Únava a vyčerpanie razom zmizne: Stačí do jedálnička zaradiť týchto 5 potravín

Únava a vyčerpanie razom zmizne: Stačí do jedálnička zaradiť týchto 5 potravín

Únava či také vyčerpanie môže premôcť každého z nás. Čo robíte vo chvíli, keď sa cítite maximálne unavení, a to natoľko, že ani nevládzete prstom pohnúť? Jednoducho si ľahnete do postele a snažíte sa „dobiť si batérie“? Alebo praktizujete iné činnosti, ako napríklad relax vo vani, čítanie kníh alebo sledovanie filmu a relaxovanie?

Každý s nás oddychuje po svojom. No vedeli ste, že pri únave a včerpaní organizmu dokážu byť nápomocné aj rôzne potraviny? Aj keď v čase, keď ste unavení je jednoduchšie siahnuť po jedlách z fast foodu, nemali by ste to robiť. Všetko, čo potrebujete, aby ste sa cítili lepšie, je dobiť si energiu aj prostredníctvom správnej stravy. Samozrejme, v tomto prípade dokáže byť nápomocný aj kvalitný spánok.

Čo radia odborníci na výživu zaradiť do jedálnička počas rušného obdobia? Týchto 5 potravín by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.

Odporúčame: Rakovina prsníka a 7 mýtov s ňou spojených – čo je pravda a čo nie?

Listová zelenina

V listovej zelenine, ako je kel, žerucha, špenát a pod., sa nachádza dostatočné množstvo vitamínu A, B6 a B9 a stopové prvky, ako je meď či železo. Tieto zložky podporujú vývoj červených krviniek, ktoré sú hlavnými dodávateľmi energie v organizme. Ich úlohou je totižto prenášať kyslík do všetkých tkanív v ľudskom tele a tým organizmus zásobujú energiou.

Vajíčka

Sú zdrojom vitamínov skupiny B, železa a rovnako aj bielkovín. Obsahujú tiež vitamín D, čo je vynikajúce, pretože nedostatok energie a únava organizmu môže byť dôsledkom nedostatku práve tohto vitamínu.

Zelenina

Všetci veľmi dobre vieme, že surová zelenina je pre nás prospešná. Preto nás odborníci stále upozorňujú na to, že denne by sme si mali dopriať 5 porcií zeleniny a ovocia. Avšak, prostredníctvom ktorej zeleniny si dobiť svoje baterky a cítiť sa oveľa lepšie? Popravde, je to úplne jedno, hlavné je, aby sme si tú zeleninu dopriali. Obsahuje totižto polyfenoly a vlákninu, ktoré posilňujú mikrobióm v črevách. Výsledkom toho je zdravá rovnováha črevných baktérií, lepšie trávenie a menšie vyčerpanie organizmu.

Aby sme to uzavreli, tak zo zeleniny je ideálne dopriať si častejšie špenát, brokolicu i kapustu.

Orechy a semená

Sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, bielkovín a ďalších minerálov, ako je napríklad zinok. Či už si ich doprajete na raňajky alebo na desiatu, je to na vás. Každopádne vedzte, že sú povzbudením pre organizmus.

Pozri tiež: Vitamín B9 v ľudskom tele – prečo ho potrebujú nielen tehotné ženy?

Ktoré jedlo spôsobuje únavu?

Rovnako, ako vás dokáže jedlo vytiahnuť z krízy, tak vás do nej aj môže dostať. Hovoríme najmä o potravinách, ktoré neobsahujú dostatok vlákniny a bielkovín, ale sú naplnené sacharidmi. Štúdiou bolo preukázané, že takéto potraviny spôsobujú nestabilnú hladinu cukru v krvi, ktorá stúpa a klesá v priebehu jednej hodiny. Takýto náhly pokles cukru môže prispieť k únave a vyčerpaniu.

Aby ste sa tomu vyhli, mali by ste sa snažiť prijímať odporúčaný denný príjem bielkovín (0,8 g na kilogram telesnej hmotnosti) a zmeniť typ sacharidov, ktoré konzumujete.

Zaujme ťa aj: Chrápanie – aké sú najčastejšie príčiny? Je možné problém odstrániť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 16.08.22 08:51

KK
karma
109.00

dobre vedieť :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.08.22 18:43

MM
karma
100.00

mňa najviac unavujú tieto horúčavy, ale to neviem ovplyvniť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní