Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!

Vedeli ste o tom, že polievky sú dôležitou súčasťou našej stravy a že by sme ich nemali vynechávať? Úlohou polievky je totižto pripraviť tráviaci systém na príchod a trávenie hlavného jedla, a teda tuhej potravy. Napomáhajú naštartovať vylučovanie tráviacich štiav aj pohyby čriev. Polievky pomôžu k väčšiemu pocitu sýtosti, ktorý pretrváva dlhší čas. Pre náš organizmus sú tiež zdrojom tekutín, a tak je možné si nimi doplniť pitný režim. Polievky majú priaznivý vplyv na činnosť čriev a prispievajú k prevencii zápchy. Sú pre nás ľahko stráviteľné a sú zdrojom mnohých dôležitých živín.

Polievky sa dajú pripraviť z najrozličnejších surovín, preto si každý môže vybrať podľa chuti a vlastných preferencií. U nás je asi najväčšou klasikou poctivý domáci mäsový vývar. Mnohí obľubujú rôzne krémové polievky, ako je napríklad cesnaková polievka či polievka z Hokkaido tekvice. Mnohými obľúbené sú aj polievky so strukovinami. Ak máte v obľube ázijskú a špeciálne čínsku kuchyňu, možno ste už niekedy skúsili alebo si aj zaľúbili, tradičnú ostrokyslú polievku. Ak ste ju ešte neskúšali uvariť doma, je čas to napraviť. Prinášame jednoduchý recept, vďaka ktorému si môžete na tejto skvelej polievke pochutnávať i v pohodlí domova.

Skús aj: Nadýchaná kávová pena s čokoládou: Nedá sa jej odolať!

čínska ostrokyslá polievka

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 2 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 100 – 150 g bieleho tofu
  • 150 – 200 g kuracích pŕs
  • 100 g mrkvy
  • 100 g póru
  • 100 bambusových výhonkov
  • 2 čili papričky
  • 2 PL Solamylu (škrob)
  • 2 hrste čínskych húb (napr. shiitake, uchovec a pod.)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL ryžového octu
  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 2 vajcia
  • 1 – 2 lyžice trstinového cukru
čínska polievka

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si kuracie prsia nakrájame na menšie rezančeky a zľahka ich na panvičke opražíme s malým množstvom oleja a sójovej omáčky.
  • Taktiež pokrájame pór, mrkvu aj bambusové výhonky na tenké pásiky. Huby necháme na chvíľu odstáť namočené vo vode, potom ich podľa chuti rovnako nakrájame na menšie rezance, prípadne ich necháme vcelku.
  • Do vývaru pridáme sójovú omáčku, ryžový ocot, nastrúhaný zázvor, nadrobno nakrájané čili papričky, taktiež pripravené mäso a chvíľku povaríme.
  • Keď sa nám polievka pomaly varí, pridáme i huby, mrkvu, pór a bambusové výhonky. Keď zelenina zmäkne, do polievky vhodíme aj na malé kocky pokrájané biele tofu. Polievku podľa chuti trochu osladíme trstinovým cukrom.
  • Následne si v miske poriadne rozmiešame Solamyl (škrob) s trochou vody a za stáleho miešania túto zmes nalejeme do polievky pre zahustenie.
  • Chvíľku povaríme a nakoniec pomaličky prilejme aj rozšľahané vajíčka, následne už polievku odstavíme z ohňa. Po miernom ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť

Skús aj: Recept na cviklové rizoto: Skvelá voľba na obed i večeru počas jesene


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Alena Hocková 23.10.20 14:23

AH
karma
-1.00

Urobili ste mi chúťky, nemám všetky ingrediencie doma, tak budem improvizovať.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 24.10.20 06:39

ĽŠ
karma
100.00

Výborná polievka!

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 24.10.20 10:34

SK
karma
107.00

Milujem ostrokyslú polievku ako nikto! V každom fastfoode si ju kúpim a ochutnám či je to tá čo mi chutí, lebo 100 ázijských fastfoodov a v každom chutí inak! Vždy vychytavam muchy a aspoň 1x do mesiaca ju robím aj doma. Keďže obľubujem ázijsku kuchyňu tak aj suroviny sú vždy po ruke. Podľa mňa čisto kuracie prsia sú príliš suché do polievky a nejaký kurací krk ci krídelká by tomu dodali ešte lepšiu chuť a silu vývaru, keďže to je dosť podstatné!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 24.10.20 12:20

MC
karma
109.00

ešte som takúto polievku nejedla.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 24.10.20 14:11

KK
karma
109.00

čínska kuchyňa mi nechutí , bohužiaľ neoslovila ma

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 24.10.20 15:01

JK
karma
100.00

Mám rád naše slovenské jedlá

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 24.10.20 20:22

karma
109.00

Polievka je u nás dennodenne,neviem si predstaviť obed bez nej.Túto ostrokyslú som síce ešte nejedla,ani nevarila,ale rada by som ju vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 28.10.20 16:00

AT
karma
118.00

Ostrokyslá, môže byť

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 31.10.20 12:25

LG
karma
-1.00

Milujem ostrokyslú polievku.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šmidová 09.11.20 11:54

karma
-1.00

Tuto polievočku máme radi a recept určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Denisa Šebeňová 23.11.20 22:05

karma
-1.00

Túto ostrokyslú polievku v rodine zbožňujeme, vždy ju robím do najväčšieho hrnca, ktorý doma máme a teraz keď mám doma študentov častejšie ju varím.

  • 0
Odpovedať

Mária Michalíková 16.12.20 09:01

MM
karma
-1.00

výborná čínska ostrokyslá polievka vyskúšala som a recept si ukladám

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 21.01.23 19:47

karma
-1.00

Ešte som tuto npolievku nejedla

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 15:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní