Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky

Recept: Najlepšie jablkové pité od babičky

    • Zdieľaj:
  • 12

Nepoznám nikoho, kto by nemiloval klasický jablkový koláč, respektíve jablkové pité. A keby náhodou sa tu niekto taký našiel, tak po ochutnaní tohto zákuska od babičky už iný pripravovať nebude. Spojenie sladkého cesta a jabĺk rozhodne nie je zlou kombináciou.

Tentokrát sme si pre vás pripravili recept na Jablkové pité podľa kuchárskej knihy Recepty našich starých mám. U nás sa tento jablkový koláč pripravuje už niekoľko rokov a aj keď ho poznáme trošku inak, respektíve s trošku inými gramážami a druhmi ingrediencií, bol rovnako chutný a zjedol sa rýchlosťou blesku. Áno, u nás sa zákusky dlho „neohrejú“. 

Ak radi kombinujete rôzne ingrediencie a chute, tak za vyskúšanie stojí aj jablkovo – tvarohové pité (jablkové pité s tvarohom), ktoré je dokonalým spojením jabĺk a tvarohu. Na svoje si tak prídu ako milovníci jabĺk, tak aj milovníci tvarohu, ktorý môžete dochutiť podľa seba. U nás vedie kombinácia tvaroh a práškový cukor, poprípade aj škorica a hrozienka. A ako ho pripravíte je len na vás – môžete spraviť polovicu jablkovú a polovicu koláča tvarohovú, alebo môžete naspodok dať vrstvu tvarohu a na vrch vrstvu jabĺk. 

jablkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

Budete potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 dcl mlieka
  • štipku soli
  • ½ prášku do pečiva
  • jablká (asi 12 stredne veľkých)
  • škoricu

Príprava tohto koláčika je úplne jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Zo všetkých ingrediencií (okrem jabĺk a škorice) si vypracujeme cesto. To dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým si ošúpeme jablká a nastrúhame nahrubo. V prípade, že jablká nie sú veľmi sladké, môžete ich osladiť kryštálovým cukrom. Navyše k ním pridajte škoricu a nechajte chvíľku postáť.

Cesto si vyberieme z chladničky, rozdelíme na 2 časti a každú z nich vyvaľkáme na veľkosť plechu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme prvú časť cesta a navrstvíme naň pripravené jablká. Druhú, rovnako vyvaľkanú časť cesta, prenesieme na vrch jabĺk, poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme dovtedy, kým povrch cesta nebude zlatistý.

Neprehliadni: Recept na vtáčie mlieko: Dopraj si trochu detskej nostalgie!

recepty našich starých mám

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

Prajeme vám sladké mlsanie.

Naposledy aktualizovaný recept: 31.1.2022


    • Zdieľaj:
  • 12
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Marianna Rajniaková 29.05.18 18:14

MR
karma
108.00

táto klasika nikdy neomrzí, nepoznám človeka ktorý by ho namal rád.. pečiem ho dosť často

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 29.05.18 21:53

karma
107.00

Tento zákusok mám veľmi rada...aj moja mama ho piekla najlepší na svete :-)

  • 2
Odpovedať

Marta Kendrová 07.06.18 08:45

MK
karma
100.00

výborný nápad - využiť jablčka

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 08.06.18 12:17

ZP
karma
100.00

Tento jablkový koláčik milujem a moja mamina ho robí stále dookola - pretože ten jej je úplne famózny a jedinenčný, vďaka mami :)

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 09.06.18 15:13

VM
karma
109.00

Ešte som taký koláčik nerobila. Najčastejšie robím jablkové muffinky. Najvyšší čas vyskúšať. :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Maninová 10.06.18 08:14

LM
karma
-1.00

Výborný...a nám chutí aj s tvarohom, mňam...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.18 08:13

karma
108.00

Áno, aj s tvarohom je skvelý :) A keďže u nás doma nie sú všetci milovníci tvarohu, tak vždy robievame koláčik tak, že na polovicu dáme jablká a na polovicu tvaroh - spôsob ako potešiť každého.

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 21.06.18 16:01

karma
105.00

takýto koláčik som sa naučila piecť od mojej mamky, dávam hrubšiu plnku...viac jabĺčok.

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 03.09.20 14:32

JK
karma
103.00

priatelka ho často pečie

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 20.11.20 14:28

JK
karma
100.00

Je super priateľka ho robieva často

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 01.02.22 11:02

MB
karma
98.00


Mnam, najlepsi kolac na svete. Cisty jablkovy. Moja babka ho v lete piekla kazdy tyzden.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 18.02.22 06:11

JK
karma
100.00

Mama ho robí často je skvelý hneď sa po ňom zapráši a olej je prázdniny

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Ako schladiť balkón počas najväčších horúčav? Poznáš tieto triky?
Inšpirácie

Ako schladiť balkón počas najväčších horúčav? Poznáš tieto triky?

  • 0
  • 23.07.2022
Plastová vs. bambusová zubná kefka – akú používaš? Je medzi nimi vôbec rozdiel?
Domácnosť

Plastová vs. bambusová zubná kefka – akú používaš? Je medzi nimi vôbec rozdiel?

  • 1
  • 23.07.2022
Nefroblastóm – koho najčastejšie postihuje tento druh rakoviny obličiek?
Zdravie

Nefroblastóm – koho najčastejšie postihuje tento druh rakoviny obličiek?

  • 0
  • 30.09.2022
TOPlist