Toto sú najčastejšie chyby pri triedení odpadu: Na čo si dať pozor?!

Toto sú najčastejšie chyby pri triedení odpadu: Na čo si dať pozor?!

Denne sa vo všetkých domácnostiach vyprodukuje veľké množstvo odpadu. To je problém, ktorý je nevyhnutné riešiť. V prvom rade by sme mali hľadať spôsoby, ako minimalizovať odpad v domácnosti. Človek môže napríklad začať aj tým, že prestane používať igelitové tašky a začne si do obchodu nosiť textilné. Niekedy to však bez odpadu nejde. Vytvorený odpad by sme preto podľa možností mali recyklovať. Papier či plast predstavujú odpad vhodný na recykláciu. Triedenie odpadu nie je také náročné, v podstate stačí hlavne vedieť, do ktorej nádoby patrí aký odpad. No i pri separácii sa človek môže dopustiť viacerých chýb, a to nielen v prípade, že konkrétny odpad skončí v nesprávnom koši. Na čo si dať pri triedení najväčší pozor?

Neriadenie sa pravidlami triedenia v danom meste

Prvou základnou chybou pri triedení odpadu je neriadenie sa pravidlami triedenia v mieste svojho bydliska. Áno, všade na Slovensku hádžeme papier do modrých nádob, no v závislosti od lokality môžu byť predsa len niektoré pravidlá rozdielne. Týka sa to najmä triedenia kartónov od nápojov, respektíve tetrapakov a taktiež kovových obalov, napríklad plechoviek. V niektorých obciach a mestách sa menovaný odpad triedi spolu s plastom a teda je ho možné vhodiť do žltých kontajnerov. V niektorých lokalitách sú však pre tetrapaky či plechovky samostatné nádoby.

Odporúčame: Zemité odtiene v interiéri: Horúci trend roku 2021!

stlačené obaly

Zdroj: Shutterstock®

Nestlačené obaly

Veľkou chybou, ktorej sa mnohí pri triedení odpadu dopúšťajú, je nestláčanie obalov. Ak do kontajnerov vhadzujeme nestlačené PET fľaše či celé krabice, zaberajú v koši obrovské  množstvo miesta. V dôsledku toho sa nádoba rýchlejšie zaplní. Autá, ktoré odvážajú nádoby, tak prenášajú i veľké množstvo vzduchu, čo následne súvisí i so zvyšovaním nákladov za dopravu odpadu. Plastové fľaše vždy dôkladne postláčajte, kartónové krabice zložte či potrhajte na menšie kusy. 

Použitie sáčkov

Vytriedený odpad nikdy nevhadzujte do konkrétnej zbernej nádoby v plastovom vreci. Snáď nikto to nerobí v prípade vytriedeného papiera či skla, no ani vytriedené plasty by sa nemali vhadzovať do žltého kontajnera vo vreci. Komplikuje a sťažuje to prácu pri recyklácii a ide o ďalší zbytočný odpad. Vrece s plastom do zbernej nádoby preto vždy len vysypte, alebo ešte lepšie, nepoužívajte žiadne vrece. Plast môžete zberať priamo do osobitného koša či menšej nádoby. Tie následne stačí priamo vyprázdniť do žltého kontajnera. 

recyklácia

Zdroj: Shutterstock®

Zrkadlá a rozbité sklo do zelenej nádoby

Dostávame sa postupne k chybám, ktoré súvisia s hádzaním konkrétneho druhu odpadu do nesprávnych nádob. Zelené kontajnery sú určené na sklo. Do tohto koša však rozhodne nepatrí zrkadlo, i keď by sa nám mohlo zdať, že to v podstate sklo je. Nepatria sem ani okenné tabule, autosklo a drôtené sklo, žiarivky, keramika či porcelán. Na recykláciu nie je vhodné ani sklo rozbité na veľmi drobné kúsky. Pri odhadzovaní skla do nádoby preto dávajte pozor!

Všetko papierové do modrej nádoby

Modré kontajnery sú určené na papier. Veľkú chybu robíme, ak do nich vhadzujeme všetko, čo sa nám zdá byť vyrobené z papiera. Noviny, časopisy, kancelársky papier či kartónové obaly – to všetko patrí do modrej nádoby. Do nádoby na papier môžeme napríklad vhodiť neznečistenú škatuľu od pizze, pokiaľ v nej nie sú nejaké hliníkové vložky. Znečistená škatuľa s mastnými škvrnami do papiera však nepatrí. Vo všeobecnosti znečistený papier patrí do zmiešaného odpadu. Do modrej nádoby nevhadzujte ani papierové vreckovky, vlhčené obrúsky, papierové plienky či nejaký voskový alebo samoprepisovací papier. 

vytriedený odpad

Zdroj: Shutterstock®

Samotné plastové vrchnáky

I pri odhadzovaní odpadu do žltej nádoby (určenej na plast), sa môžeme dopustiť niekoľkých chýb. Do nádob na plast nevhadzujte samotné vrchnáky z PET fliaš. Sú síce z plastu, no problematická je v tomto prípade ich malá veľkosť, čo komplikuje proces recyklácie. Na fľaši ich preto vždy nechávajte. Fľašu poriadne stlačte, uzavrite a vhoďte do žltej nádoby. V tomto prípade problém s recykláciou nebude. Ak máte samotné vrchnáky, odovzdať ich môžete na miestach, kde sa robia rôzne zbierky pre hendikepovaných. Do žltej nádoby ďalej nepatria ani obaly od cukríkov, jednorazový plastový riad či plasty znečistené olejmi a chemikáliami. 

Špinavý odpad vs umývanie obalov

Už viackrát sme spomenuli, že v nádobách na triedenie odpadu nemá miesto veľmi znečistený odpad. Stopku má hlavne hrubo znečistený odpad, mastné obaly či obaly so zvyškami jedla. Nie je však dôvod na to, aby sme všetko pred vyhadzovaním dôkladne umývali. Tým totižto zároveň plytváme vodou. Postačí, ak rozličné obaly budú v prvom rade prázdne, nemali by obsahovať zvyšky tekutín či potravín. Trochu jogurtu na dne téglika nie je problém.

Odporúčame: Svetlofialová v interiéri: Hravá farba, ktorá rozjasní domácnosť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Katarína Konečná 11.03.21 09:44

KK
karma
105.00

Triedim odpad a držím sa pokynov od obecného úradu, tak dúfam, že to robím dobre.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 12.03.21 09:00

MB
karma
108.00

je to super stále si to čítať a pripomínať aby sme sa naučili dokonale triediť odpad.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 13.03.21 16:07

AS
karma
108.00

ešte sa musíme veľa učiť- aby sme potupovali tak, ako sa má- pri triedení odpadu

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 13.03.21 16:10

MP
karma
111.00

Každý si myslí, že robí pre triedenie odpadu to najlepšie, čo sa dá, ale ja verím, že touto témou sa bude ľudstvo zaoberať ešte veľa rokov.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 15.03.21 13:24

karma
127.00

neskutočne ma rozčuľuje, keď niektorí bezohľadní spoluobčania kontaminujú celý kontajner na triedený odpad komunálnym odpadom.

  • 0
Odpovedať

Csilla Ibolya 15.03.21 22:41

CI
karma
-1.00

Triedime, kompostujeme :)

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 18.03.21 06:40

MK
karma
100.00

Veľmi poučný článok - ďakujem

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 21.03.21 07:14

MC
karma
109.00

snažíme sa triediť odpad .

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 23.03.21 15:31

JK
karma
100.00

Bývam na dedine a poctivo triedim odpad

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní