Jablkový perník s čokoládovou polevou a orechmi – konkuruje tomu tradičnému

Jablkový perník s čokoládovou polevou a orechmi – konkuruje tomu tradičnému

    • Zdieľaj:
  • 4

Skúšali ste si už tradičný perník pripraviť na trošku netradičný spôsob? Ak máte ešte v zásobe veľké množstvo cukety, tak vyskúšajte práve cuketový perník. No ak máme v špajze alebo v pivnici uskladnené veľké množstvo jabĺk, tak si pochutnajte na jablkovom perníku.

Jablkový perník je vďačný zákusok a padne vhod kedykoľvek. Perníkové cesto má dokonalú chuť za každého počasia i ročného obdobia. Preto môžeme povedať, že tento zákusok patrí k najobľúbenejším v mnohých domácnostiach. Pripravujete ho pravidelne? Ak áno, tak nabudúce do cesta zamiešajte nastrúhané jablká. Zákusok bude krásne vláčny a obohatený o chuť jabĺk.

Vyskúšaj aj: Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky

Na jablkový perník potrebujeme:

  • 4 jablká
  • 450 g polohrubej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 400 ml mlieka
  • 125 ml oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 4 lyžice kakaa

Na vrch:

  • marhuľový džem (alebo iný)
  • 200 g čokolády na varenie
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 50 g vlašských orechov

Jablká si ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. K nastrúhaným jablkám pridáme preosiatu múku, cukor, prášok do perníka, sódu bikarbónu, škoricu a rovnako aj preosiate kakao. Následne pridáme vajíčka, vlažné mlieko, olej a všetko spolu premiešame.

Hotovú zmes na jablkový perník vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech. Rovnomerne rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 °C približne 40 minút. Ak sa koláč začne „odoberať“ od okrajov, tak je upečený. Avšak, keď si nebudete úplne isté, použite špajdľu a zapichnite ju do stredu koláča. Ak ju vytiahnete suchú, tak je koláč upečený.

Ešte horúci koláč natrieme džemom a necháme vychladnúť.

Keď nám hotový perník vychladne, pripravíme si polevu. Smotanu na šľahanie zohrejeme do horúca a pridáme polámanú čokoládu. Odstavíme a miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Čokoládou polejeme vrch koláča a posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Pokojne však môžete vrch posypať aj kokosovými či mandľovými lupienkami.

Polevu necháme stuhnúť, jablkový pekník nakrájame a podávame. Prajeme príjemné maškrtenie.


    • Zdieľaj:
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Elena Švachová 25.10.22 21:35

karma
109.00

Presne tento som minule piekla. Aj iné jablkové koláčiky v túto jesennú dobu pečiem. Máme ich radi. Predtým som piekla obrátený jablčník...na spodok nastrúhané jablká, na ne sa vyleje cesto a potom sa koláč obráti :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.10.22 09:09

KK
karma
123.00

Robievam podobné, mám rada takéto koláče, sú rýchlo hotové, jednoduché a veľmi chutné.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Beránková 04.11.22 13:34

ZB
karma
-1.00

práve som rozmýšľala nad nejakým chutným koláčikom.. jablíčka zo záhrady sa hodia :-)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.11.22 19:38

karma
-1.00

Robievam raz dva hotový a chutný

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Skutočné mená celebrít. Prečo si vybrali práve toto umelecké meno?
Voľný čas

Skutočné mená celebrít. Prečo si vybrali práve toto umelecké meno?

  • 0
  • 21.08.2022
Čistiace prostriedky, ktoré by sa nikdy nemali miešať: Pozor na takéto kombinácie!
Domácnosť

Čistiace prostriedky, ktoré by sa nikdy nemali miešať: Pozor na takéto kombinácie!

  • 1
  • 08.11.2022
Chrápanie – aké sú najčastejšie príčiny? Je možné problém odstrániť?
Zdravie

Chrápanie – aké sú najčastejšie príčiny? Je možné problém odstrániť?

  • 4
  • 11.08.2022