Antúria a jej pestovanie: Ako zabezpečiť, aby u teba doma len prekvitala?

Antúria a jej pestovanie: Ako zabezpečiť, aby u teba doma len prekvitala?

V našich domácnostiach neraz nájdu miesto i kvitnúce izbové rastliny, ktoré dokážu tak krásne zútulniť priestor. Dalo by sa dokonca povedať, že miestnosť dokážu oživiť ešte viac ako tradičnejšie zelené izbovky. Kvitnúce rastliny skrátka hýria mnohými farbami. Mnohí napríklad prepadli pestovaniu orchideí. Ich neobyčajné kvety sú skutočne pôvabné. Nádherne však kvitne aj vianočný kaktus, cyklámen, senpólia (africká fialka) a mnohé ďalšie. V dnešnom článku sa konkrétne pozrieme na antúriu, ktorá je charakteristická svojím umelo pôsobiacim kvetom. Ako sa o ňu správne postarať?

Poznáte antúriu?

Antúrium, bežne známa antúria, je vytrvalá kvitnúca tropická rastlina z čeľade áronovité, do ktorej patrí i známa monstera skvelá či nenáročný lopatkovec. Rastliny z rodu antúrium (Anthurium) pochádzajú z vlhkých tropických lesov Strednej a Južnej Ameriky, kde sa prirodzene vyskytujú hlavne vo vyšších nadmorských výškach. Antúrie vo svojom prirodzenom prostredí rastú v zemi alebo ako epifyty prichytené na stromoch či v skalných puklinách. V súčasnej dobe je známych cez 800 druhov rastlín z čeľade antúrium.

Jednotlivé druhy sa značne líšia svojím vzhľadom, či už tvarom listov alebo farbou kvetov. Niektoré druhy, ale aj hybridy a vyšľachtené kultivary si našli miesto v domácnostiach po celom svete, kde sú pestované ako bežné izbové rastliny. Atraktívne sú hlavne ich dlho kvitnúce kvety, ktoré pozostávajú z veľkého voskovitého tulca a úzkeho valcovitého súkvetia. Kvetná hlavica býva sýtočervená až šarlátovo červená, niekedy aj biela alebo ružová, prípadne majú niektoré druhy škvrnitý tulec. Valcovité súkvetie býva žlté, krémové, biele i červené.

Tento tvar kvetov býva pomerne typický pre áronovité rastliny. Listy bývajú kožovité, tmavozelené alebo sýtozelené, tvar je vajcovitý, srdiečkovitý, eliptický alebo kopijovitý. Niektoré druhy tvoria i vzdušné korene. Ako sme však spomenuli, vzhľad rastliny sa mení v závislosti od konkrétnych druhov.

Najznámejšie druhy:

  • Anthurium andreanum – antúrium Andreanovo – najčastejšie pestovaný kvitnúci druh v interiéri, pestuje sa pre krásne lesklé farebné kvety,
  • Anthurium scherzerianum – antúrium Scherzerovo – tiež dobre prispôsobený na pestovanie v interiéri, rovnako sa pestuje pre krásne voskovité kvety,
  • Anthurium crystallinum – charakteristický veľkými tmavými listami s bielou žilnatinou, kvety sú nenápadné,
  • Anthurium clarinervium – podobný predchádzajúcemu druhu, hlboko laločnaté listy s belavými žilkami,
  • Anthurium magnificum – tiež pestovaný hlavne pre textúru listov, dorastá do veľkých rozmerov. 

Odporúčame: Cyklámen patrí medzi najkrajšie kvitnúce rastliny. Zdobí tvoju domácnosť?

druhy antúrií

Zdroj: Shutterstock®

Základná starostlivosť o antúriu (umiestnenie, zálievka, hnojenie...)

Najčastejšie pestované antúrium Andreanov alebo antúrium Scherzerovo nepatria medzi úplne nenáročné izbové rastliny, no pri dodržaní základných požiadaviek sa im bude dariť aj u vás doma. V prvom rade nájdite svojej antúrii správne stanovište. Vhodné je polotienisté miesto ďalej od slnečného okna, kde rastlinu nespália priame slnečné lúče. Veľmi tienisté miesto však zapríčiní pomalší rast, takže tiež nie je úplne vhodné. Okrem toho nezabudnite rastlinu umiestniť aj mimo domácich miláčikov, keďže je, podobne ako ďalšie áronovité rastliny, jedovatá.

A čo ďalšie základné požiadavky na pestovanie?

  • Zálievka by mala byť výdatná a pravidelná (aspoň raz týždenne), a to hlavne počas vegetačnej sezóny (teda od jari do polky jesene). Substrát by mal byť stále primerane vlhký, nie však premočený. Zabezpečte rastline odtok prebytočnej vody. 
  • Antúria je náročná aj na vysokú vzdušnú vlhkosť. Jej listy pravidelne roste odstátou vodou, vyhnite sa však postrekovaniu kvetov. Raz za čas tiež môžete rastlinu osprchovať. 
  • Teplota v miestnosti by sa mala pohybovať medzi 16 °C až 21 °C, v zime možno rastlinu presunúť do chladnejšej miestnosti.
  • Hnojenie by malo prebiehať počas vegetačnej sezóny raz alebo dvakrát mesačne. V období vegetačného pokoja, čiže počas neskorej jesene a zimy, rastlinu nehnojíme. 

Ako často rastlinu presádzať?

  • Každoročné presádzanie spravidla nebýva potrebné, antúria totiž rastie pomaly. Rastline doprajeme podľa potreby o niečo väčšiu nádobu raz za 2 až 4 roky. Na jar prípadne na jeseň rastline len obmeníme vrchnú časť substrátu.
  • Pôda by mala byť priepustná s dobrou drenážou. Možno voliť rašelinovú zeminu, dá sa však pestovať aj v substráte na orchidey.
  • Rozmnožovanie antúrie je možné napríklad rozdelením rastliny pri presádzaní, prípadne prostredníctvom odrezkov hrubších stoniek s listami, ktoré nechápe zakoreniť vo vode.

Prečo antúria nekvitne?

K najčastejším problémom s antúriou, ktoré trápia pestovateľov tohto krásneho kvetu, je nekvitnutie rastliny. To môže spôsobiť viacero príčin, spravidla je na vine nedodržanie niektorej zo základných pestovateľských podmienok. Preto sa treba pozrieť na to, ako sa o antúriu staráme a podľa potreby starostlivosť upraviť. Najčastejšie za nekvitnutím stojí:

  • zlá teplota v miestnosti – napríklad antúrii nebolo dopriate zníženie teploty počas vegetačného pokoja,
  • nedostatok živín – nedostatočné hnojenie,
  • nevhodné hnojenie v zime,
  • nedostatok svetla – svetlo stačí rozptýlené, ak je ho však nedostatok, rastlina rastie pomaly a nekvitne.

Odporúčame: Izbové rastliny s panašovanými listami: Čo spôsobuje ich jedinečnosť?

starostlivosť o antúriu

Zdroj: Shutterstock®

Antúria a choroby

Antúrie sú pomerne odolné voči chorobám a škodcom, no neraz sú náchylné na nesprávnu starostlivosť, čo môže viesť k rozvoju ďalších problémov. Antúriu môžu napádať vošky alebo červce, ktoré je vhodné spláchnuť vodou a následne rastlinu ošetriť na to určenými prípravkami zo záhradkárstva. Na tieto škodce vás okrem iného upozornia lepkavé výlučky na listoch. Ak na rastline naopak nachádzate biele chumáčiky vaty, rastlina je pravdepodobne napadnutá vlnatkou. Listy ošetrite handričkou namočenou v alkohole. 

Ďalšie problémy s antúriou:

  • hniloba koreňov – spôsobená nadmernou zálievkou,
  • škvrnitosť listov – spôsobovať ju môže hubovité ochorenie,
  • zvláštne sfarbené kvety (vyblednuté alebo zelené) – príčinou môže byť nedostatok svetla, nadmerné hnojenie i nesprávna teplota,
  • schnutie alebo hnednutie listov – príčinou môže byť prelievanie, nízka vlhkosť vzduchu i potreba presadenia,
  • hnedé okraje listov – často poukazujú na prehnojenie,
  • žlté listy – môžu poukazovať na príliš chladné a vlhké prostredie alebo sucho. 

Odporúčame: Táto izbovka našich babičiek je populárna i dnes. Ako na pestovanie voskovky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 27.10.21 08:19

KK
karma
109.00

Ďakujem za dobré rady, mám doma antúrie, sú to nádherné rastliny.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr dtVpktXO'; waitfor delay '0:0:15' -- 27.10.21 10:50

karma
100.00

Veru Katka aj ja som sa pridala k pestovatelkam Anturii a som velmi rada, ze kolegynka Nikol tento clanok spracovala. Ja mam dve malicku a stredne velku a nastastie uz 5 mesiacov len prekvitaju. Tesim sa, ze som po nich v kvetinarstve siahla... naozaj su krasne :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.10.21 23:35

karma
109.00

Antúriu nepestujem,ale je to naozaj krásna rastlina.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 30.10.21 09:44

MC
karma
109.00

Pripájam sa k obdivovaťeľkam Antúrii ,ozaj krása a vznešenosť.

  • 0
Odpovedať

igor peto 30.10.21 15:50

IP
karma
116.00

pestujem ju už dlho , no doteraz nekvitla takže dúfam že teraz sa to podarí

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 31.10.21 10:57

AJ
karma
-1.00

Naša antúria rastie z roka na rok do väčšej a väčšej krásy. Je to nesmierne vďačná a krásna rastlina, ktorá mi robí deň krajším:)

  • 1
Odpovedať

Ingrid Štefanová 08.11.21 15:07

karma
94.00

mam ich rada,mala som z nich svadobnu kyticu

  • 0
Odpovedať

Anna Vargová 15.11.21 23:06

AV
karma
100.00

Ďakujem za informácie.Moj pokus o pestovanie tejto kvetinky stroskotal práve pre moju neinformovanosť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní