Staré mamy prezradili: Ako uvariť dokonalý mäsový vývar?

Staré mamy prezradili: Ako uvariť dokonalý mäsový vývar?

Nedeľa bez vývaru azda ani nie je nedeľou. Ako asi pri každom recepte, tak aj pri varení vývaru používa každá gazdinka svoje osvedčené postupy, ingrediencie, tipy a triky. Tieto užitočné informácie sa dokonca v rodinách často dedia už dlhé generácie – z babky na mamu, z mamy na dcéru a tak ďalej, a tak ďalej. Aj keď je možno každý domáci vývar trocha iný, existujú všeobecné zásady, ktoré je pri ňom doslova nutné dodržiavať. Ako uvariť dokonalý mäsový vývar podľa našich starých a prastarých mám?

Potrebuje hlavne čas

Ako sa hovorí, čas sú peniaze. Pri varení vývaru sa však týmto príslovím radšej neriaďte. Hneď prvé, čo na dosiahnutie dokonalej chuti mäsového vývaru potrebujete, je čas. Aby ste ju dosiahli, musíte ho variť pomaly a na malom plameni. Ak budete vývar variť niekoľko hodín, odvďačí sa vám dokonalou chuťou, ale aj dokonalým vzhľadom. Slepačia polievka alebo vývar z iného mäsa bude nádherne žltý a ak ho nenecháte v žiadnom bode prípravy vrieť, bude aj krásne číry.

Náš tip! Ak ste skôr spáč, zeleninu na nedeľnú polievku si načistíte deň vopred. Nechajte ju odpočívať v studenej vode a na druhý deň ráno už len začnite s tepelnou úpravou. Pozor, mäso na začiatku varenia vývaru vkladáme zásadne do studenej vody!

Vyskúšaj: RECEPT: Škoricové slimáky z lístkového cesta – len jedna dávka stačiť nebude

ako uvariť mäsový vývar

Zdroj: Shutterstock®

Dbajte na domáce suroviny

Okrem dostatku času by ste mali pri vývare dbať aj na výber kvalitných, ideálne domácich surovín. Najlepší vývar totiž pripravíte z domáceho mäsa, teda z domácej sliepky, morky, kuriatka či z domácej hovädziny. Práve vďaka domácim surovinám sa polievka zafarbí dožlta a bude chutiť naozaj znamenito. V prípade, že sa vám polievočka nesfarbí dostatočne dožlta, nabudúce do nej dajte troška kurkumy alebo do nej jednoducho dajte variť cibuľu s jednou vrstvou žltej šupky.

Náš tip! Aby polievka zostala číra počas celej doby varenia, nemiešajte ju. Mohlo by sa stať, že sa zamúti od postupne rozpadávajúcich sa prísad. Aby sa polievka nezakalila, nesmie vám vrieť a mäso, ktoré do nej vkladáte musí byť očistené čo najdôkladnejšie. Pena, ktorá počas varenie polievky pláva na povrchu, sa musí za každých okolností starostlivo odstrániť.

poctivý vývar

Zdroj: Shutterstock®

Na bujón zabudnite

Jedno, čo naše staré ani prastaré mamy nepoznali boli bujónové kocky a aj keď ich už dnes poznajú, vývar by nimi určite nedochucovali. Nerobte to ani vy, chuť polievky si takýmto dochucovadlom úplne pokazíte. Na dochucovanie použite prírodné dochucovadlá, akými je zelená vegeta (rastlina) či čerstvá petržlenová vňať, prípadne použite recept na domácu vegetu. Po dovarení vývaru zostáva už len pár povinností. Polievku v prvom rade nechajte odležať a jej scedenie nikdy neuponáhľajte. Domáci mäsový vývar podávajte zásadne s domácimi slížikmi vyrobenými s láskou z domácich vajíčok. Dobrá rada na záver: domáce cestoviny nakladajte vždy priamo na tanier a vývarom ich zalievajte až tesne pred konzumáciou.

Odporúčame: Sú muchy hrozbou pre naše zdravie?! Čo s jedlom, keď si naň sadnú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Anna Podmanická 31.08.20 21:41

AP
karma
106.00

So všetkým súhlasím, mám to odskúšané a verím, že mnohé gazdinky sa poučia, lebo nie je vývar ako vývar.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 01.09.20 20:20

DB
karma
117.00

Veru nie je nad dobrú domácu slepačiu polievočku a s týmito radami sa určite podarí

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 01.09.20 20:21

DB
karma
117.00

Veru nie je nad dobrú domácu slepačiu polievočku a s týmito radami sa určite podarí

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 01.09.20 22:58

karma
109.00

Slepačí vývar je naj zo všetkých polievok.V nedeľu nesmie na stole chýbať.Zaujímavé je,že v každej domácnosti chutí inak.Moja svokra ho varila veľmi dobrý,ale myslím,že to bolo aj vodou,ktorú mala zo studne a nie z vodovodu.Moja dcéra sa ho nevedela dojesť a často spomíname,že od babičky bola slepačia polievka najlepšia.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 02.09.20 19:47

MR
karma
104.00

najlepší vývar je ak sa varí pomaly (nezakalí sa) a hlavne dlho, tak ho varila moja babička

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 03.09.20 14:23

JK
karma
103.00

moja mamina varí presne taký domáci vývar je naj....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní