Monstera adansonii – drobnejšia príbuzná monstery, ktorá si vás získa

Monstera adansonii – drobnejšia príbuzná monstery, ktorá si vás získa

Monstera skvelá, latinsky Monstera deliciosa, patrí k obľúbeným izbovým rastlinám. Ide o obrovskú lianu, ktorá aj v interiérových podmienkach vie dosiahnuť veľké rozmery. Pestovateľov uchvacuje nielen veľkým vzrastom, ale aj veľkými a pekne vykrojenými listami. Rod Monstera však zahŕňa niekoľko desiatok druhov a zopár z nich, okrem monstery skvelej, si našlo miesto aj v našich domácnostiach. 

Spomenúť môžeme druh Monstera dubia, ktorý má drobné listy bez dier, ale so zaujímavou kresbou. Taktiež sa v domácnostiach môžeme stretnúť s druhom Monstera borsigiana, ktorý je podobný monstere skvelej. Krásnou izbovkou spomedzi monster, ktorá si nájde miesto aj v menšom interiéri, je aj Monstera adansonii. Prečo si do domácnosti zvoliť práve tento druh?

Poznáte monsteru adansonii?

Monstera adansonii je vždyzelená trváca rastlina z čeľade áronovité. Ide o popínavú a rýchlo rastúcu tropickú lianu, ktorá pochádza zo Strednej Ameriky, rozšírená je aj v Južnej Amerike. Prirodzene rastie hlavne v dažďových pralesoch, v ktorých sa šplhá po stromoch a iných väčších rastlinách. Vo voľnej prírode môže dosiahnuť dĺžku niekoľko desiatok metrov, v interiéri získava podstatne menší vzrast. 

Tento druh mostery je charakteristický vskutku jedinečnými listami, ktoré sa líšia od listov monstery skvelej. Monstera adansonii má listy podstatne menšie, majú tvar srdca a hrubú až voskovitú štruktúru. Typické sú pomerne veľkými perforáciami – až okolo 50 % listu tvoria oválne diery. Diery sa na rozdiel od monstery skvelej tvoria už na mladých rastlinách a nenachádzajú sa na okrajoch, ale vo vnútri listov. 

Listy monstery adansonii pripomínajú syr ementál, respektíve švajčiarky syr, preto je rastlina v zahraničí nazývaná aj swiss cheese monstera alebo swiss cheese plant. 

Odporúčame: ​Strelícia kráľovská – majestátna kráska z juhu Afriky u vás doma

pestovanie monstery

Zdroj: instagram.com/monstera_adansonii

Umiestnenie monstery adansonii v interiéri

Monstera adansonii je nenáročná izbová rastlina, ktorá sa vie pomerne dobre prispôsobiť rôznorodým okolitým podmienkam. Pár pestovateľských zásad by však malo byť dodržaných. V prvom rade je potrebné nájsť jej vhodné umiestnenie. Monstery vo všeobecnosti nie sú náročné na svetlo, ani vo svojom prirodzenom prostredí ho nemajú dostatok. Monsteru adansonii možno umiestniť na stanovište s dostatočne rozptýleným svetlom aj do polotieňa.

Zvládne aj tmavší kút, no spomalí sa jej rast. Na priame slnečné lúče rastlinu neumiestňujeme. Pri pestovaní tejto monstery je ďalej potrebné myslieť na to, že sa rýchlo rozrastá. Časom bude potrebovať oporu, po ktorej sa bude môcť šplhať. Pestovať ju však možno aj tak, že stonky budú prevísať nadol, napríklad z poličky, komody, skrinky alebo závesného kvetináča. 

Je monstera jedovatá?

Pri hľadaní miesta pre monsteru adansonii je potrebné myslieť ešte na jednu vec. Rastlina je toxická, respektíve jedovatá, podobne ako mnohé iné áronovité rastliny, preto ju pestujte mimo dosahu domácich zvierat a malých detí. Požitie väčšieho množstva listov môže spôsobiť pálenie v okolí úst, podráždenie žalúdka a ďalšie zažívacie ťažkosti. 

Hlavné zásady pestovania monstery adansonii

  • Teplota – rastlinu pestujeme pri teplote od 18 °C do približne 27 °C. Je citlivá na chlad, preto ju ani na zimu neumiestňujeme do izieb s nižšou teplotou. 
  • Vlhkosť vzduchu – monstera je náročná na vyššiu vzdušnú vlhkosť. Dobre sa jej bude dariť, ak jej listy budete pravidelne rosiť odstátou vodou. Taktiež v jej blízkosti môžete umiestniť difuzér. 
  • Zálievka – monstera obľubuje výdatnejšiu zálievku, no nie premočený substrát. Pôda by mala byť stále mierne vlhká, vhodné je zalievať vtedy, keď vrchná časť mierne preschne. Bežne zalievame 1x týždenne, počas horúceho leta aj častejšie, v zime naopak zálievku znížime. 
  • Substrát – použiť možno univerzálny substrát na zelené izbové rastliny, mal by byť ľahký a dobre priepustný. 
  • Hnojenie – od jari do leta hnojíme raz mesačne, použiť možno univerzálne hnojivo na zelené izbové rastliny. 
  • Presádzanie – rastlinu presádzame vždy len v prípade potreby raz za pár rokov, keď korene prerastú celý kvetináč. Na presádzanie je vhodná jar. 

Odporúčame: ​Maranta rebernatá – v interiéri vyniká listami s neobyčajnou kresbou

starostlivosť o monsteru

Zdroj: instagram.com/a_plant_journey

Ako monsteru rozmnožiť?

Rozmnožiť monsteru adansonii nie je žiaden problém. Rastlina sa rýchlo rozrastá, vyháňa nové listy a vytvára vzdušné korienky. Rozmnožiť ju možno stonkovými odrezkami. Odrežeme stonku s pár listami (stačia 2 až 3) a ideálne aj so vzdušným koreňom – stonku zrežeme nad vzdušným korienkom, ktorý spravidla vyrastá z kĺbika. Odrezok dáme zakoreniť do vody, čo môže trvať 4 až 6 týždňov. Dostatočne zakorenený odrezok môžeme následne zasadiť do vhodného substrátu. 

Ak nechcete, aby sa vám monstera ťahala do dĺžok, alebo aspoň nie všetky jej výhonky, práve takýmto zrezávaním a rozmnožovaním môžete korigovať rast rastliny a zabezpečiť jej mohutnejší vzhľad. Zakorenené výhonky možno pridať k materskej rastline, čím podporíte kríčkový vzhľad monstery. 

Problémy pri pestovaní monstery adansonii

  • Žltnutie listov – najčastejšou príčinou je nadmerná zálievka. Ak je substrát veľmi mokrý a rastline žltnú listy, presaďte ju do suchého substrátu. 
  • Hnednutie a vysychanie listov – príčinou môže byť nedostatočná zálievka, ale aj nízka vlhkosť ovzdušia. Vlhkosť sa odporúča zvyšovať pravidelným rosením listov odstátou vodou. 
  • Hnedé škvrny na listoch – veľmi často ide o spáleniny od slnka. Rastlinu umiestnite mimo prudké slnečné lúče, ideálne do polotieňa. 
  • Pomalý rast rastliny – ak rastline nepribúdajú listy a viditeľne sa nezväčšuje, pravdepodobne má výrazný nedostatok slnečných lúčov. Môže však ísť aj o signál, že rastlina má málo živín a treba ju presadiť.
  • Príliš malé listy a vytiahnutý vzrast – rastlina má rovnako nedostatok svetla.
  • Vädnutie rastliny – ak má rastlina primeranú zálievku, no vädne, príčinou bude pravdepodobne chlad. V prípade dlhotrvajúcich teplôt pod 18 °C monstera prestáva rásť a postupne odumiera. 
  • Kvapky vody na listoch – rastlina je prepolievaná, znížte zálievku. 
  • Nekvitnutie – je bežné, že monstery v interiéri nekvitnú (len v prirodzenom prostredí). Ku kvitnutiu v domácnosti môže dôjsť niekedy pri starších rastlinách, ale len za veľmi špecifických podmienok. 

Odporúčame: Zelenec chochlatý – retro izbovka ideálna pre úplných začiatočníkov

Zdroj úvodných foto: instagram.com/mesyeux_mrv, instagram.com/deniseytee


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní