Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky

Tekvicové osie hniezda: Využi tekvicu aj inak než do polievky

Keď sa povie tekvica Hokkaido, mnohí si ako prvé vybavia chuť tekvicovej polievky, ktorá v jesennom sychravom počasí zaženie zlú náladu a zasýti hladné brušká. S kokosovým mliekom a štipkou zázvoru chutí najlepšie. Ale viete, čo ďalšie z tekvice je famózne? Odporúčame vyskúšať tekvicový banana bread, chutné je aj tekvicové rizoto a z jesenných nápojov sa nedá odolať pumpkin spice latte. Skúste však aj netradičné osie hniezda, a to s tekvicovým pyré.

Na cesto potrebujete:

  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 60 g tekvicového pyré
  • 40 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 30 g zmäknutého masla
  • 180 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 20 g trstinového cukru
  • ½ lyžičky soli

Na náplň si pripravte:

  • 40 g zmäknutého masla
  • 40 g trstinového cukru
  • 100 g tekvicového pyré
  • 100 g nasekaných pekanových orechov
  • štipku mletej škorice

Poleva na osie hniezda:

  • 120 g cream cheese
  • 80 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • citrónovú šťavu

Ak ste v obchode nezohnali tekvicové pyré, tak si ho vyrobte z tekvice Hokkaido. Tú si nakrájajte na menšie mesiačiky, polejte javorovým sirupom a vložte do rúry – pečte na 180 °C približne 20 minút. Po upečení ju rozmixujte dohladka a pyré máte hotové.

Vrhnite sa na prípravu cesta. V prípade, že máte mixér, tak do misky vložte všetky ingrediencie a nechajte ho spraviť všetku prácu za vás. Ak mixér nemáte, tak si cesto vyhneťte ručne. Najskôr si však dajte zohriať mlieko (pozor, nemalo by byť horúce) a rozdrvte doň droždie, čím si vytvoríte kvások. V miske zmiešajte múku, cukor, maslo, soľ, vajíčko, tekvicové pyré a na záver pridajte aj kvások. Vyhneťte dohladka a nechajte kysnúť pod utierkou na teplom mieste. Cesto by malo kysnúť aspoň hodinu.

Kým vám cesto vykysne, tak si pripravte náplň. Zmiešajte všetky ingrediencie.

Vykysnuté cesto preložte na múkou posýpanú pracovnú dosku a rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Potrite náplňou a cesto pevne zrolujte. Hotovú rolku narežte na približne 6 rovnako veľké osie hniezda. Hotové hniezda uložte do maslom vymazanej zapekacej misy, a to tesne vedľa seba. Tekvicové hniezda pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.

Po upečení necháme osie hniezda vychladnúť a na záver ich potrieme polevou. Prajeme príjemné jesenné maškrtenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní