TOP dôvody, prečo jesť citrusové plody: Sú citrusy také prospešné?

TOP dôvody, prečo jesť citrusové plody: Sú citrusy také prospešné?

Dnes už v obchodoch nájdeme rozličné druhy ovocia prakticky počas celého roka. Každé ovocie však má tú svoju hlavnú sezónu a práve počas jesene a zimy sa na predajných pultoch v omnoho väčšej miere objavujú rozličné druhy exotického ovocia. I rozličné citrusové plody dozrievajú v závislosti od miestneho podnebia najmä koncom jesene a začiatkom zimy. Citrusové ovocie pritom predstavuje plody rastlín z rodu Citrus, prípadne i príbuzných rodov. Hovoríme predovšetkým o rastlinách, kríkoch či stromčekoch z čeľade rutovité, ktoré pochádzajú z tropických a subtropických častí juhovýchodnej Ázie. 

Medzi najznámejšie a u nás bežne dostupné druhy citrusových plodov môžeme zaradiť hlavne pomaranče, citróny, limetky, mandarínky, grapefruity či pomelá. Menej známe sú napríklad yuzu, kumkvat či mineola. Mnoho konkrétnych plodov pritom vzniklo krížením viacerých druhov. Otázkou však zostáva, čo nám vedia citrusové plody ponúknuť a prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička? Áno, citrusy, ako aj iné druhy ovocia, sú skutočne zdravé. Sú plné vitamínov, minerálov, živín a pozitívne vplývajú na zdravie v mnohých smeroch. Aké sú však ich hlavné benefity?

Odporúčame: Ako v zime doplniť vitamíny? Odpoveď je jasná!

účinky citrusov

Zdroj: Shutterstock®

Posilňujú imunitu

Ak je o citrusových plodoch vo všeobecnosti niečo dobre známe, tak je to ich vysoký obsah dôležitého vitamínu C. Tento vitamín má v našom tele viacero funkcií. Významný je najmä jeho vplyv na činnosť imunitného systému. Vitamín C zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči infekčným a vírusovým chorobám. Počas jesenného a zimného obdobia mnohých potrápia rôzne chrípkové stavy či iné vírusové ochorenia, nachladnutie alebo nádcha. Citrusy sa preto oplatí zaradiť do jedálnička na podporenie imunity a v rámci prevencie, ako aj pri samotnej liečbe menovaných zdravotných problémov.

Sú zdrojom vlákniny

V rozličných citrusových plodoch nájdeme nielen nenahraditeľný vitamín C, ale aj veľké množstvo vlákniny, a to rozpustnej aj nerozpustnej. Vláknina má v našom tele opäť viacero úloh. V prvom rade je nevyhnutná pre tráviaci trakt a hlavne činnosť čriev a zdravé trávenie. Vláknina napomáha urýchľovať prechod stravy črevami a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. V prípade problémov so zápchou sa jednoznačne oplatí pridať do jedálnička viac citrusového ovocia, či už pomarančov alebo grapefruitov. Za nepravidelným vyprázdňovaním totižto často stojí práve deficit vlákniny. Vláknina tiež predstavuje potravu pre prospešné probiotické baktérie osídľujúce naše črevá.

citrusové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Sú nabité antioxidantmi

Okrem vitamínu C a vlákniny sú citrusy nabité aj dôležitými antioxidantmi. Už spomínaný vitamín C je silným antioxidantom, no antioxidačné účinky má napríklad i vitamín E či selén, taktiež karotenoidy, napríklad betakarotén, aj rozličné flavonoidy. Antioxidanty predovšetkým v organizme bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a predstavujú ochranu pred oxidačným stresom. Voľné radikály, ak je ich v organizme veľké množstvo, totižto môžu poškodzovať bunky a ich pôsobenie tiež zvyšuje riziko vzniku niektorých ochorení, ako aj rozvoja rakoviny, taktiež urýchľujú starnutie. Preto je skvelé pravidelne podporiť svoje zdravie mandarínkou či pomelom.

Sú vhodné aj pri chudnutí

Citrusové plody sú v jedálničku vítané aj pri chudnutí. Mnohí sa ovocia vo všeobecnosti boja konzumovať pri redukcii váhy, a to kvôli vyššiemu obsahu cukrov. Avšak mnohé druhy citrusového ovocia sú naopak charakteristické skôr nižším podielom cukrov. Citrusy navyše nemajú takmer žiadne tuky a sú nízkokalorické. Citrusy však môžu byť pri chudnutí aj priamo prospešné. Majú totiž priaznivý vplyv na metabolizmus. Okrem toho vďaka vláknine tiež prispievajú k pocitu sýtosti a zmenšujú pocit hladu. Majú skôr nižší glykemický index, takže nespôsobujú prudké stúpanie hladiny cukru v krvi. Naopak prinášajú energiu postupne a telo si tak udržiava dlhšie pocit nasýtenia.

mandarínky

Zdroj: Shutterstock®

Prospievajú srdcu a cievam

Pravidelnou konzumáciou citrusových plodov možno v značnej miere podporiť i zdravie kardiovaskulárneho systému, a teda srdca a ciev. Je to najmä vďaka mnohým dôležitým živinám a účinným látkam, ktoré obsahujú. V citrusoch nájdeme v prvom rade draslík, ktorý okrem iného podporuje správne hladiny krvného tlaku. Taktiež sú zdrojom spomínanej rozpustnej vlákniny, ktorá zase napomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu a naopak podporovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Vysoký tlak aj vysoký cholesterol sú významným rizikovým faktorom mnohých srdcovo-cievnych ochorení, preto ich neradno podceňovať. Citrusy sú tiež bohaté na spomínané flavonoidy s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré majú pozitívny vplyv na činnosť a dobrý stav srdca. Pre cievny systém je tiež dôležitý vitamín C, ktorý nájdeme v citrusovom ovocí vo veľkom množstve.

Pomáhajú telo hydratovať

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že veľkým benefitom citrusových plodov je aj to, že sú z veľkej časti tvorené vodou. Napríklad u pomarančov je obsah vody až okolo 87 %, u chutných grapefruitov je podiel ešte vyšší. Citrusové plody tak napomáhajú naše telo hydratovať a je nimi možné si doplniť pitný režim. Telu by sme pritom za každých okolností mali dopriať dostatok tekutín. Ich deficit môže spôsobiť bolesti hlavy, závraty, únavu či tráviace ťažkosti. Rovnako trpí aj pokožka. Preto ak máte napríklad problém vypiť počas dňa dostatok pohárov vody, môžete svoj pitný režim podporiť aj citrusovým ovocím.

Odporúčame: Vieš, ako doplniť vitamín C prírodnou cestou? Urob to efektívne s týmito plodinami


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 27.11.20 08:52

ĽŠ
karma
100.00

Citrusové plody majú naozaj výborné benefity.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.11.20 09:00

KK
karma
109.00

Najradšej mám mandarinky.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 27.11.20 11:26

MC
karma
109.00

Citróny,pomaranče,grepy,a v zime mandarínky , máme radi.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 27.11.20 13:52

karma
106.00

Výborne napísané ... celá rodina zbožňujeme citrusy a mojím favoritom je grapefruit.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 27.11.20 17:39

AK
karma
100.00

milujem mandarínky a pomaranče

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.11.20 23:35

karma
109.00

Citrusové ovocie si kupujem celý rok,ale v zime chutí ešte viac.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.11.20 12:38

DB
karma
117.00

Najviac mi chutia pomaranče

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní