Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob

Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob

Niekto je milovníkom ryže, iní si radšej pochutnajú na cestovinách alebo skôr na zemiakoch ako na prílohe. Zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo chutných a zaujímavých spôsobov. Klasikou v našich domácnostiach je zemiaková kaša, ktorá sa hodí asi ku všetkému. Radi si pochutnávame na pečených amerických zemiakoch alebo na zemiakových hranolkách. Avšak, ak hľadáte ďalší zaujímavý spôsob prípravy zemiakov, ktoré by aj na tanieri vyzerali „mňamózne“, tak vyskúšajte smashed potatoes. Voľne by sme túto pochúťku mohli nazvať ako pučené zemiaky, ktoré sú navyše upečené v rúre.

Ak ste takto pripravené zemiaky ešte nejedli, tak vedzte, že vás čaká poriadna lahôdka. Podľa TikTok-u je to ten najlepší druh zemiakovej prílohy – zvnútra nadýchaný, ale zvonku neuveriteľne chrumkavý. Ak ich ešte skombinujete s bylinkami a cesnakom, budete mať hotové nebíčko v ústach.

Vyskúšaj aj: Pečené zemiaky plnené kyslou smotanou: Také jednoduché a také chutné!

baby zemiaky recept

Zdroj: Shutterstock®

Na smashed potatoes potrebujeme:

  • 500 g baby zemiakov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • soľ a čierne mleté korenie

Vo veľkom hrnci s vriacou vodou uvaríme umyté zemiaky do mäkka. Varíme ich približne 15 až 20 minút. Po dovarení ich scedíme a necháme vyschnúť. Rúru si dáme vyhriať na 220 °C, plech na pečenie jemne potrieme olejom, aby sa nám zemiaky nepripiekli. Namiesto oleja však môžete použiť aj papier na pečenie. Uvarené zemiaky preložíme na pripravený plech a pomocou dna pohára ich opatrne rozpučíme na hrubšiu placku.

V menšej miske si rozmiešame olivový olej s pretlačeným cesnakom, soľou, čiernym korením a nasekaným čerstvým tymianom. Hotovou zmesou potrieme vrch zemiakov. Takto pripravené zemiaky vložíme do rúry a pečieme približne 18 až 20 minút, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé. Po dopečení ihneď podávame. Hodí sa k ním mäsko alebo si ich môžete vychutnať s jogurtovou omáčkou (dípom).

Ak zemiakom chcete dodať lepšiu chuť, pred vybratím z rúry ich môžete posypať nastrúhaným syrom a nechať ešte chvíľu zapiecť, aby sa syr roztiekol. Verte nám, tejto pochúťke nikto neodolá!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marianna Rajniaková 09.05.22 10:22

MR
karma
109.00

jednoduché a skvelé, také obľubujem

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.05.22 06:07

ĽŠ
karma
100.00

Výborné zemiaky!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.05.22 19:06

MM
karma
100.00

mňam, už sa teším na nové zemiačky z našej záhrady

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 11.05.22 08:07

MK
karma
100.00

Vyzerajú skvelo, len sa dostať k malým zemiakom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní