Či už zelené alebo červené, sladšie alebo kyslejšie, milujú ich jednoducho mnohí z nás. Reč je o jablkách, ktoré radíme v našom podnebnom pásme medzi bežne pestované druhy ovocia. Vďaka tomu sú dobre dostupné počas celého roka. Dajú sa konzumovať samotné aj použiť v chutnom koláči. Dalo by sa však povedať, že v súčasnej dobe sa na ne tak trochu aj zabúda. V supermarketoch sú už dnes dostupné najrozličnejšie exotické druhy ovocia z celého sveta, ktoré nás lákajú, aby sme ich ochutnali.
V našom jedálničku by však nezastupiteľné miesto mali mať aj tuzemské druhy ovocia či zeleniny, ktoré sú pestované v našich končinách. Práve napohľad obyčajné jablká radíme medzi potraviny, ktoré majú nášmu telu skutočne čo ponúknuť. Sú nabité cennými látkami, vďaka čomu podporujú komplexné zdravie organizmu. V dnešnom článku vám povieme, prečo jesť jablká každý deň. Nasledujúce dôvody vás dozaista presvedčia, že zahryznúť do tohto chutného ovocia sa určite oplatí!
Pozri aj: Toto sú najlepšie zdroje vlákniny. V jedálničku ti nesmú chýbať!
1. Poskytnú vlákninu a podporia trávenie
Jablká sú v prvom rade skvelým zdrojom cennej vlákniny. Vďaka nej je podporená správna činnosť čriev a ich pravidelné vyprázdňovanie. Predstavujú tak účinnú prevenciu pred zápchou. Okrem toho jablká napomáhajú vylučovať toxíny z tela. Najviac vlákniny sa však ukrýva tesne pod šupkou jablka, preto by ste toto ovocie nemali šúpať. Jeden stredne veľký plod môže pritom obsahovať pokojne aj viac ako 3 gramy vlákniny, čo môže predstavovať až 10 percent jej odporúčanej dennej dávky.
2. Doplnia vitamíny aj minerály
Okrem vlákniny sú jablká bohaté aj na mnohé vitamíny a minerálne látky. Ak sa zahryznete do tohto chutného ovocia, telu doplníte skutočne slušnú dávku vitamínu C, ktorý výrazne podporuje imunitný systém. Rovnako sa v jablku ukrýva vitamín K a viaceré z vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok sú v tomto ovocí najviac zastúpené draslík, horčík, vápnik, fosfor a v malom množstve i železo. Jablká sú tiež zdrojom antioxidantov a flavonoidov, ktoré prispievajú k zdraviu organizmu.
Bude ťa zaujímať
3. Podporia zdravie srdca i ciev
Jablko je skvelým pomocníkom pre osoby, ktoré trápi vysoký cholesterol. Vďaka obsahu vo vode rozpustnej vlákniny toto ovocie napomáha udržovať v organizme optimálnu hladinu LDL aj HDL cholesterolu. Jablká navyše bránia usádzaniu tuku na cievach, dokonca vplývajú na znižovanie vysokého krvného tlaku. Blahodarne teda pôsobia na stav srdca i ciev. Pravidelnou konzumáciou čerstvých jabĺk tak môžete účinne znížiť riziko čoraz častejšie sa vyskytujúcich kardiovaskulárnych, čiže srdcovo-cievnych ochorení.
4. Podporia zdravie ďasien a zubov
Vďaka tomuto ovociu môžete podporiť i zdravie svojho chrupu. Konzumáciou chutných neošúpaných jabĺk si v prvom rade účinne posilňujete ďasná. Rovnako dochádza pri tomto procese k zvýšeniu produkcie slín v ústach, čo predstavuje akúsi ochranu ústnej dutiny pred baktériami. Jablká celý chrup prečisťujú a chránia ho pred zubným povlakom.
Bude ťa zaujímať
5. Uľahčia chudnutie
Pokojne až 85 percent hmotnosti jablka tvorí len voda. Toto ovocie je nízkokalorické. Jeden plod predstavuje v priemere okolo 50 kcal. Navyše v ňom nie je takmer žiadny sodík či tuk. Aj vďaka tomu môžu byť jablká veľmi osožné pri redukcii váhy. Samozrejme, nie je tu reč o nezmyselnej jablkovej diéte, ktorá je založená výhradne na konzumácii niekoľkých kusov tohto ovocia denne.
Jablká by naopak mali tvoriť súčasť zdravého a pestrého jedálnička. Vďaka vláknine človeka zasýtia na dlhšiu dobu. Taktiež podporujú trávenie a metabolizmus. Neváhajte si ich dopriať na desiatu či olovrant alebo ak vás zastihne chuť na niečo sladké.
Odporúčame: Cievna mozgová príhoda: Ako včas rozpoznať jej príznaky?