Nekvitne vám magnólia? Poznáme dôvody, kvôli ktorým to tak môže byť

Nekvitne vám magnólia? Poznáme dôvody, kvôli ktorým to tak môže byť
  • 07.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Magnólia je v našich končinách veľmi obľúbený okrasný ker, ktorý zaujme nielen vďaka veľkým nádherným kvetom, ale aj vďaka svojej krásnej vôni. Je pomenovaná po francúzskom botanikovi Pierrovi Magnolovi z mesta Montpellier. Magnólia rozkvitá s príchodom skorej jari, a preto sa v tomto období stáva stredobodom pozornosti. Jej nádherné kvety hrajú odtieňmi ružovej, bielej, ale aj žltej farby, pričom spolu so sladkastou vôňou týchto kvetov rozžiaria každú okrasnú záhradu na niekoľko týždňov. Aj po odkvitnutí je magnólia vďaka svojim veľkým listom stále atraktívna, pričom na jeseň a počas zimy sa jej plody s červenými jadrami stávajú potravou pre vtáky.

Odporúčame: Hrnčekové muffiny s čokoládou: Jednoduchá príprava a famózna chuť

kedy kvitne magnolia

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa k nám magnólia dostala?

Pôvodným domovom rozmanitého rodu magnólií je Ázia a Amerika. Známych je niekoľko desiatok druhov, ktoré môžu byť stálozelené, poloopadavé či opadavé. Stálozelené magnólie sa prirodzene vyskytujú v teplejšom klimatickom prostredí a dorastajú až do výšky 25 metrov. V našich klimatických podmienkach pestujeme väčšinou opadavé druhy, ako sú napríklad magnólia soulangova, magnólia ľaliokvetá, magnólia hviezdokvetá, ale môžeme sa stretnúť aj so stálozelenými druhmi, ako je napríklad magnólia veľkokvetá. Tento okrasný strom je pritom odolný a nenáročný na starostlivosť, aj preto ho môžeme nájsť v nejednej záhradke, predzáhradke alebo v parkoch väčších či menších miest.

Vedeli ste, že magnólia je nielen krásna, ale aj liečivá? Liečivé účinky má magnólia lekárska. Extrakt z jej koreňa blahodarne pôsobí na nervovú sústavu, ale má aj analgetické a protizápalové účinky. Dokáže taktiež zmierniť depresiu, pomôcť s nespavosťou a uľaviť od stresu. Má relaxačné a uvoľňujúce účinky.

Zaujme vás: Jedináčik vs. mnohodetná rodina: Je problém chcieť len jedno dieťa?

prečo nekvitne magnolia

Zdroj: Shutterstock®

Prečo magnólia nekvitne?

Aj napriek tomu, že pestovanie magnólie nie je náročné a tento okrasný ker potrebuje predovšetkým vhodné stanovisko, existuje niekoľko dôvodov, ak vám magnólia nekvitne. Ktoré to sú?

  • Dbajte na výber vhodného miesta – magnólia má rada polotieň alebo slnečné stanovisko ideálne s orientáciou na južnú stranu. Vyhovuje jej zátišie, ktoré ju ochráni pred nepriaznivým vetrom. Aj preto sa jej veľmi darí napríklad v blízkosti plotov, živých plotov alebo stien domov.
  • Dôležitá je aj pôda – tá by sa nemala kypriť, pretože korene magnólie sú veľmi plytké, a mohli by sa tak poškodiť. Magnólia má rada výživné, priepustné a mierne kyslé pôdy, ale aj napriek tomu je veľmi prispôsobivá. Hnojenie pôdy prispieva k bohatšiemu kvitnutiu, avšak nie je nevyhnutné. Ak sa rozhodnete pôdu pod magnóliou prihnojiť, môžete tak urobiť najideálnejšie v marci, na začiatku sezóny.
  • Voda – magnólia si vystačí len s prirodzenými zrážkami, preto ju zbytočne neprelievajte. Ak je v jej blízkosti zavlažovanie alebo iný výskyt veľkého množstva vody, magnólia to nemusí zvládnuť. Na druhej strane – dajte pozor na horúce letné dni a nedávno vysadené malé stromčeky magnólie – v týchto prípadoch strážte jej „pitný režim“.
  • Nenechávajte magnóliu osamote – vysaďte pod ňu trávnik alebo niektoré druhy pôdopokryvných rastlín, akými sú napríklad brečtan, rozchodník, pakost alebo zimozeleň. Ak totiž pôdu pod magnóliou necháte holú a odkrytú, skôr či neskôr pod ňou začne rásť burina, a pri jej odstraňovaní by ste mohli poškodiť koreňový systém magnólie. Opadávajúce listy magnólie na jeseň môžu ale zadusiť trávu pod stromom, takže ich nezabudnite z trávnika odstrániť.
  • Pozor na rez – ak magnóliu príliš často a vo veľkej miere prestrihávate, môže to byť dôvodom, prečo vám nekvitne. Rezné rany sa u magnólie hoja pomaly a rezom odstraňujeme najmä suché a poškodené konáre. Rez si teda načasujte na obdobie po kvitnutí stromu.

Magnólia je vo všeobecnosti veľmi odolná aj voči nízkym, aj voči vysokým teplotám. Znesie aj drsné zaobchádzanie, mierne sucho, aj väčšinu škodcov, preto jej vyberte predovšetkým vhodné miesto vo vašej okrasnej záhrade. O všetko ostatné sa postará samotná magnólia.

Odporúčame aj: Farba vlasov podľa znamenia zverokruhu: Budete vyzerať božsky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 07.05.22 18:51

MM
karma
100.00

ja som len vlani zasadila magnóliu, zimu prežila, hádam sa jej bude v našej záhrade páčiť

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 09.05.22 19:00

MR
karma
104.00

magnólia je pre mňa najkrajší okrasný ker

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 11.05.22 07:55

MK
karma
100.00

Veľmi by som chcela magnóliu, ale nemám odvahu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní