Bartonelóza – ochorenie prenášané nielen kliešťami. Ako sa prejavuje?

Bartonelóza – ochorenie prenášané nielen kliešťami. Ako sa prejavuje?

Prisatie kliešťa sa môže zdať ako síce nepríjemný, no nie príliš závažný problém. Veď ho stačí správne vytiahnuť a problém je vyriešený. Zabúdať však netreba na to, že kliešte sú prenášačmi závažných ochorení, respektíve patogénov, ktoré tieto ochorenia spôsobujú.

Medzi najznámejšie ochorenia, ktoré sa môžu u človeka objaviť práve v dôsledku prisatia kliešťa, sú lymská boreliózakliešťová encefalitída. Prvé menované ochorenie spôsobujú baktérie z rodu Borrelia, v druhom prípade ide o vírusové ochorenie spôsobené vírusom patriacim medzi medzi flavivírusy.

V rôznych kútoch sveta sa však môžu vyskytnúť aj mnohé ďalšie ochorenia prenášané kliešťami (a nielen nimi), ktoré sú síce omnoho zriedkavejšie, no pred ktorými by sme sa rovnako mali mať na pozore. Spomenúť môžeme napríklad aj bartonelózu. Čo je pôvodcom tejto choroby a aké sú možné cesty nákazy? Ako sa ochorenie prejavuje a aká je liečba? Zistite všetko dôležité!

Čo je bartonelóza?

Bartonelóza predstavuje infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré postihuje primárne kožu, prípadne aj niektoré vnútorné orgány. Vyvolávateľom ochorenia sú niektoré baktérie z rodu Bartonella. Známych je pár desiatok druhov týchto baktérií, ktoré sú celosvetovo rozšírené a spôsobujú ochorenia zvierat a ľudí. Ide o gramnegatívne baktérie tyčinkovitého tvaru. V našich končinách je častým druhom spôsobujúcim bartonelózu práve Bartonella henselae.

Bartonelózy patria väčšinou medzi takzvané zoonózy, čiže ochorenia prenášané zo zvieraťa na človeka. Výnimkou sú ochorenia spôsobené druhmi Bartonella bacilliformis a Bartonella guintana. Pre tieto infekcie je charakteristické, že prameňom nákazy je infikovaný človek.

Odporúčame: Vitamín B9 v ľudskom tele – prečo ho potrebujú nielen tehotné ženy?

Ako sa bartonelóza prenáša?

Bartonella henselae, u nás najčastejšie sa vyskytujúci druh bartonely, sa na človeka prenáša z infikovaného zvieraťa. Za hlavný rezervoár nákazy boli dlhodobo považované predovšetkým mačky, na ktoré je ochorenie prenesené infikovanými blchami. K nákaze človeka môže dôjsť v prípade, ak jedinca poškriabe (alebo pohryzie) mačka, ktorej pazúry sú kontaminované blšacím trusom. Baktérie sa tak dostanú do tela cez ranu v pokožke.

Preto sa neraz bartonelóze hovorí aj ochorenie z mačacieho škrabnutia. Neskôr však boli odhalené aj iné cesty nákazy. Rezervoárom baktérií z rodu Bartonella taktiež bývajú psy. Významným prenášačom bartonel sú aj spomínané kliešte (z rodu Ixodes), pričom človek sa baktériami môže nakaziť práve počas prisatia kliešťa. Okrem toho môže k prenosu na človeka dôjsť pri saní blchy, prenos kontaktom poranenej pokožky s trusom bĺch je otázny.

Charakteristické príznaky bartonelózy

Bartonelóza sa vo vyššej miere objavuje u chovateľov mačiek, vyššie riziko nákazy je prítomné u osôb s oslabenou imunitou či osôb s iným závažným ochorením. Vyšší výskyt je tiež pozorovaný u jedincov žijúcich v horších hygienických podmienkach (napr. bezdomovci). Inkubačný čas bartonelózy, čiže čas od vstupu patogénu do organizmu po prepuknutie choroby, je obvykle 3 až 10 dní.

Typickým príznakom bartonelózy je v prvom rade tmavý útvar podobný chraste v mieste prisatia kliešťa alebo v mieste, kde človeka poškriabala mačka. V okolí postihnutého miesta sa môže objaviť aj začervenanie, neskôr hnisanie. Bežná je netypická vyrážka, vzhľadom pripomínajúca tehotenské strie.

Medzi ďalšie príznaky, ktoré môžu sprevádzať bartonelózu (i keď nie u každého pacienta), patrí:

  • zdurenie lymfatických uzlín,

  • bolesti hlavy,
  • bolesť svalov a kĺbov,
  • malátnosť,
  • závraty,
  • zvýšená teplota až horúčka,
  • nechutenstvo,
  • necitlivosť končatín,
  • zápal spojiviek, 
  • samovoľné pohyby očí,
  • tras.

Vo vážnych a menej častých prípadoch sa môžu objaviť aj závažnejšie komplikácie, ktorých charakter závisí od toho, ktoré orgány sú baktériami napadnuté. Medzi možné komplikácie radíme zväčšenie pečene, postihnutie nervového systému, zápaly srdcového svalu, poruchy funkcie obličiek a ďalšie. 

 Odporúčame: Guillain-Barrého syndróm – po prekonaní akých infekcií dochádza k jeho rozvoju?

Liečba bartonelózy

Ak sa u vás v kratšej dobe po prisatí kliešťa alebo po mačacom škrabnutí objavia nejaké zdravotné ťažkosti, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc. Pri diagnostike sa uplatňujú viaceré vyšetrenia. Diagnóza sa obvykle stanovuje na základe sérologického vyšetrenia na prítomnosť protilátok. Okrem toho sa niekedy uplatňuje aj histologické vyšetrenie vzorky z postihnutej uzliny. 

Keďže ide o bakteriálne ochorenie, v rámci liečby sa využívajú rôzne druhy antibiotík. Okrem toho sa pacientovi môžu podávať ďalšie liečivá na tlmenie sprievodných ťažkostí. Liečbu je potrebné zahájiť čo najskôr. Baktérie z rodu Bartonella totiž môžu napádať viaceré vnútorné orgány a hlavne u osôb s oslabenou imunitnou môžu pri neliečení ohrozovať život pacienta. Podcenenie liečby tiež môže viesť k opakovaným infekciám. 

Ako sa pred bartonelózou chrániť?

Lepšie je ochoreniu predchádzať, ako neskôr riešiť už vzniknutý zdravotný problém. Prevencia bartonelózy spočíva najmä v minimalizovaní rizika prenosu baktérií pri prisatí kliešťa či mačacom škrabnutí. V prvom rade je potrebné chrániť sa pred kliešťami v rizikových oblastiach, a to pomocou repelentných prípravkov i dlhých odevov. Zabúdať nemožno na to, že kliešte prenášajú aj iné závažné ochorenia.

Čo sa mačiek týka, vhodné je sa v prvom rade vyhýbať kontaktu s voľne žijúcimi a neznámymi mačkami, ktoré môžu rovnako prenášať aj mnohé iné ochorenia. V prípade, že mačky chováte v domácnosti alebo na dvore, nezabúdajte klásť dôraz na zdravotnú starostlivosť a pravidelné prehliadky u zverolekára. 

V prípade rany od mačky postihnuté miesto dôkladne dezinfikujte. Ak sa objavia zdravotné ťažkosti, podobne ako aj po prisatí kliešťa, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc. V prípade poškriabania alebo pohryzenia neznámou mačkou neváhajte vždy vyhľadať lekársku pomoc! Voľne žijúce zvieratá totiž môžu byť napríklad aj prenášačom závažnej besnoty. 

Odporúčame: Čo všetko môže spôsobovať nadmerné grganie? Môže ísť aj o ochorenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní