Jablkový koláč inak: Odštartuj sezónu jabĺk s touto lahôdkou!

Jablkový koláč inak: Odštartuj sezónu jabĺk s touto lahôdkou!

Jeseň je obdobím priam stvoreným na vypekanie dobrôt zo sezónneho ovocia. Na pomyselnom rebríčku stojí nepochybne jablko, ktoré možno spracovať na množstvo spôsobov nielen vo forme koláčov, ale aj v sladko-slaných jedlách.

Ak ste sa už klasického jablkového koláča prejedli a zásoby jabĺk vám vydržia minimálne do ďalšej jesene, vyskúšajte pripraviť nadýchaný jablkový koláč inak. Jablká sú totiž výbornou ingredienciou do cesta, ktorá zaručí, že koláčik bude skutočne šťavnatý a nadýchaný. Veríme, že vám tento kakaový koláč so strúhanými jablkami zachutí ku káve rovnako ako nám v redakcii.

Odporúčame: Bezlepková bábovka s jablkami

strúhané jablká

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu koláča budete potrebovať

  • 300 gramov polohrubej múky
  • 300 gramov kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 dcl oleja
  • Cca 2 dcl mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka mletej škorice
  • 2 lyžice kakaa
  • 4 jablká
  • Za hrsť sušených hrozienok

Na dozdobenie podľa chuti

  • Čokoláda na varenie
  • Lekvár

Vyskúšaj aj: Recept na Jablkové muffiny s marcipánom

šťavnatý jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Postup

Jedinečnosť koláčika spočíva v jeho jednoduchosti a šťavnatosti. Vo väčšej mise zmiešame sypké ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva, kakao a štipku škorice. Potom k tejto zmesi pridáme tekuté ingrediencie, ktoré postupne zamiešavame – olej, vajcia a mlieko. Mlieko pridávame ako posledné a jeho množstvo prispôsobíme cestu. Ak je cesto príliš suché, mlieko ešte dolejeme. Cesto by malo byť nadýchané a nie príliš tekuté. V separátnej miske nahrubo nastrúhame očistené jablká, ktoré primiešame na záver do misky s cestom. Jablká pustia pri pečení šťavu, vďaka čomu bude cesto veľmi vláčne a chutné. Do cesta môžeme na záver prisypať za hrsť sušených hrozienok.

Vymastený plech (alebo tortovú formu) vysypeme trochou múky a cesto do formy opatrne prelejeme. Na vrch cesta ešte môžeme uložiť tenké plátky jabĺčok. Koláčik pečieme v rúre na 180 – 190 °C zhruba 25 – 30 minút, kým nám krásne nenarastie a neupečie sa do chrumkava. Kakaový jablkový koláčik chutí najlepšie s kávou, posypaný iba práškovým cukrom. Tým maškrtnejším z nás však na ňom môže ešte ulahodiť aj vrstva domáceho lahodného lekváru a rozpustenej čokolády.

Neprehliadni: Hnetený jablkový koláč ako od babičky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 09.10.21 12:15

KK
karma
109.00

práve som bola dnes na jablkových trhoch a priniesla som si kopec jabĺk, ďakujem za recept, určite vyskúšam :)

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.10.21 06:05

ĽŠ
karma
100.00

Jednoduchý a šťavnatý.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 10.10.21 10:16

MR
karma
104.00

vyzerá fantasticky a určite bude aj chutný, vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 10.10.21 17:27

MM
karma
100.00

vyskúšam, mám rada nové recepty

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 10.10.21 18:13

ZS
karma
100.00

Taký podobný recept robím

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.10.21 21:03

PV
karma
113.00

Jednoduché jablkové koláče máme najradšej .. Takýto presne aj ja pečiem .. Je mňaaaaaam ;-)

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 18.10.21 23:55

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 04.11.21 11:00

karma
100.00

Jablkové koláče su u nás naj.


Ďakujem za ďalšie inšpirácie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní