Ako pestovať monsteru? Takto sa jej bude dariť v každej domácnosti!

Ako pestovať monsteru? Takto sa jej bude dariť v každej domácnosti!

Poznáte monsteru? Táto veľkolepá zelená rastlina je v moderných domácnostiach veľmi obľúbená. Nie je náročná na starostlivosť a jej jedinečne tvarované a dierkované listy, ktoré dokážu narásť do obrovských rozmerov, vyzerajú skrátka štýlovo a úchvatne. 

Izbová rastlina monstera razom dodá do miestnosti viac zelene a zároveň ju zútulní. Je krásnym doplnkom a dekoráciou. Než si tento štýlový kvet v kvetináči prinesiete domov, je vhodné vedieť aspoň základné pravidlá, ktoré je pri starostlivosti o monsteru dobré dodržiavať. 

Aký má monstera pôvod? Čo by sme mali vedieť pred jej kúpou o pestovaní? Akú vyžaduje monstera starostlivosť? Ako na rozmnoženie monstery?

Monstera deliciosa

Rod monstera zahŕňa niekoľko druhov popínavých rastlín, ktoré sa pôvodne vyskytovali najmä v tropických oblastiach Strednej Ameriky. Ich domovinou je Mexiko. 

Stadiaľ sa rozšírili aj do ďalších tropických a subtropických oblastí. Hojne rastú napríklad v Austrálii. V Európe patrí monstera medzi obľúbené izbové rastliny, pričom je tu známa najmä Monstera deliciosa, po slovensky monstera skvelá.

Dokáže dorásť pokojne do výšky cez 10 metrov. V bežnom prostredí využíva okolité stromy ako oporu, neparazituje však na nich. Je charakteristická veľkými zelenými kožovitými srdiečkovitými listami, ktoré bývajú celookrajové (u mladších rastlín) aj perforované (u starších rastlín). Monsteru zároveň radíme medzi rastliny nenáročné na pestovanie.

Iné druhy monstery

Ako sme spomenuli, najznámejšia monstera skvelá je len jedným z mnohých druhov. V našich domácnostiach sa často pestuje napríklad aj Monstera adansonii, čo je monstera s menšími listami. Typické je, že oválne diery sú prítomné aj na nových listoch mladých rastlín.

Veľmi vzácny je druhy Monstera obliqua, ktorý je často zamieňaný s druhom Monstera adansonii, ale má oveľa viac a väčšie otvory v listoch. Skutočná Monstera obliqua je výnimočne náročná na pestovanie a zriedkavo sa nachádza v komerčnom pestovaní.

Naraziť môžeme u pestovateľov aj na druh Monstera siltepecana. Tento druh je známy svojimi dlhými, úzkymi listami s jemným strieborným sfarbením. Mladé rastliny majú celistvé listy, ktoré postupne získavajú charakteristické otvory a rezanie pri dospievaní. Možno pestovať monstery aj niekoľkých ďalších druhov.

Pozri aj: Prestali ti kvitnúť izbové rastliny? Nesmúť, ale vyskúšaj ich oživiť!

monstera skvelá

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako na pestovanie monstery:

• ​ Vhodné umiestnenie monstery – dostatok miesta

Keď si domov prinesieme novú rastlinu, zvyčajne jej ako prvé hľadáme to správne miesto. Výber umiestnenia izbovej rastliny je dôležitý, pretože každá rastlina naň má iné požiadavky. Pri monstere je v prvom rade potrebné myslieť na to, že dokáže dorásť do obrovských rozmerov.

Väčšia veľkosť monstery ide ruka v ruke s prípravou dostatočného priestoru. Ide o ideálnu rastlinu do väčších a priestranných miestností. Ak potrebujete zaplniť prázdne miesto v izbe či na chodbe, monstera sa o to postará.

• ​ Svetlé stanovisko pre monsteru

Okrem toho je potrebné pri umiestňovaní rastlín sledovať jej požiadavky na svetlo. Monstere nikdy nedoprajte veľmi slnečné stanovište, kde by na ňu dopadali priame slnečné lúče. Výborne sa jej darí v polotieni alebo v izbe s rozptýleným svetlom. Dokonca dokáže prežiť aj v tmavších miestnostiach, i keď to zvyčajne spomalí jej rast.

• ​ Teplota pre pestovanie monstery

Čo sa týka teploty, monstere sa bude dariť v miestnosti s teplotou od 15 °C do približne 25 °C až 30 °C. Vyhnite sa umiestneniu rastliny do prievanu alebo blízko klimatizácií a vykurovacích zariadení.

Odporúčame: Rastliny v sne - spoznaj význam a výklad snov o rastlinách.

zalievanie monstery

Zdroj: Shutterstock®

• Zálievka a vlhkosť substrátu

Niektoré rastliny vodu neznášajú, iné ju bezpodmienečne potrebujú. Ako je na tom monstera? Mohli by sme povedať, že je niekde na pomedzí. Túto izbovú rastlinku je vhodné približne raz týždenne dôkladne zaliať, no zároveň je potrebné pred ďalším zaliatím počkať na to, kým povrch substrátu mierne preschne.

Zemina by vždy mala byť len vlhká. Premočený substrát môže škodiť. Rovnako nie je vhodné nechávať monsteru stáť vo vode. Cez zimu je zálievku možné trochu obmedziť.

• Vzdušná vlhkosť

Tropická rastlina monstera je náročná na vlhkosť ovzdušia. Suchý vzduch jej neprospieva. Vhodné je pravidelne jej listy kropiť alebo utierať vlhkou handričkou. Pomôcť rastline v suchom prostredí možno aj umiestnením na vlhký kamienkový podnos alebo použitím zvlhčovača vzduchu.

• Hnojenie a výživa monstery

Vyžaduje monstera hnojenie? Pre úspešný rast je vhodné pravidelné hnojenie. Od jari do jesene je dobré použiť tekuté hnojivo, a to 1 až 2 razy mesačne. V zimných mesiacoch môžete hnojenie obmedziť.

Odporúčame: Lapač snov: Prostá dekorácia alebo magický symbol?

problémy s monsterou

Zdroj: Shutterstock®

• Najčastejšie choroby monstery

I keď je monstera odolná a ľahšia na pestovanie, môže sa u nej vyskytnúť niekoľko ťažkostí. Rastlina však zvyčajne dá veľmi dobre najavo, čo jej škodí a čo je potrebné pri starostlivosti o ňu zmeniť.

  • Zožltnuté listy sú príznakom nadmerného prelievania rastliny, v horšom prípade už rozvíjajúcej sa hniloby.
  • Na prevlhčený substrát upozorňuje aj takzvané slzenie listov. V tomto prípade na okrajoch listov nájdete kvapky vody.
  • Ak majú listy hnedé papierové okraje, príčinou môže byť suchý vzduch v miestnosti. Pomôže kropenie listov aj umiestnenie rastliny ďalej od vykurovacieho zariadenia. Taktiež sa tento problém môže objaviť vtedy, ak rastlina už potrebuje byť presadená.
  • Ak v listoch monstery nevznikajú otvory (fenestrácia listov), môže to znamenať, že sú ešte mladé. Ak ani veľké listy nemajú otvory, môže byť príčinou nedostatok slnka či živín.
  • V prípade, že monstere začnú výrazne opadávať listy, spravidla je to spôsobené veľmi nevhodnými podmienkami okolia.

Pozri aj: Kokedama alebo guľa z machu: Netradičná bytová dekorácia

rozmnožovanie monstery

Zdroj: Shutterstock®

• ​ Rozmnožovanie monstery

Ako na rozmnoženie monstery? Monsteru skvelú je možné rozmnožiť vrcholovými alebo stonkovými odrezkami. Tie necháme zakoreniť vo vode, čo môže trvať aj niekoľko mesiacov. Dobre zakoreňuje list spolu so vzdušným koreňom. Je možné ho zasadiť i priamo do hliny.

• ​Presádzanie monstery

Okrem toho je ešte potrebné pripomenúť, že monstera musí byť pravidelne presadzovaná do väčších nádob, a to ideálne každý rok alebo aspoň každý druhý rok. Väčšiu nádobu voľte podľa toho, akú má aktuálne monstera veľkosť.

Táto rastlina rastie rýchlo a dostatočne veľký kvetináč poskytne miesto jej koreňom. Pri presádzaní tiež dávajte pozor na vzdušné korene rastliny, aby sa neporušili. Môžete ich vtlačiť priamo do pôdy. Darí sa jej v rašelinovej pôde, použiť možno aj univerzálny rastlinný substrát.  

Je monstera jedovatá?

Áno, Monstera deliciosa a aj iné druhy monstery, sú považované za mierne jedovaté pre ľudí a domáce zvieratá pri požití. Táto toxicita je spôsobená prítomnosťou oxalátov vápenatých, ktoré sú vo všetkých častiach rastliny. Keď sú tieto kryštáliky požité, môžu spôsobiť podráždenie úst, jazyka a hrdla, čo vedie k pocitu pálenia, ťažkostiam s prehĺtaním a v extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k opuchu dýchacích ciest.

Ak máte doma malé deti alebo zvieratá, je dôležité umiestniť monstery mimo ich dosahu, aby ste predišli prípadnému požitiu. V prípade, že došlo k požitiu časti rastliny, je odporúčané vyhľadať lekársku pomoc alebo kontaktovať veterinára, ak išlo o zviera.

Článok aktualizovaný 15.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 10.02.20 06:45

ĽŠ
karma
100.00

Dobré rady, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 15.03.24 17:38

MM
karma
100.00

mala som krásnu, odišla a odvtedy už nemám šťastie ju dopestovať

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 15.03.24 18:15

karma
-1.00

Je krásna doma tento kvet nemám

  • 0
Odpovedať

Andrea Hazuchová 17.03.24 06:48

AH
karma
-1.00

Nádherný kvet,zatiaľ som ho nemala

  • 0
Odpovedať

Darina Čierna 18.03.24 12:48

karma
-1.00

tak veľmi sa mi páči,ale miesto by som jej nenašla..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní