Ekologické nakupovanie: Čo sa skrýva pod týmto výrazom a ako nakupovať eco-friendly?

Ekologické nakupovanie: Čo sa skrýva pod týmto výrazom a ako nakupovať eco-friendly?
  • 01.11.2022
  • Michaela Kožáková

Klimatické zmeny ohrozujú celú našu planétu, no v boji proti nim môžu pomôcť i naše nákupné návyky. Mnoho jednotlivcov, spoločností a vlád začalo podporovať úsilie o sociálnu zodpovednosť – znižovanie uhlíkovej stopy, rast zelených technológií a propagáciu ekologických tovarov a služieb. Dnes sa podniky na celom svete začínajú prikláňať k výrobe udržateľných produktov. 

Možno i vy niekedy cítite potrebu chrániť naše životné prostredie, avšak neviete odkiaľ a ako začať. Počuli ste už o výraze ekologické nakupovanie? Viete, ako ho aj vy môžete implementovať do vášho každodenného života a mať ekologickú domácnosť?

Neprehliadni: Ekologický slovník pre laikov: Čo znamenajú tieto eko pojmy?

Čo znamená ekologické nakupovanie?

Trvalo udržateľné nakupovanie alebo eco-friendly nakupovanie predstavuje nakupovanie spôsobom, ktorý má menej negatívny vplyv na životné prostredie. Jeho hlavným cieľom je zanechávať čo najmenej odpadu a nakupovať produkty, ktorých výroba v čo najnižšej miere zasahuje do prírody.

Ekologické nakupovanie neznamená, že musíte prestať nakupovať. Navádza nás však na to, aby sme boli trochu opatrnejší v tom, čo kupujeme – najmä pokiaľ ide o to, ako je to vyrobené a aký to má vplyv na našu planétu. Takýmto spôsobom môžeme ušetriť peniaze a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia.

Nakupujte lokálne

Ak je to možné, nakupujte vždy šetrne k životnému prostrediu a to tak, že si budete vyberať produkty od miestnych spoločností a obchodov. Nakupovanie lokálne – v mieste svojho bydliska, alebo v rámci mesta, okresu, znamená, že kupujete položky, ktoré boli vyrobené vo vašom blízkom okolí.

Keď si nechávate zasielať produkty z veľkých vzdialeností – nákladnými autami či lietadlami, pri tejto doprave dochádza k vypúšťaniu skleníkových plynov, ktoré prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia a pôdy. Ak zakúpené produkty boli zozbierané alebo vyrobené lokálne, dopad na životné prostredie sa výrazne znižuje 

Recyklácia a predmety z druhej ruky

Pri nakupovaní sa môžete zamerať na predajcov, ktorí predávajú použitý a recyklovaný tovar namiesto úplne nového. Mnohé udržateľné produkty sú často odolnejšie a použité výrobky dokonca vyzerajú rovnako dobre ako nové a zároveň sú aj lacnejšie.

Vedeli ste, že textilná výroba je zodpovedná za približne 20 % globálneho znečistenia čistej vody? Nie je hanba nakupovať oblečenie z druhej ruky. Ak v second hande nakupovať nechcete, investujte to ekologického oblečenia. Šatstvo, ktoré nenosíte môžete zase darovať alebo predať za pár eur.

To isté platí i s nábytkom. Nenakupujte lacné kusy nábytku, ktoré sú nekvalitné a za chvíľu vás omrzia. Skúste zrecyklovať ten váš starý alebo sa porozhliadnite po rôznych bazároch či blších trhoch, kde môžete nájsť niekedy skutočne krásne a štýlové kúsky. 

Nákup použitých položiek vám môže ušetriť peniaze a tiež znížiť plytvanie a spotrebu energie spojenú s výrobou nových produktov.

Vyhnite sa impulzívnemu nakupovaniu

Impulzívne nakupovanie môže ľahko viesť k nákupu produktov, ktoré vlastne ani nepotrebujete. Takto zaobstarané predmety môžu skončiť na miestnej skládke rýchlejšie, ako ste si mysleli. Predávajúci používajú rôzne marketingové triky, aby vás „donútili" kúpiť i nepotrebné veci. 

Predtým, ako sa rozhodnete niečo si kúpiť, spomaľte a položte si nasledovné otázky: 

  • Naozaj to potrebujem?
  • Mám už niečo podobné doma?
  • Akú výhodu mi tento nový produkt poskytne oproti staršiemu, ktorý už mám?

Pozri aj: Každý krok sa počíta: Ekologický bedeker pre vašu domácnosť

Organické a prírodné produkty

Nákupom organických a prírodných produktov, ktoré zahŕňajú biopotraviny, ako aj toaletné potreby a čistiace prostriedky vyrobené z prírodných materiálov s použitím udržateľných procesov a zdrojov namiesto silných priemyselných chemikálií, výrazne prispievate k udržateľnosti. Tento váš počin povzbudzuje spoločnosť, susedov i priateľov, aby vytvárali, kupovali a predávali ekologickejšie produkty.

Nakupujte v eco-friendly obchodoch

Počuli ste už o tzv. zero waste obchodoch? V nich môžete nakúpiť s nulovým odpadom – jednoducho tam zájdete i so svojimi vlastnými nádobami. Na Slovensku máme niekoľko predajní, ktoré sa zameriavajú na produkty, ktoré sú v prírode ľahko rozložiteľné. Mnohé z obchodov nakupujú od miestnych pestovateľov, predávajú čapovanú kozmetiku, biopotraviny na váhu či dokonca i bezlepkové pečivo priamo z pekárne. 

Vlastná nákupná taška

Milióny jednorazových plastových tašiek sa každý rok vyhodia na skládky a mnohé sa dostanú do oceánov a iných prírodných zdrojov. Ak chcete byť šetrnejší k životnému prostrediu, mali by ste si vždy priniesť vlastné nákupné tašky.

Je dôležité uvedomiť si, že nie všetky opakovane použiteľné tašky sú ekologické. Výroba bavlnených a konopných tašiek môže stále výrazne ovplyvniť životné prostredie, pretože pestovanie materiálov potrebných na ich výrobu vyžaduje množstvo vody a chemických látok.

Namiesto toho môžete zdvojnásobiť svoju ekologickosť používaním tašiek vyrobených z recyklovaných obalov. Výroba polyesteru alebo polypropylénu si vyžaduje menej zdrojov ako iné materiály, a dokonca sa mnohé z nich vyrábajú z odpadu, ktorý by inak skončil na skládkach.

Ekologickú nákupnú tašku si môžete vyrobiť i vy doma, resp. získať ju recykláciou napríklad starého trička či košele. Ak tú svoju ešte nemáte, nechajte sa inšpirovať videom nižšie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní