Jablká sú priam dokonalou ingredienciou do rôznych múčnikov, koláčov či zákuskov. Pre milovníkov jabĺk sú dozaista veľkou pochúťkou jablkové muffiny či jablková bábovka, dobrou voľbou je však určite i taká jablková štrúdľa či žemľovka s jablkami. Zabudnúť nemožno ani na jablkové pité, čo je v našich končinách snáď najznámejší múčnik z jabĺk. Rozhodne sa však oplatí skúšať i dobroty z iných krajín. Napríklad i v neďalekom Anglicku majú svoj tradičný jablkový koláč, známy ako apple pie. Zvyčajne sa pripravuje do kruhovej formy na pečenie. Dno sa vystelie cestom, potom nasleduje plnka z jabĺk ochutených citrónovou šťavou, škoricou, prípadne i muškátovým orieškom a vrch sa prikryje buď ďalším cestom, alebo sa pripraví mriežka z pásikov cesta.
Pri pečení apple pie sa tradične používajú čerstvé jablká rôznych odrôd, prípadne aj sušené či konzervované. V rôznych častiach Anglicka sa pripravuje tento chutný koláč vždy trochu inak a s istými obmenami, rovnako existujú i viaceré varianty jeho podávania. Apple pie sa mnohokrát servíruje s kopčekom zmrzliny, na niektorých miestach sa k nemu dokonca podáva syr čedar. Ak ste už aj vy dostali chuť zahryznúť sa do tejto tradičnej anglickej pochúťky, neváhajte a pripravte si ju v pohodlí domova!
Skús aj: Nepečený zákusok, na ktorý nepotrebuješ vajíčka a ani múku!
Budeme potrebovať:
CESTO:
- 350 g hladkej múky
- 230 g masla
- 1/2 ČL soli
- 5 PL studenej vody
NÁPLŇ:
- 5 jabĺk
- 125 g kryštálového cukru
- 1 PL masla
- 2 – 3 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL zemiakového škrobu
- 1/2 PL mletej škorice
+ žĺtok na potretie, cukor na posypanie, formu na pečenie s priemerom 26 cm (keramickú alebo silikónovú)
Bude ťa zaujímať
Postup prípravy:
-
Ako prvé si pripravíme jablká. Umyjeme ich, ošúpeme a očistíme od jadierok. Potom ich pokrájame na stredne veľké kúsky. V miske ich polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom aj škoricou, poriadne premiešame a necháme odpočívať, pokojne až jednu hodinu. Je potrebné, aby jablká pustili čo najviac šťavy.
-
Následne si môžeme pripraviť cesto. Do múky primiešame soľ, následne pridáme na menšie kocky nakrájané mierne pustené maslo. Malo by byť studené, ale nie úplne stuhnuté z chladničky. Zo zmesi pripravíme akúsi mrveničku, potom prilejeme vodu a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dva približne rovnaké kúsky, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na 30 až 45 minút.
-
Keď jablká pustia šťavu, premiestnime ich do sitka a necháme ich poriadne stiecť.
-
Do jablkovej šťavy pridáme maslo a na miernom plameni uvaríme zo zmesi hustejší karamel. Keď je hotový, nechajte ho mierne ochladnúť.
-
Cesto vyberieme z chladničky a necháme ho chvíľu odležať pri izbovej teplote. Oba kusy cesta rozvaľkáme. Mali by nám vzniknúť tenké kruhové pláty, ktoré sú o pár centimetrov väčšie ako je forma na pečenie.
-
Prvý plát cesta namotáme na valček a prenesieme do formy na pečenie. Celú formu aj okraje pekne cestom vystelieme, prebytočné okraje odrežeme a cesto na dne poprepichujeme vidličkou. Druhé cesto si nakrájame na 2 cm hrubé pásy (asi 10 až 12 ks).
-
Jablká posypeme zemiakovým škrobom, premiešame a rovnomerne uložíme na cesto vo forme. Následne ich zalejeme pripraveným karamelom.
-
Potom na múčniku urobíme mriežku z pripravených pásov cesta. Koláč ešte potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť pri teplote 170 °C na asi 60 minút.
-
Hotový apple pie môžeme po miernom ochladnutí pokrájať a podávať. Dobrú chuť!
Skús aj: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!