

drvené pikantné korenie

Zdroj: Shutterstock®

Jed v paprike

Pre rastlinu je kapsaicín veľmi dôležitá látka, pretože pôsobí antimykoticky a dokáže ju tak ochrániť pred plesňami a hmyzom. Ako je to s touto látkou v našom tele, môže nám uškodiť? Čistý kapsaicín predstavuje veľmi účinný jed, ktorý spôsobí smrť pri 190 miligramov na kilogram hmotnosti človeka. Také množstvo kapsaicínu sa do nášho tela bežne nedostane, preto nie sú dôvody na obavu. Jediné spojenie s úmrtím po požití kapsaicínu, bolo pri konzumácii tabletiek a nedošlo pri tom k otrave, ale k zlyhaniu srdca.

Nemusíte sa preto vôbec báť jesť pálivé jedlá, ani ak by ste zjedli niekoľko feferóniek po sebe. Bohužiaľ, jedovaté vlastnosti kapsaicínu neostali bez povšimnutia u výrobcov obranných zbraní. Je preto bežnou súčasťou slzných plynov, obranných sprejov a nábojov do plynových zbraní. Viete si predstaviť, čo sa stane, ak dostanete takúto látku do očí alebo do nosa, ak viete čo to spraví vo vašich ústach. Zaujímavosťou je, že vtáky majú obdobné receptory pre kapsaicín, avšak tie sú voči nemu odolné, čo znamená, že nepociťujú po zjedení chilli absolútne žiadne pálenie.

najštipľavejšie papričky

Zdroj: Shutterstock®

Čo spraviť pri kontakte so štipľavým?

Aká je prvá pomoc, ak ste si prešli oči prstami, na ktorých vám zostal zvyšok chilli papričky? Ako prvé musíte samozrejme odstrániť zdroj z dosahu a zabrániť akémukoľvek ďalšiemu kontaktu. Ak s týmto máte skúsenosti, tak viete, že ani po pálivom jedle nepomáha „hasenie vodou“. To isté platí pri kontakte štipľavého s pokožkou. Čo teda použiť?

Na odstránenie pálenia vám pomôžu olejové substancie – krém, olej, masť alebo obyčajný kuchynský olej. Kapsaicín sa totiž vo vode nerozpustí, takže voda to môže celé iba zhoršiť. Naproti tomu olej alebo alkohol ho dokážu rozpustiť. Pozor si dajte pri zapíjaní pálivého alkoholom, ktorý môže spôsobiť väčšie podráždenie. Voľte radšej mlieko, ktoré dokonale uhasí oheň v ústach.

Mrkni sem: Najúčinnejšie prirodzené spaľovače tukov

pikantné jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Vynikajúci pomocník

Okrem vyššie spomenutého využitia kapsaicínu, sa momentálne používa aj v medicíne. Tabletky sľubujú zníženie hmotnosti, zníženie krvného tlaku, prevenciu voči ateroskleróze a zlepšenie trávenia. Avšak osvedčeným pomocníkom je kapsaicín pri liečbe bolesti. Pomerne jednoduchým spôsobom dokáže preťažiť a vyradiť receptory, ktoré sú zodpovedné za vnímanie bolesti – na ktoré sa viaže. Oproti lokálnym anestetikám sa viaže iba na tieto receptory a neutlmuje žiadne iné.

Bohužiaľ, čas, za ktorý dôjde k odstráneniu bolesti, je často veľmi dlhý a preto sa nepoužíva pri liečbe akútnych bolestivých stavov. Používa sa preto pri neuropatických bolestiach, ktoré vznikajú napríklad pri pásovom opare. Okrem toho sa niekedy používa aj pri chirurgických výkonoch namiesto anestetika, pri plánovaných menších zákrokoch.

kapsaicín

Zdroj: Shutterstock®

Dozvedeli sme sa teda, ktorá látka zodpovedá za pálenie, ktoré cítime po zjedení chrenu alebo chilli. Nemusíme sa absolútne báť žiadnych negatívnych účinkov tejto látky na naše telo, práve naopak. Malé chilli papričky predstavujú dôležitých pomocníkov v medicíne a v budúcnosti sa možno dočkáme ich ďalšieho využitia.

Ak vás nudí obyčajná feferónka, ochutnajte toto! Za najpálivejšie papričky sa považujú Red Savino Habanero, ktoré sú pálivejšie, než obyčajné Habanero. Dobrú chuť!

Musíš vidieť: Čierne korenie – občas štipľavé, ale so skvelými účinkami na pleti


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Zoran Majkovic 24.05.18 21:51

ZM
karma
87.00

Autorka evidentne chili este v zivote nejedla ! Keby ano, vedela by, ze chili (na rozdiel od feferoniek a inych stiplavych druhov papriky) druhy krat nestipe ! A tiez zabudla napisat, ze v krajinach, kde ho konzumuju denne v mnozstvach o ktorych sa jej ani nesniva, maju daleko mensi vyskyt rakoviny hrubeho creva ako u nas a to napriek tomu, ze ich strava je casto "rizikovejsia", ako ta nasa !

  • 4
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 17:02

karma
127.00

Ja si myslím, že štipľavé v rozumnej miere nikomu neublíži.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní