Strelícia kráľovská – majestátna kráska z juhu Afriky u vás doma

Strelícia kráľovská – majestátna kráska z juhu Afriky u vás doma

Hľadáte do interiéru nejaké izbové rastliny väčších rozmerov, ktoré vyplnia napríklad kút v obývačke či iné prázdne miesto v izbe? Máme pre vás niekoľko tipov. V prvom rade platí, že ak chcete naozaj veľkú izbovku, treba si kúpiť staršiu rastlinu, inak sa musíte vyzbrojiť trpezlivosťou. Z malej rastliny totiž nevyrastie metrový stromček či kríček za pár týždňov.

A ktoré druhy voliť? Obrovskou kráskou je napríklad monstera skvelá so zaujímavo vykrojenými listami. Nadchnúť nás môže i šeflera stromovitá či figovník kaučukový.

V domácnostiach je však obľúbená aj strelícia kráľovská, ktorá má na pohľad jednoduché listy. No dostane vás rozmermi, do akých dokážu narásť a hlavne tvarom svojich krásnych kvetov. Zistite o strelícii viac v článku!

Poznáte strelíciu?

Strelícia kráľovská, latinsky Strelitzia reginae, patrí k najrozšírenejším a najznámejším druhom z rodu strelícia z čeľade strelíciovité. Ide o tropickú rastlinu pôvodom z juhu Afriky, konkrétne Juhoafrickej republiky. V prírode sa voľne vyskytuje najmä vo východných provinciách, ako je Východné Kapsko či KwaZulu-Natal. Strelícia sa do Európy dostala v druhej polovici 18. storočia, a to najskôr do Kráľovskej botanickej záhrady kráľa Juraja III. v Londýne. Rastlina dostala pomenovanie po kráľovej manželke Sophie Charlotte von Mekelenburg-Strelitz.

Strelícia má vo svete mnoho mien, ktoré často súvisia najmä s netradičným vzhľadom jej kvetov. Tie totiž vyzerajú ako krk a hlava exotického vtáka. V angličtine je strelícia nazývaná rajský vták (Bird of paradise), v domovine na juhu Afriky sa jej zase hovorí v preklade kvet žeriava. Kvety strelície kráľovskej hýria hlavne žltou, oranžovou a červenou farbou, no objavuje sa na nich aj modrá.

Okrem toho je rastlina typická svojimi mohutnými kožovitými oválnymi listami na dlhých stopkách, ktoré vyzerajú ako listy banánovníka. Pre svoj jedinečný vzhľad je v tropickom a subtropickom pásme pestovaná strelícia v parkoch a záhradách, v miernom pásme dokonca ako izbová rastlina. Známych je i pár ďalších druhov z malého rodu strelícia. Ide napríklad o vzácnejší druh Strelitzia nicolai. Je podobná strelícii kráľovskej, líši sa predovšetkým farbou kvetov. 

Odporúčame: Zelenec chochlatý – retro izbovka ideálna pre úplných začiatočníkov

ako pestovať strelíciu

Zdroj: instagram.com/plantsforlovemelbourne

Umiestnenie strelície v interiéri

Na strelíciu si musíte nájsť v miestnosti v prvom rade dostatok miesta. Teda, samozrejme, za predpokladu, že si zaobstaráte väčšiu niekoľkoročnú rastlinu. Strelícia totiž dokáže pri pestovaní v črepníku pokojne dosiahnuť výšku 100 až 200 cm (niekedy aj viac), pričom jej listy majú až cez 50 cm a stonky bývajú raz tak dlhé. Okrem dostatku priestoru však treba rastline zaobstarať aj dostatok slnečných lúčov. Je len málo rastlín, ktoré zvládajú aj priame slnko a strelícia je jednou z nich.

Do miestnosti s horšími svetelnými podmienkami ju neumiestňujte, potrebuje aspoň 4 hodiny plného slnka denne. Pred priamymi slnečnými lúčmi je ju potrebné chrániť len pri letnení v exteriéri počas najväčších horúčav. Vtedy jej nájdeme miesto s dostatkom svetla, na ktoré aspoň čiastočne nepražia prudké slnečné lúče. 

Pri výbere miesta v domácnosti možno brať ešte ohľad na to, že rastlina je jedovatá. Preto je ju ideálne pestovať mimo dosahu detí a domácich zvierat. Výhodou strelície je fakt, že čistí a zlepšuje kvalitu ovzdušia. 

Hlavné zásady pestovania strelície kráľovskej

  • Teplota – strelíciu pestujeme pri bežnej izbovej teplote okolo 20 °C. V zimnom období by teplota v interiéri nemala klesať pod 13 °C. V lete je možné pestovanie na balkóne či terase. 
  • Vlhkosť vzduchu – rastline nerobí dobre suchý vzduch, preto jej listy pravidelne rosíme odstátou vodou. Listy je tiež vhodné pravidelne utierať jemnou handričkou, čím ich zbavíme prachu. 
  • Zálievka – od jari do jesene možno udržiavať substrát stále mierne vlhký, no nie mokrý. V zime zálievku znížime a polievame len vtedy, keď vrchná časť substrátu preschne. 
  • Substrát – mal by byť dobre priepustný a bohatý na živiny. Použiť možno rašelinu. 
  • Hnojenie – v čase rastu, teda od jari do jesene, používame bežné hnojivo na izbové rastliny každé 2 až 3 týždne. Vhodné je hnojivo s obsahom draslíka. 
  • Presádzanie – rastlinu presádzame len raz za pár rokov (nie častejšie ako každé 3 roky), keď korene prerastú celý kvetináč. Strelícii môže trvať až dva roky, kým poriadne zakorení a spamätá sa, preto každoročné presádzanie nie je vhodné. Vždy volíme veľkú a hlbokú nádobu. Každoročne možno rastline obmeniť len vrchnú časť substrátu. 

Odporúčame: Kvetinové odrezky namiesto kvetov v kvetináči: Hit, ktorý dozaista osloví!

strelícia kráľovská

Zdroj: instagram.com/deuxiemedesign

Ako strelíciu rozmnožiť?

Strelíciu kráľovskú možno rozmnožiť najmä dvomi spôsobmi – delením trsov a semenami. Ak máte doma strelíciu, rozmnožiť ju môžete tak, že pri presádzaní oddelíte trs odnoží s koreňmi, čím získate novú rastlinku. Druhou možnosťou, ako získať nové rastlinky strelície, je zakúpiť si semená na internete či v záhradkárstve a zasadiť ich.

Výsev do kvetináča je možné podniknúť kedykoľvek počas roka. Semená sa najskôr nechávajú napučať vo vlažnej vode aspoň 48 hodín. Následne z nich odstránime oranžovú hmotu a plytko ich vsunieme do substrátu (asi do hĺbky 1 cm). Potom je potrebné udržiavať substrát vlhký. Klíčenie môže trvať až 16  týždňov, no pri nevhodných podmienkach aj podstatne dlhšie. 

Pestovanie strelície zo semien je však vhodné skôr pre skúsených pestovateľov. Navyše je potrebná aj poriadna trpezlivosť, kým zo semienka narastie väčšia rastlina a začne po niekoľkých rokoch kvitnúť. Jednoduchšie je strelíciu zakúpiť v obchode, alebo ju získať delením od niekoho, kto ju pestuje. 

Problémy pri pestovaní strelície kráľovskej

  • Schnutie okrajov listov – ide o typický príznak pobytu v prostredí s veľmi suchým ovzduším. Problému predídete pravidelným rosením listov odstátou vodou, prípade môžete v blízkosti strelície umiestniť zvlhčovač ovzdušia. 
  • Žltnutie listov – príčin môže byť mnoho, a to nedostatok svetla, nadmerná zálievka, nedostatok živín.
  • Odhnívanie koreňov – príčinou je nadmerná zálievka, ktorá môže viesť až k úhynu rastliny. Prepolievanú rastlinu čo najskôr presaďte do suchého substrátu a znížte zálievku. 
  • Trhanie listov – v priebehu času ide u starších rastlín o prirodzený jav. Zabezpečuje sa tým prístup svetla aj pre nižšie listy rastliny. K potrhaniu listov však môže dôjsť aj pri letnení v prípade neochránenia rastliny pred prudkým vetrom. 
  • Krútenie listov – častou príčinou je pobyt v chladnom priestore. 
  • Spáleniny na listoch – sú signálom nevhodných svetelných podmienok, a to najmä nadbytku slnka. Strelícia zvláda aj priame slnko, no pri pestovaní vonku môže niekedy dôjsť k spáleniu listov či poškodeniu kvetov. 
  • Vytiahnutý vzrast – ak je rastlina slabá a vytiahnutá, nemá dostatok svetla. Presuňte ju na slnečnejšie stanovište. 
  • Pomalý rast – rastlina obvykle pomaly rastie hlavne v období po presadení, je potrebné nechať jej čas, kým sa spamätá a poriadne zakorení. 
  • Nekvitnutie rastliny – stáva sa to najmä vtedy, keď rastlina vo všeobecnosti nemá dobré podmienky na rast. Môže trpieť na nedostatok svetla, slabú zálievku, nedostatok živín. Nekvitnutie v mladosti či po presádzaní je úplne prirodzené. Kvitnú obvykle rastliny staršie ako 3 až 5 rokov pri vhodných podmienkach. 
  • Zastavenie kvitnutia – ak rastlina začína tvoriť kvety, no zrazu sa kvitnutie zastaví, dôvodom je často presunutie rastliny na nové stanovisko. Ak raz rastlina kvitne, nepresúvajte ju a ani nepresádzajte. 

Odporúčame: Ak banány budeš skladovať TAKTO, viac ti nezhnednú! Poznáš tento trik?

Zdroj úvodných foto: instagram.com/house.plant.s, instagram.com/floresbohemiaguatemala


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní