Ako minimalizovať odpad v domácnosti? Spoznaj zásady zero waste!

Ako minimalizovať odpad v domácnosti? Spoznaj zásady zero waste!

Priemerný Slovák vyprodukuje za rok približne 348 kilogramov odpadu, z čoho sa vytriedi len asi 31 kilogramov. Celkovo je to približne 1,8 miliónov tony odpadu ročne za celé Slovensko. Pri odpade často záleží viac na jeho recyklácii, ako na jeho produkcii, pretože tvoreniu odpadu nezabránime. Veľká časť z neho sa na Slovensku skládkuje, ale niečo sa aj spaľuje. Obe možnosti nie sú najlepším riešením, pretože skládkovanie nám zaberá veľa miesta a spaľovanie zas znečisťuje ovzdušie. Tu je niekoľko tipov, ako ho môžete zredukovať.

Oblečenie

Všetky to dobre poznáme, keď si nemáme čo obliecť, ale skriňa sa už pomaly nedá ani zavrieť. Čo s tým? Kupovať menej, kupovať second hand a nevyhadzovať staré do komunálu. Už existujú zberné nádoby na oblečenie, ktoré putuje rodinám v núdzi (ak nejaké poznáme, môžeme im ich darovať priamo) alebo do second handov. Tie už dávno nie sú tabu a dá sa v nich nájsť veľa nositeľného a lacného oblečenia, ktoré vašou kúpou nevytvorí ďalší odpad. Ďalšou možnosťou je predaj na rôznych bazárových portáloch. Toto si síce vyžaduje čas, ale na druhej strane sa vám vrátia nejaké financie a veci poslúžia ďalej.

Pozri aj: Daj plastu zbohom! Základy zero waste nie sú vôbec drastické

vyhadzovanie oblečenia

Zdroj: Shutterstock®

Kuchyňa

Koľkokrát sa vám stalo, že ste vyhodili niekoľko kusov zeleniny, ovocia či iných potravín, ktoré ste nestihli zjesť? Nie sú to len potraviny pripravené na ďalšie použitie, ale aj také, ktoré sa dajú rovno zjesť, ako napríklad jogurty, syry, pečivo či suché plody. Všetkému by sme mali pravidelne kontrolovať dátumy spotreby a dať ich na poličkách dopredu. Ovocia a zeleniny by ste mali kupovať dostatočné množstvo pre vitamíny, no iba toľko, koľko reálne zjete. Ak ich už musíte vyhodiť, mali by ísť do bioodpadu alebo do kompostu. Je však veľká škoda vyhadzovať jedlo, ktoré sa mohlo zjesť, keď niekde vo svete ľudia zomierajú kvôli hladu. Najlepším pomocníkom, ktorý nám zabráni v ďalšom plytvaní, je plánovanie jedálnička.

odpad v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Kancelária

Vytlačíte si 30 stranový dokument a písmo sa stalo nečitateľným? Nevadí, ak sa tlačila každá strana zvlášť, dá sa vytlačiť to isté na druhú stranu, alebo použiť druhú stranu na termíny, poznámky, kresby a iné odkazy. Ak máte dobrý zrak, je praktickejšie vytlačiť 4 strany na 1 list papiera, a to tak, že si 2 listy vytlačíte na jednu stranu a 2 na druhú. Šetríme tak papier aj čas. Staré obálky sa dajú tiež využiť znovu prelepením adresáta a do starých pier sa dajú kupovať len náplne.

TIP: Ak si kupujete jedlo či kávu so sebou, požiadajte obsluhu o zabalenie do svojej dózy alebo pohára. Nosenie vlastného a znovu použiteľného riadu dokáže pomôcť!

Odporúčame: Stretla si sa už s meal prep? Aké sú jeho výhody a nevýhody?

netreba sa báť tlačiť

Zdroj: Shutterstock®

Recyklácia

Recyklácia nie je až taká ekologická, ako si myslíte. Na recyklovanie plastov, papierov či plechoviek sa používa veľké množstvo vody a energie, ktorá mohla byť využitá inde. Vedeli ste, že aj pri recyklácii sa tvorí odpad? Niektoré veci sa totiž viac recyklovať nedajú. Buď to stojí nemalé peniaze, alebo to bolo recyklované toľkokrát, že ďalšie spracovanie už nie je možné.

triedenie odpadu

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

TRIEDITE DOMA ODPAD?

Odpovedalo 133 ľudí  

Áno
84%
Snažím sa
11%
Nie
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Kobíková 03.02.19 11:28

LK
karma
100.00

Úžasný článok a dúfam že si z neho všetci niečo vezmú. Keby sa všetci riadili systémom Zero Waste tak by bol život na Zemi oveľa lepší.

  • 4
Odpovedať

Tim Brage 03.02.19 19:25

TB
karma
85.00

Nezmysly.Americania si nasli "hlupych " Cinanov,aby dopady svojho konzumneho sposobu zivota mohli riesit na ukor kohosi ineho.Ked im vsak Cina povedala razne "koniec",tak Americania sa od hnevu a zlosti nevedia spamatat ,a preto vsade vyvolavaju duchov a skodia.
A co s tym odpadom?bavkaju sa ,ze ho recykluju,pritom vsetko ide kamsi do spalovni.Ludia zbieraju maximalne pepier.A co sa deje so zvyskom,iba pn boh vie.
V prvom rade ,aby sa vobec vazne zacat tymto zaoberat,treba zmenit sposob zivota a to tym smerom,ako sme kedysi zili za socialimzu - skromne a mudro.
Tymto sialenym snaham podobat sa na zapad s chutou "dobehnut" ho,sa akurat tak znemoznime a staneme rovankymi vinnikmi,ako na zapade.
Tie rady z clanku su k nicomu.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní