Pečené zemiaky so syrom a slaninou: Dokonalá príloha i hlavný pokrm

Pečené zemiaky so syrom a slaninou: Dokonalá príloha i hlavný pokrm

    • Zdieľaj:
  • 2

Sú dva tímy – jeden tím miluje zemiaky a ten druhý zase uprednostňuje ryžu. Do ktorého tímu patríte vy? My rozhodne do oboch, pretože obe tieto suroviny majú fantastickú chuť a dajú sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Napríklad ryža je skvelou prílohou a dá sa z nej spraviť rizoto, ryžový nákyp, ryža s mliekom a pod.

Zo zemiakov sa najčastejšie pripravuje kaša, ale nikdy nepovieme nie ani hranolkám či pečeným zemiakom. Dokonca sa zemiaky pridávajú aj do cesta na šúľance s makom, do slivkových gulí, neodolateľné sú aj francúzske zemiaky či trendové SMASHED POTATOES, ktoré sú hitom sociálnych sietí.

A čo by ste tentokrát povedali na pečené zemiaky plnené syrom a slaninkou? Už vám začínajú tiecť slinky? Tak v tom prípade neotáľajte a poďte si ich pripraviť.

Odporúčame: Paella s morskými plodmi – pochúťka zo slnečného Španielska

Na pečené zemiaky potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 4 lyžice zmäknutého masla
  • ½ šálky nastrúhaného syra čedar
  • ½ šálky nakrájanej slaniny
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup

  1. Zemiaky si umyjeme a dáme ich uvariť do vriacej vody. Varíme do polomäkká.
  2. Po uvarení zemiaky zlejeme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm, avšak pozor, zemiak neprekrajujeme úplne, ale asi len do ¾. Aby mal zemiak pevný základ a zároveň aby bolo možné zemiaky naplniť.
  3. Rúru si dáme vyhriať na 200 °C a pripravíme si plech, ktorý vystelieme alobalom.
  4. Vrchnú časť zemiakov potrieme zmäknutým maslom, osolíme a okoreníme.
  5. Zemiaky preložíme na pripravený plech.
  6. Následne zemiaky naplníme plátkami slaniny a nastrúhaným syrom.
  7. Zemiaky vložte do rúry a pečte dovtedy, kým nebude slanina chrumkavá a syr roztopený – cca 5 až 7 minút.
  8. Po dopečení zemiaky vyberte a podávajte ako prílohu alebo hlavné jedlo. K takto pripraveným zemiakom si pripravíme dresing alebo šalát.

Tip: Uvarené zemiaky môžete prerezať na polovicu a časť z nich vydlabať. Tú následne zmiešajte so syrom a slaninkou. Touto zmesou zemiaky naplňte a dajte zapiecť do rúry.


    • Zdieľaj:
  • 2
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 19.09.22 10:49

KK
karma
125.00

U nás doma zemiaky milujeme, robím ich na všetky možné spôsoby.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 21.09.22 23:30

karma
107.00

Aké jednoduché a aké výborné musia byť tieto zemiaky. Pri prvej príležitosti si ich upečiem a určite ma aj manžel pochváli :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dámska maxi sukňa – ako a s čím ju kombinovať? Inšpiruj sa!
Módne inšpirácie

Dámska maxi sukňa – ako a s čím ju kombinovať? Inšpiruj sa!

  • 7
  • 17.08.2022
Chystáte sa na svadbu? Veľký prehľad, kde na východe sa oplatí nakupovať.
Módne inšpirácie

Chystáte sa na svadbu? Veľký prehľad, kde na východe sa oplatí nakupovať.

  • 1
  • 11.08.2022
Džínsová košeľa na 4 spôsoby: Takto ju nos a kombinuj aj počas jesene
Módne inšpirácie

Džínsová košeľa na 4 spôsoby: Takto ju nos a kombinuj aj počas jesene

  • 1
  • 16.09.2022
TOPlist