Couvade syndróm alebo syndróm tehotného otecka – aké sú príznaky?

Couvade syndróm alebo syndróm tehotného otecka – aké sú príznaky?

Tehotenstvo, hoc môže byť pre ženu akokoľvek krásnym obdobím, je bez pochýb náročné. Nastávajúca mamička sa musí pripraviť nielen na zmeny svojho tela, ktoré ju časom môžu obmedzovať i v každodenných činnostiach, ale zvládnuť musí aj rôznorodé zdravotné ťažkosti, ktoré sa s tehotenstvom bežne spájajú. Typické sú ranné nevoľnosti, ktoré často pretrvávajú celý deň, ale aj opuchy nôh, zmeny nálad či nedostatok energie. Vo vážnejších prípadoch sa môžu objaviť i väčšie komplikácie.

Aby žena zvládla náročné obdobie tehotenstva o to ľahšie, mala by mať okolo seba svojich blízkych, rodinu či partnera, ktorí ju dokážu podporiť. Čo však v prípade, ak začne byť nastávajúci otecko až príliš solidárny a dokonca dôjde k tomu, že začne pociťovať podobné symptómy ako jeho tehotná partnerka? 

Čo je Couvade syndróm?

Počuli ste už niekedy o takzvanom Couvade syndróme? Nejde o žiadne ochorenie či poruchu, skôr by sme mohli hovoriť o veľmi zvláštnom jave, ktorý možno pozorovať u niektorých mužov tehotných žien. Couvade syndróm je často nazývaný aj ako syndróm tehotného otecka, syndróm solidárneho tehotenstva či skrátka solidárne tehotenstvo. Ide o stav, pri ktorom sa u nastávajúceho otca, ktorý je inak zdravý, objavujú prakticky podobné symptómy tehotenstva, ako u jeho tehotnej partnerky. 

Výraz couvade je pritom odvodený z francúzsko-baskického slova couver, čo môžeme voľne preložiť ako liahnuť sa alebo sedieť na vajciach. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť, že v niektorých kultúrach si tento netradičný a pomerne zvláštny jav vážia a považujú ho za požehnanie. Rituál zdieľaného tehotenstva možno nájsť napríklad u juhoamerických Indiánov z kmeňa Bororo. Tí veria, že simuláciou tehotenstva a prežívaním všetkého, čo žena prežíva počas tehotenstva, môže muž odlákať zlých duchov, ktorí by mohli ublížiť žene i novorodeniatku. 

Odporúčame: Toxický stres v tehotenstve by mal byť tabu: Ako vplýva na dieťa?

príznaky Couvade syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje syndróm tehotného otecka?

Couvade syndróm sa u muža môže prejavovať prakticky veľmi podobne ako tehotenstvo u ženy. Priebeh však môže byť u konkrétnych mužov sčasti odlišný. U niektorých mužov môže byť prítomných iba pár príznakov, u iných i viac. V niektorých prípadoch bývajú príznaky syndrómu len mierne, no u niektorých pánov naopak aj intenzívne. Couvade syndróm sa pritom začína obvykle prejavovať krátko po tom, čo sa muž dozvie o tehotenstve partnerky, čiže najčastejšie koncom prvého trimestra. 

Neraz sa však stáva, že u ženy nepríjemné prejavy tehotenstva počas druhého trimestra ustupujú a podobný jav nastáva aj u muža. Ak sa však príznaky u tehotnej ženy objavujú znova v poslednom treťom trimestri, opäť sa môžu prejaviť aj u nastávajúceho otecka. 

Na Couvade syndróm u muža môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • nevoľnosti, nutkanie na zvracanie,

  • zmeny chutí do jedla, netradičné chute,
  • nechutenstvo alebo zvýšená chuť do jedenia,
  • kŕče v nohách, opuchy končatín,
  • pálenie záhy, 
  • zmeny nálad, úzkosti, depresie,
  • zmeny libida, zníženie sexuálnej túžby alebo naopak zvýšená chuť na sex,
  • nárast telesnej hmotnosti,
  • bolesti chrbta, brucha alebo zubov,
  • časté močenie,
  • problémy so spánkom.

Kým v bežných prípadoch sprevádzajú Couvade syndróm hlavne nevoľnosti či opuchy, prípadne pár ďalších spomenutých príznakov, v niektorých prípadoch môže mať syndróm vážnejší priebeh. Zriedkavo totiž môže dokonca dochádzať k zmenám hladín hormónov. U muža môže klesať testosterón a rásť estrogén. Objaviť sa môže zvýšená hladina kortizolu, čo z dlhodobého hľadiska môže viesť k stúpaniu prolaktínu, čo môže spôsobiť zväčšenie prsníkov a výtok z bradaviek.  

Sú známe príčiny Couvade syndrómu?

Presné príčiny Couvade syndrómu nie sú úplne známe, existujú skôr len dohady o tom, prečo vlastne k tomuto javu u mužov dochádza. Niektorí odborníci predpokladajú, že na vzniku príznakov sa podieľa hlavne psychika a nerovnováha neuromediátorových systémov v mozgu muža. Ďalší odborníci Couvade syndróm označujú ako somatizovanú úzkosť. Pod pojmom somatizácia pritom rozumieme prenesenie psychického napätia do telesnej oblasti. V prípade Couvade syndrómu tak dochádza k tomu, že obavy o vývoj tehotenstva sa u muža navonok prejavujú viacerými fyzickými ťažkosťami. 

Ďalšia teória hovorí o tom, že syndróm solidárneho tehotenstva sa vyskytuje najmä z dôvodu prílišnej empatie mužov s tehotnou partnerkou. Medzi možné príčiny a spúšťače syndrómu môžeme okrem toho pridať aj obavy z pôrodu či strach z otcovstva. Vo vyššej miere sa Couvade syndróm vyskytuje v pároch, ktoré sa veľmi dlho snažili o bábätko alebo prekonali potraty, ako aj v prípade prvého tehotenstva. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že Couvade syndróm môže byť výsledkom akejsi žiarlivosti partnera na schopnosť ženy priviesť na svet dieťa.  

Odporúčame: Trombofília – u koho sa vyskytuje a čo to pre človeka znamená?

liečba Couvade syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Ako liečiť Couvade syndróm?

Mohlo by sa zdať, že Couvade syndróm je veľmi zriedkavou a ojedinelou záležitosťou. Opak je však pravdou. Ide totižto o pomerne častý jav. V priemere sa príznaky syndrómu tehotného otecka v rozličnej miere vyskytujú asi u 20 % nastávajúcich otcov, teda približne u každého piateho muža, ktorého partnerka je tehotná. Výskyt je však pomerne značne viazaný napríklad aj na geografickú polohu, pričom v niektorých oblastiach (napr. Austrália, Poľsko, Anglicko) je zaznamenaný oveľa vyšší výskyt Couvade syndrómu.

A ako problém so solidárnym tehotenstvom riešiť? Žiadny špecifický liek na Couvade syndróm neexistuje. Príznaky odznejú samovoľne, a to buď už v priebehu tehotenstva ženy, alebo krátko po pôrode. Lekári a psychológovia v prípade výskytu tohto syndrómu odporúčajú hlavne komunikáciu medzi partnermi. Je dôležité hovoriť o tom, ako sa zmení život páru po príchode dieťaťa a uistiť sa, že pár všetko zvládne. Mužom s Couvade syndrómom pomáha, ak sa cítia byť pre ženu v období tehotenstva užitoční a dôležití. Ako sme už spomenuli, s príchodom dieťaťa na svet prejavy syndrómu ustupujú. 

Odporúčame: Druhé tehotenstvo – počkať alebo je minimálny vekový rozdiel medzi deťmi ideálny?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 05.05.22 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Poznala som taký prípad.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:43

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:43

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:16

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:16

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní