Trápi ťa prebytočná svalová hmota? Aj tej sa dá účinne zbaviť!

Trápi ťa prebytočná svalová hmota? Aj tej sa dá účinne zbaviť!

Väčšinou na našom portáli riešime to, ako sa zbaviť prebytočného množstva tuku. Dnes však tému otočíme o 180 stupňov a budeme sa rozprávať o tom, ako sa cielene stráca prebytočná svalová hmota.

Áno, vieme. Nadmerné množstvo svalov síce pravdepodobne netrápi toľkých z nás ako už spomínaný hromadiaci sa tuk, napriek tomu však takí ľudia existujú. A my sme pátrali po tom, ako im pomôcť.

Svaly ako príťaž

Možno sa pri úvode tohto článku väčšina z vás chytila za hlavu. Prečo by niekto chcel „schudnúť” zo svalov? Pre niekoho možno nepochopiteľné, pre človeka s nadmerným množstvom svalstva potreba, či doslova nutnosť.

Je to totiž rovnaké ako s prebytočným tukom v tele. V prípade, že je ho navyše len máličko alebo primerane, nevnímame ho. Keď sa však nahromadí a začne, takpovediac, vykúkať, stáva sa pre väčšinu z nás neestetickým problémom. Aj svaly teda môžu pre niekoho znamenať príťaž a príčinu nižšieho sebavedomia či menšej sebalásky, a to i napriek tomu, že by to tak nemalo byť.

Pozri aj: 15-minútový domáci HIIT workout bez skákania: Susedia sa sťažovať nebudú

prečo rastú svaly

Zdroj: Shutterstock®

Teória rastu svalstva

Predtým, než sa začneme baviť o zhadzovaní svalstva, mali by sme pochopiť ako svalstvo rastie. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že na rast svalov pôsobí viacero premenných. V prvom rade je nutné denne prijať viac kalórií ako vydať a dôležitú rolu hrá aj vyvážená strava bohatá na bielkoviny, známe aj ako základné stavebné kamene svalstva.

Nezabúdajme ani na cvičenie. Anaeróbny tréning by mal pri budovaní svalstva výrazne predbiehať ten aeróbny, vhodné sú teda skôr silové športy, pri ktorých sa využíva technika krátkeho, no veľmi intenzívneho silového zaťaženia, po ktorom prichádza povinná pauza.

ako prísť o svaly

Zdroj: Shutterstock®

Upravte stravu i tréningy

Konečne sa dostávame k tomu, ako sa svalová hmota zhadzuje. Ako prvé musíte upraviť spôsob, akým sa stravujete. Kalorický príjem by mal dosahovať menšie hodnoty ako výdaj, pričom vaša strava by mala primárne pozostávať z ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, chudého mäsa, strukovín, orechov a semien či mliečnych produktov. V obmedzenom množstve by ste mali konzumovať pridané cukry, nasýtené tuky a trans tuky a jedlá s vysokým obsahom sodíka, teda soli.

Len zmena jedálnička však nestačí. Odborníci pri ambícii stratiť svalovú hmotu odporúčajú silový tréning obmedziť na frekvenciu maximálne 2-krát do týždňa, pričom ostatok vašich športových aktivít by mal pozostávať primárne z kardio cvičení založených na nižšej, no dlhšej záťaži. Takýmto príkladom môže byť dlhá cyklojazda či dlhší beh.

Inšpiruj sa: Umenie z machu - táto trendy bytová dekorácia očarí aj teba!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 10.04.21 06:49

ĽŠ
karma
100.00

Poznám i takýchto ľudí, pre ktorých sa svalová hmota stala neestetickým problémom.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 11.04.21 20:25

ZS
karma
100.00

Skôr sa zbaviť tuku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní