Chrápanie – aké sú najčastejšie príčiny? Je možné problém odstrániť?

Chrápanie – aké sú najčastejšie príčiny? Je možné problém odstrániť?

Dostatok kvalitného spánku je pre správnu funkciu ľudského organizmu nevyhnutný, priam životne dôležitý. Mnohí význam nočného odpočinku podceňujú, pritom jeho dlhodobý a výrazný deficit môže viesť k fyzickým aj psychickým zdravotným problémom. Nedostatok spánku má za následok únavu, bolesti hlavy, nedostatočnú výkonnosť či zhoršenú koncentráciu. Z dlhodobého hľadiska má negatívny vplyv na pokožku, trávenie, činnosť mozgu i kardiovaskulárny systém.

Žiaľ, mnohým kvalitu nočného odpočinku narúša nielen ponocovanie, ale aj rôzne poruchy spánku. Spomenúť môžeme insomniu (nespavosť), ktorá patrí medzi najčastejšie spánkové poruchy. Medzi problémy so spánkom ďalej radíme námesačníctvo, nočné mory, spánkové apnoe, spánkovú paralýzu, nadmernú spavosť a mnohé ďalšie. 

Zabudnúť však nemožno ani na chrápanie, ktoré môže predstavovať problém nielen pre samotného človeka, u ktorého sa vyskytuje, ale aj pre osoby, ktoré spia v blízkosti chrápajúceho spáča. Čo všetko môže byť príčinou chrápania? Koho najčastejšie postihuje? A ako problém zmierniť až eliminovať?

Čo je chrápanie?

Chrápanie odborne nazývame ronchopatia. Ide o zvuk vibrácií, ktoré vznikajú v dýchacom ústrojenstve niektorých osôb počas spánku. Obvykle ide o následok obmedzenej priechodnosti horných dýchacích ciest. V tomto prípade sa vzduch pohybuje obmedzeným priestorom a v dôsledku toho prúdi rýchlejšie.

Zvyšuje sa tlak v krku a mäkké podnebie začne vibrovať. Charakter aj intenzita chrápania sa môžu meniť v závislosti od miery obmedzenia vzduchu prúdiaceho v nose, ústach a hrdle.

Čo spôsobuje chrápanie?

Chrápanie sa môže vyskytnúť prakticky u kohokoľvek bez ohľadu na vek či pohlavie. Zo štatistík však vyplýva, že v o niečo vyššej miere trápi mužské pohlavie – týka sa viac ako 25 % mužov a okolo 15 % žien. Ide teda o pomerne častý problém týkajúci sa spánku.

Známych je pritom mnoho príčin a rizikových faktorov, ktoré podnecujú rozvoj chrápania, či už prechodného, alebo dlhodobého. Spomenúť možno v prvom rade vyšší vek. Chrápanie sa môže v tomto prípade objaviť v dôsledku prirodzeného povoľovania krčných svalov a následného zúženia dýchacej trubice. Chrápanie sa môže objaviť až v staršom veku, prípadne sa rastúcim vekom zhoršuje.

Vyššie riziko chrápania u človeka je prítomné najmä v týchto prípadoch:

  • nádcha (akútna, chronická, alergická),

  • obezita,
  • zväčšené mandle,
  • nosové polypy,
  • fajčenie,
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • anomálie čeľuste,
  • deformácia nosnej priehradky,
  • užívanie niektorých liekov (najmä liekov na spanie).

V niektorých prípadoch môžu byť príčiny chrápania závažnejšie a môžu byť sprievodným príznakom niektorých ochorení. Ide napríklad o spánkové apnoe, čo je porucha charakteristická opakovaným prerušovaním dýchania počas spánku. Ďalej môže ísť o príznak ochorenia dýchacích ciest, ako je napríklad astma či katary dýchacích ciest. 

Chrápanie v tehotenstve

Hoci sa chrápanie častejšie týka mužov, u niektorých žien sa objavuje napríklad v období tehotenstva. Vplyv na vznik tohto problému, obvykle len prechodného, majú v tomto prípade viaceré faktory. Môže ísť v prvom rade o následok hormonálnych zmien v tele ženy. Hlavnou príčinou však býva najmä nárast telesnej váhy a opuchy, ktoré sú v treťom trimestri pomerne bežným sprievodným príznakom tehotenstva.

Uvedené faktory môžu viesť k zúženiu dýchacích ciest, čo spôsobí chrápanie. Výrazné chrápanie počas tehotenstva je vždy potrebné konzultovať s lekárom. Môže totiž súvisieť so spomínaným nebezpečným spánkovým apnoe. Ženy, ktoré v tehotenstve chrápu, majú taktiež vyššie riziko vzniku preeklampsie (vyšší tlak v cievach placenty) aj vývojových porúch plodu. Chrápanie v tehotenstve sa tiež môže spájať s problematickejším pôrodom a nižšou váhou novorodenca. 

Chrápanie u detí

Ako sme spomenuli vyššie, riziko chrápania je väčšie u starších osôb. Avšak, pozorovať ho možno aj u malých detí. Deti môžu bežne chrápať počas nachladnutia a nádchy, no ak chrápanie neustupuje ani po vyliečení, je potrebné hľadať iné príčiny. Dlhodobé chrápanie u dieťaťa často poukazuje na nejakú prekážku v dýchacích cestách, napríklad zväčšené krčné či nosné mandle, veľký jazyk alebo deformáciu niektorej časti tváre. 

Taktiež môže ísť o prejav spomínaného spánkového apnoe. Chrápanie v detskom veku narušuje kvalitu odpočinku, preto je potrebné hľadať príčinu a riešenie. Neváhajte sa v tomto prípade obrátiť na lekára, ktorý nariadi potrebné vyšetrenia a navrhne vhodnú liečbu, napríklad v prípade zväčšených mandlí ich odstránenie. 

Odporúčame: ​Koxartróza – o aké ochorenie ide a aké sú hlavné príznaky?

Spája sa chrápanie so zdravotnými rizikami?

Dlhodobé problémy s chrápaním neradno ignorovať. Chrápanie nie je nepríjemné len pre osoby, ktoré spia v blízkosti chrápajúcej osoby, ale predstavuje problém aj pre človeka samotného. Medzi bežné dôsledky chrápania radíme nekvalitný odpočinok, nadmernú dennú spavosť, ranné bolesti hlavy, problémy s pamäťou či koncentráciou. Z dlhodobého hľadiska chrápanie tiež zvyšuje riziko vážnych cievnych ochorení. 

Chrápanie neradno podceňovať aj z dôvodu, že neraz súvisí so spánkovým apnoe, čiže zástavami dýchania počas spánku, čo vedie k nedostatočnému okysličovaniu orgánov. Neliečené spánkové apnoe zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, infarktu aj mŕtvice. Práve preto je vhodné vždy konzultovať nadmerné a dlhodobé problémy s chrápaním s lekárom, ktorý nariadi potrebné vyšetrenia a v prípade potreby stanoví liečbu. 

Ako zastaviť chrápanie?

Boj s chrápaním nie je nikdy jednoduchý a nie vždy sa podarí tento problém odstrániť úplne. V mnohých prípadoch sa podarí problém len zmierniť. Miernejšie občasné chrápanie sa dá zvládnuť aj rôznymi bežne dostupnými prostriedkami, režimovými opatreniami, zmenami v životnom štýle, prípadne je možné vyskúšať aj rôzne, ako sa hovorí, babské rady.

Opatrenia na zlepšenie problémov s chrápaním:

  • zdravý spánkový režim – odporúča sa chodiť spávať a vstávať v tom istom čase, a to vrátane víkendov (takýto zdravý spánkový režim sa odporúča pre kvalitný odpočinok každému bez ohľadu na výskyt chrápania),

  • spánok naboku – výrazné obmedzenie chrápania obvykle prináša spánok naboku, pomôcť zotrvať pri spánku v polohe naboku môže pomôcť napríklad loptička prichytená na chrbte,
  • vyšší vankúš – dobrým pomocníkom v boji proti chrápaniu je aj vyšší vankúš (ak je hlava vyššie ako nohy, poklesne tlak na dýchacie cesty a uľahčí sa dýchanie), vankúš by mal byť kvalitný, ako aj matrac,
  • eliminácia alkoholu a cigariet – eliminovaním týchto rizikových faktorov sa môže znížiť riziko chrápania, s cigaretami sa oplatí skoncovať úplne, alkohol je vhodné vynechávať aspoň vo večerných hodinách pred spánkom,
  • úprava telesnej hmotnosti – aj nadmerná hmotnosť neraz prispieva k problémom s chrápaním, zhodením prebytočných kíl sa často problém do menšej alebo väčšej miery upraví,
  • prípravky proti chrápaniu – v lekárni sa dajú zohnať v rôznych formách, ako sú orálne spreje a kvapky či náplasti do nosa (výber môžete konzultovať s lekárnikom, pri ich používaní dodržujte stanovené dávkovanie alebo postup),
  • hodinky proti chrápaniu – predstavujú pomerne zaujímavého a málo známeho pomocníka v boji proti chrápaniu, fungujú tak, že vysielajú impulzy do nervovej sústavy, keď začne spiaci človek chrápať,
  • zvlhčovač s éterickými olejmi – ak vás trápi chrápanie, do miestnosti umiestnite difuzér, ktorý zvlhčuje prostredie a priaznivo vplýva na dýchanie (odporúča sa doň pridávať mätový, eukalyptový či citrónový esenciálny olej),
  • bylinky – ľudová medicína odporúča napríklad mätu, pamajorán či pestrec, pripraviť z nich možno čaje, v sušenej forme je ich tiež možné napchať do vankúša.

Závažnejšie problémy s chrápaním je vhodné konzultovať s lekárom. Obvykle je potrebné vyšetrenie špecialistom v ušno-nosno-krčnej ambulancii, poprípade môže lekár ďalej odporučiť aj testy v akreditovanom spánkovom laboratóriu.

Ak sa nájde príčina ťažkostí, napríklad nejaké ochorenie, je možné problém ľahšie riešiť. Na základe dôslednej diagnostiky lekár pacientovi odporučí najvhodnejšie metódy liečby, ktoré môžu zahŕňať aj menej invazívne či invazívnejšie chirurgické zákroky.

Uplatňuje sa napríklad:

  • odstránenie nadbytočnej časti mäkkého podnebia laserom (laserová palatoplastika),

  • operácie čeľustných kostí alebo hrtanu (napr. uvulopalatofaryngoplastika),
  • chirurgický zákrok na orezanie prebytočného tkaniva v dýchacích cestách,
  • palatálne implantáty – do dutiny sú vpichované polyesterové vlákna na spevnenie, vďaka čomu dochádza k zníženiu chrápania.

Odporúčame: Mnohopočetný myelóm: Ako sa prejavuje toto zhubné ochorenie krvi?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Leona Bašistová 11.08.22 10:22

LB
karma
104.00

Výbornou neinvazívnou pomôckou proti chrápaniu je NOSNÝ KRUŽOK, čo vyzerá ako taká silikonová svorka alebo pírcing, a je skvelá na uvoľnenie a spriechodnenie dýchacích ciest, čím vlastne máte nerušený spánok. Nakoľko jednou z príčin chrápania sú nepriechodné dýchacie cesty. Je to veľmi lacná záležitosť cca 7eur, a dá sa objednať cez internet či v lekárni.

  • 0
Odpovedať

Anna Jasná 11.08.22 18:56

AJ
karma
-1.00

Myslím, že s týmto "neduhom" prišiel do kontaktu snáď každý z nás. My sme to našťastie doma "zvládli" bez nejakých väčších drastických zásahov:)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 13.08.22 20:57

MR
karma
114.00

chrápať som prestala keď som si zdvihla rošt na posteli vyššie, keď spím na rovnom a bez vankúšov vtedy zvyknem chrápať

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 26.08.22 13:47

ĽG
karma
-1.00

Spanie na boku pomáha najviac u mna

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní