Odborník radí: Aký je význam vitamínu C pre zdravie človeka?

Odborník radí: Aký je význam vitamínu C pre zdravie človeka?
  • 01.05.2021
  • Naďa Šoltýsová

Vitamín C je z chemického hľadiska kyselina L-askorbová. Jej názov je odvodený zo slova „anti-skorbut“. Pretože nedostatok vitamínu C spôsobuje ochorenie skorbut. Ten sa prejavuje ako krvácanie ďasien, vypadávanie zubov, mäknutie kostí, krehkosť drobných ciev či spomalená tvorba červených krviniek. Vitamín C si ľudské telo nevie syntetizovať, a preto ho potrebujeme denne prijímať. Aj dnes, napriek názorom, že naša strava obsahuje dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, je nedostatok vitamínu C dosť bežný a veľa ľudí má rôzne prejavy skorbutu. Prejavuje sa to u nich oslabenou imunitou, krvácaním ďasien, tvorbou modrín, oslabením tvorby kolagénu v pokožke, tvorbou tmavých škvŕn na pokožke, sklonom ku krvácaniu z nosa a podobne.

Čo potrebujeme o vitamíne C vedieť?

Vitamín C je vo vode rozpustný antioxidant. Zúčastňuje sa syntézy kolagénu a je potrebný pre množstvo dejov v tele, okrem iného aj pre syntézu hormónov, výrobu energie v metabolizme, pomáha vstrebávaniu nehémového železa (z rastlinných zdrojov). Ako antioxidant chráni životne dôležité štruktúry – bielkoviny, tuky a DNA pred oxidáciou a poškodením. Čistí cievy od cholesterolu a tiež normalizuje metabolizmus cholesterolu. Podieľa sa aj na regulácii krvného tlaku.* Zvyšuje odolnosť na novotvary (nádorové zmeny), pomáha pri regenerácii chorého tkaniva a buniek, zvyšuje aktivitu leukocytov. Podávanie vysokých dávok vitamínu C pri vírusových ochoreniach prináša mimoriadne priaznivé výsledky.**

Pozri aj: Vieš, čo spôsobuje vitamínová podvýživa? Pozor, môže byť smrteľná!

kyselina askorbová

Zdroj: Shutterstock®

Keď je človek chorý, telo potrebuje oveľa viac antioxidantov, pretože v tele prebieha zápal, a teda sa tvorí oveľa viac kyslíkových radikálov (čo spôsobuje oxidačný stres, a preto organizmus potrebuje antioxidanty, ktoré chránia bunky práve pred poškodením voľnými radikálmi). Zistilo sa, že ľudia, ktorí sú chorí, majú nízke hladiny vitamínu C. Keď bojujú s infekciou, sepsou, nádorovým ochorením, prekonali operáciu, úraz, popáleniny a stres, majú nízke hladiny vitamínu C, pretože práve v takýchto stavoch je spotreba vitamínu C oveľa vyššia. Preto sú u nich potrebné oveľa vyššie dávky vitamínu C v porovnaní s relatívne zdravými ľuďmi. Vitamín C sa dá podať aj intravenózne (infúziou do žily), a tak sa dá dosiahnuť jeho oveľa vyššia koncentrácia v plazme, je tak lepšie a ľahšie dostupný tkanivám. 

Nie je to tak veľmi dávno, keď ľudia nevedeli mnoho o dôležitosti vitamínov. Hoci už pred pár storočiami sa vedelo, že nedostatok určitých látok spôsobuje ochorenia, nevedelo sa, že sú to práve vitamíny, ktorých dostatok je potrebný pre správne fungovanie organizmu. O objav vitamínov sa v polovici 18. storočia zaslúžil aj škótsky lodný lekár Lind, ktorý zistil, že nestačí, aby mali námorníci dostatok bielkovín, tukov, cukrov a minerálov, ale že je ešte niečo, čoho nedostatok im spôsobuje choroby a umierajú. Dával im jesť citrusy a keď sa im po niekoľkých dňoch polepšil zdravotný stav, svoj objav zverejnil. Žiaľ ešte dlho sa jeho zistenia nezaviedli do praxe. O niekoľko desaťročí neskôr dával kapitán Cook svojím námorníkom denne citrónový džús a preto britských námorníkov, ktorí odvtedy na skorbut (nedostatok vitamínu C) prestali zomierať, prezývali citróni.

nedostatok vitamínu C

Zdroj: Shutterstock®

Stačí nám na doplnenie vitamínu C strava?

My si dnes vitamín C môžeme celoročne zadovážiť, buď v podobe ovocia, zeleniny, kapsúl, tabliet či v tekutej forme. Niektorí ľudia sú zástancami toho, že je najlepšie dopĺňať si vitamíny z prírodných zdrojov a neužívať ich ako prípravky. Je ale možné doplniť si vitamíny zo stravy naozaj v množstve, aké potrebuje naše telo? Zelenina a ovocie je pre naše telo najideálnejší zdroj vitamínov. Len si treba úprimne priznať, že dnešné ovocie a zelenina, ani v bio kvalite, ani vypestované vo vlastnej záhradke, už kvôli znečistenému životnému prostrediu, pôde, vode aj vzduchu, neobsahujú také vysoké množstvá vitamínov, ktoré by pokryli našu dennú dávku v období, keď sme zdraví.

Nieto ešte v čase, keď naše telo bojuje so stresom, infekciou alebo iným ochorením. Alebo pokryli, ale museli by sme zjesť denne niekoľko kíl zeleniny a ovocia. Napriek tomu treba jesť veľa zeleniny a ovocia, lebo obsahujú aj mnoho ďalších prospešných a dôležitých látok. Najlepšie prirodzené zdroje vitamínu C v našej oblasti sú hlavne šípky, kyslá kapusta, sušené slivky, petržlenová vňať, cibuľa, cesnak, jablká, rakytník, čierne ríbezle, jahody, chren, paprika, žerucha, petržlen, žihľava. Citróny a pomaranče sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C. Jedávať veľa citrusov kvôli vitamínu C je síce dobrý nápad, ale len v teplom období. Ak konzumujeme veľa citrusov v zime, tak naše telo ochladzujú, a tým ho oslabujú.

Pozri aj: Poznáš vitamín krásy? Povieme ti, kedy naozaj zaberá a kedy nie

zdroje vitamínu C

Zdroj: Shutterstock®

Kedy potrebujeme céčka viac?

Pri strese a riziku nákazy, respektíve pri náznakoch ochorenia, treba niekoľkonásobne zvýšiť dávky vitamínu C. Viac ho potrebujú aj fajčiari, konzumenti alkoholu (pečeň, ktorá produkuje enzým uľahčujúci odsun alkoholu z krvi, je závislá na vitamíne C pri tejto funkcii, čím menej je vitamínu C v tele, tým dlhšie trvá otrava alkoholom), cukrovkári, ľudia užívajúci veľa aspirínu, ľudia konzumujúci často mäso s dusičnanmi (údené mäso, údeniny, salámy a pod.), tiež tí, ktorí bývajú pri frekventovaných cestách, ktorí užívajú lieky alebo antikoncepciu, tiež pri dlhodobých, chronických chorobách, pri strese, pri šokoch. Pri silných emóciách, napr. pri silnom hneve a rozčúlení môžeme spáliť až 2000 – 3000 mg C vitamínu! Aj choré srdce napríklad potrebuje toľko vitamínu C, že spotrebuje všetok vitamín C a na ostatné orgány už neostane a organizmus sa nachádza v stave skorbutu.

Najpresnejšiu hladinu zásob vitamínu C nám poskytuje stanovenie jeho hladiny v bielych krvinkách, lymfocytoch, lebo to nie je akútne ovplyvnené ani cirkadiánnym rytmom ani zmenou stravy.*** Hladina vitamínu C sa dá orientačne stanoviť aj z moču pomocou diagnostických prúžkov. To, koľko vitamínu C sa vstrebe, je ovplyvnené aj transportérmi v čreve. Pre efektívnejšie vstrebávanie sú výborné lipozomálne formy, ktoré umožňujú vstrebávanie vitamínu mimo týchto transportérov a vstrebe sa tak väčšie množstvo než je to pri bežných nelipozómových formách, ale najvyššie koncentrácie sa, samozrejme, dosiahnu intravenóznym podaním.****

Ak chceme mať naozaj dostatok vitamínu C, aby nám imunitný systém fungoval múdro a správne a aby aj hormonálny systém a tvorba kolagénu a iné procesy, pre ktoré je vitamín C dôležitý, fungovali správne, treba prijímať poriadne dávky vitamínu C. V čase, keď sme relatívne zdraví a nemáme výrazný stres naše telo spotrebuje denne až 30 mg vitamínu C na kilogram váhy na deň. Keď však niečo na nás „lezie“ alebo sme už „chytili“ nejakú infekciu, máme veľa stresu, či riešime nejaký zdravotný problém, spotreba vitamínu C veľmi stúpa. Telo spotrebuje vtedy 60 mg aj viac vitamínu C na kilogram váhy za deň. Ak sa vám to zdá veľa, skúste si dať takéto vysoké dávky, keď na vás „niečo lezie“ a uvidíte, aký to má naozaj efekt.

vitamín C v doplnkoch

Zdroj: Shutterstock®

Množstvo vitamínu C je úzko spojené aj s prejavmi starnutia, pretože existuje vzťah medzi hodnotami kyseliny askorbovej a hormónmi produkovanými pohlavnými žľazami. Nedostatok vitamínu C sa podieľa na tvorbe vrások, tmavých škvŕn na pokožke a podobne. Užívanie vitamínu C a používanie vitamínu C aj zvonka na pokožku môže tieto prejavy spomaliť. Výskumy poukazujú na to, že prejavy starnutia sú viazané práve na kolagény (na zachovaní mladosti sa podieľa aj vitamín E a A, resp. retinol).

Vitamín C nájdeme ako prísadu E300 v potravinách, kde sa využíva ako antioxidant, a to napríklad v ovocných džúsoch, v pekárenskom a mäsovom priemysle, kde znižuje oxidáciu tukov, a tým bráni vzniku rakovinotvorných látok. Tiež má využitie ako konzervačný prostriedok a pomáha zachovať farbu mäsa, trvanlivosť mlieka v prášku, predchádza zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných štiav ai.

Vitamín C je veľmi potrebný a je dôležité mať v organizme jeho dostatočné množstvo.

Doplňujúce informácie:

  • *https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/big_doses_of_vitamin_c_may_lower_blood_pressure
  • ** https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14787210.2020.1706483
  • *** https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15820776/
  • **** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 01.05.21 06:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborný, poučný článok!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 02.05.21 20:18

ZS
karma
100.00

Ja som si kúpila sérum s vitamínom C je super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní