Ocot ako všestranný čistič? Pozor, na tieto predmety ho určite nepoužívaj!

Ocot ako všestranný čistič? Pozor, na tieto predmety ho určite nepoužívaj!
  • 31.10.2022
  • Michaela Kožáková

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko druhov octov existuje? Liehový ocot je vynikajúci predovšetkým na konzerváciu najrôznejších potravín. Výraznejšiu a ostrejšiu chuť jablčného octu oceníme v zeleninových šalátoch. Na bielom a červenom vínnom octe si pochutnáme najmä v studenej kuchyni. Balzamikový ocot sa zase hodí na finálne dochucovanie priamo na tanieri. Najpoužívanejším octom nielen v kuchyni, ale i v domácnosti je biely ocot

Ocot sa môže zdať ako odpoveď na každú nečistotu v domácnosti. Ale nie vždy je to najlepšia voľba. Biely ocot je fantastický viacúčelový čistič, ale nie je to zázračné rozpúšťadlo, ktoré funguje na každý typ škvŕn alebo špiny. A hoci je čistenie octom cenovo dostupné, ekologické a relatívne bezpečné, stále však existujú určité povrchy a materiály, ktoré môže poškodiť. Viete, čo by ste nemali čistiť octom?

Neprehliadni: Čo nedávať do pračky? Týchto 7 vecí by sa nemalo v nej prať!

Mramor a granit

Granit a mramor sa vyznačujú svojou odolnosťou, ale i pomerne vysokou cenou, takže určite chcete, aby vyzerali ako nové čo najdlhšie. Opakované používanie roztoku octu na čistenie kuchynskej pracovnej dosky z týchto materiálov môže spôsobiť vyblednutie a stratu lesku. 

Aj napriek trvanlivosti kameňa môžu kyslé látky, dokonca aj kyslé potraviny, zanechať na povrchu viditeľné stopy a značky po leptaní, ktorých odstránenie si vyžaduje brúsenie a dôkladné leštenie. Najjednoduchším spôsobom, ako udržať mramor či granit čistý, je utrieť ho teplou vodou a niekoľkými kvapkami saponátu.

Obrazovky elektronických zariadení

Láka vás niekedy nakvapkať na handričku zopár kvapiek octu a vyleštiť ňou šmuhy na televízore? Tento „skvelý" nápad si ihneď vyhoďte z hlavy. Kyselina octová môže totižto poškodiť ochranný povlak obrazovky vášho počítača, televízora alebo displeja telefónu.

Namiesto toho utrite obrazovku svojich elektronických zariadení jemnými utierkami z mikrovlákna, aby ste ich zbavili prachu a iných častíc. Izopropylalkohol je účinný pri odstraňovaní mikróbov, ale vždy si najprv prečítajte pokyny výrobcu týkajúce sa čistenia a údržby.

Žehlička

Ak sa rozhodnete vyčistiť nádrž žehličky octom, môže sa stať, že tento malý spotrebič nenávratne poškodíte. Zatiaľ, čo niektorí výrobcovia žehličky odporúčajú používať na odstránenie vodného kameňa roztok octu, najlepšie je prečítať si návod na obsluhu vašej žehličky, aby ste sa uistili, že kyselina octová nepoškodí jej kovové súčasti.

Aby ste v budúcnosti zamedzili usadzovaniu vodného kameňa, používajte iba destilovanú vodu. Naparovacia žehlička sa po každom použití má správne uskladniť - či je potrebné, aby ste nádobu na vodu vyprázdnili a nechali vyschnúť.

Voskovaný nábytok a podlahy

Rovnako ako pri kamenných pracovných doskách v kuchyni, opakované používanie octu na voskovaných drevených povrchoch môže časom spôsobiť opotrebovanie povrchovej úpravy. 

Kyslosť v bielom octe môže poškodiť nábytok a drevené podlahy a zbaviť ich lesklého povrchu. Namiesto toho použite jemný čistiaci prostriedok, napríklad teplú vodu s prostriedkom na riad. Handričku vždy poriadne vyžmýkajte, pretože prílišná vlhkosť môže znehodnotiť drevo. 

Pozri aj: Rada nad zlato: Ako vyčistiť koberce? Poznáme lacný, ale účinný trik!

Zrkadlá

Vyhnite sa octu a iným kyselinám aj pri čistení zrkadielKvapalina totižto môže presakovať za sklo a korodovať kov pod ním, ktorý dáva zrkadlu jeho reflexnú kvalitu. Postupom času to vedie k nevzhľadným tmavým škvrnám a pruhom pozdĺž okraja zrkadla. Používajte len prostriedky, ktoré sú určené na čistenie a leštenie zrkadiel tak, že ich nenastriekate priamo na povrch skla, ale na handričku a následne rozotriete.

Kuchynské nože

Čistenie kuchynských nožov octom tiež nie je jedným z tých najlepších nápadov. Kyselina môže korodovať kov a otupiť ostrie noža. Nože radšej umyte prípravkom na riad a teplou vodou a pred odložením ich vždy dôkladne osušte.

Umývačka riadu

Ocot je známy svojimi čistiacimi a dezodoračnými vlastnosťami. Mnohí z nás ho používajú na čistenie umývačky riadu. Kyselina octová však môže časom narušiť gumové tesnenie umývačky. V príručke k vášmu spotrebiču dohľadajte, či sú súčiastky vyrobené z prírodného kaučuku, ktorému ocot neublíži.

Súčiastky z gumy

Či už je to guma, ktorá sa nachádza vo vašej práčke, chladničke alebo inom spotrebiči, vyhnite sa jej čisteniu octom. Silná kyslosť bieleho octu môže opotrebovať gumu, čo spôsobí, že materiál časom degraduje. Namiesto toho je najbezpečnejším spôsobom hĺbkového čistenia gumy voda so saponátom na riad alebo roztok teplej vody a sódy bikarbóny.

Škáry medzi obkladačkami

Ocot je skvelým pomocníkom nielen v kuchyni, ale i v domácnosti, či dokonca i v záhrade. Niekedy máme tendenciu používať ho vždy, keď zbadáme škvrnu. Zatiaľ, čo ocot je účinný pri čistení plesní, môže veľmi ľahko znehodnotiť neutesnenú alebo poškodenú škárovaciu hmotu v kúpeľni. Najlepšie urobíte, ak siahnete po menej kyslých alternatívach, ako je peroxid vodíka alebo kyslíkové bielidlo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Janka Komadova 31.10.22 14:29

karma
-1.00

Ocot je skvelý pomocník v domácnosti

  • 1
Odpovedať

Margaret Zimova 31.10.22 19:20

karma
106.00

U nás doma nesmie ocot nikdy chýbať , nedám naň dopustiť.

  • 1
Odpovedať

Hana Tvrdá 01.11.22 20:52

HT
karma
-1.00

Já na ocet v domácnosti nedám dopustit, ráda jej používám na čištění, ale je pravda, že se s ním musí hodně opatrně. Na elektro spotřebiče by mě tedy nenapadlo jej použít, ale jednou e mi stalo, že spára mezi kachlemi změnila barvu a už tak zůstala, takže používám jen na povrchy, kterým ocet neublíží. Trochu jsem byla nervozní, když jsem tím přejela barový stůl a zanechalo to takový zvláštní film, ale ten naštěstí zmizel.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.11.22 21:55

karma
109.00

Hmmmmm...dobre vedieť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní