Rakovina prsníka a 7 mýtov s ňou spojených – čo je pravda a čo nie?

Rakovina prsníka a 7 mýtov s ňou spojených – čo je pravda a čo nie?

Rakovina prsníka patrí celosvetovo k najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochoreniam a jej výskyt neustále narastá. Čoraz častejšie je diagnostikovaná u stále mladších žien. Rakovina prsníka pritom zahŕňa niekoľko typov nádorov postihujúcich tkanivo prsných žliaz. Najrozšírenejšou formou rakoviny prsníka je karcinóm prsníka, druhým typom je tiež sarkóm prsníka, ten ale tvorí len menej než 1 % prípadov. 

O rakovine prsníka by toho mali ženy vedieť čo najviac. Vysoká informovanosť môže pomôcť prispieť k tomu, aby boli ženy pozornejšie k svojmu zdraviu a aby kládli väčší dôraz na prevenciu a preventívne prehliadky. O rakovine prsníka sa však toho hovorí mnoho a viaceré tvrdenia sú len obyčajné mýty a nie fakty. Čo pre toto závažné ochorenie platí a čo nie?

Upozorní ženu na rakovinu vždy hrčka v prsníku? Majú ženy s malými prsami nižšiu šancu na rozvoj choroby? A trápi rakovina prsníka skutočne len ženské pohlavie?

Odporúčame: Botulotoxín ako jed aj pomocník – aké problémy rieši okrem vrások? A čo otrava botulotoxínom?

nádorové ochorenia

Zdroj: Shutterstock®

1. Ak nemá rakovinu prsníka mama alebo babka, ja ju nedostanem

Výskyt rakoviny prsníka v rodine môže pre ženu naozaj znamenať vyššie riziko vzniku tohto ochorenia. Na rozvoji choroby sa podieľajú totižto aj genetické faktory. Sú známe napríklad mutácie na génoch BRCA 1 a BRCA 2, ktoré u žien, ktoré ich zdedili, výrazne zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Dedične podmienené formy rakoviny však v tomto prípade predstavujú menej než 10 % prípadov.

Platí, že ani žena s genetickou predispozíciou nemusí nikdy ochorieť na rakovinu prsníka a rovnako platí, že u žien, u ktorých sa v rodine toto ochorenie nevyskytuje, môžu ochorieť. 

2. Na rakovinu prsníka včas upozorní hrčka

Hrčka v prsníku je znepokojivým nálezom, pretože sa najčastejšie spája s rakovinou. Avšak platí, že hrčka v prsníku nemusí predstavovať zhubné ochorenie (až 80 % hrčiek predstavuje neškodné cysty alebo iné nezhubné útvary) a rovnako platí, že rakovina prsníka sa môže dlhodobo rozvíjať aj bez toho, aby si žena v prsníku nahmatala nejakú hrčku. 

Práve preto sa nemožno spoliehať na to, že na rakovinu prsníka včas upozorní nahmataná hrčka. Takéto ochorenie prebieha dlho bez príznakov, neskôr sa môže objaviť vtiahnutie bradavky, opuch prsníka či rôzne zmeny vo vzhľade pŕs. Práve preto je potrebné myslieť na preventívne prehliadky a vyšetrenia (ultrazvuk, mamografia), ktoré nádor odhalia včas. 

3. Rakovinu prsníka môže spôsobiť podprsenka alebo dezodoranty

Všade navôkol počúvame, čo všetko môže spôsobiť rakovinu, a to vrátane bežných vecí z nášho života. V drvivej väčšine prípadov ide len o nepotvrdené fámy či tvrdenia, ktorým ľudia verili v minulosti. V súvislosti s rakovinou prsníka sa napríklad hovorí, že riziko jej rozvoja zvyšuje nosenie vystužených podprseniek s kosticami. 

Dôvodom má byť tvrdenie, že takého podprsenky bránia toku lymfatickej tekutiny, čo vedie k nedostatočnému vyplaveniu toxínov. Ich hromadenie má následne spôsobiť rakovinu. Takto to však nefunguje, lymfa zostáva do istej miery v obehu aj pri tlaku, ktorý na ňu môže vyvolávať oblečenie. Nebola potvrdená žiadna spojitosť medzi typom podprsenky ani dĺžkou jej každodenného nosenia a vznikom rakoviny prsníka. 

Potvrdená nie je ani spojitosť medzi rakovinou prsníka a používaním dezodorantov a antiperspirantov, prsnými implantátmi, farbami na vlasmi či plastovými fľašami. 

4. Rakovina prsníka hrozí len starším ženám

Na rakovinu sa vo všeobecnosti často pozerá ako na chorobu, ktorá trápi staršiu populáciu. To je však veľký omyl. Výskyt rakoviny v súčasnosti rastie a mnohé druhy nádorov, ktoré boli v minulosti bežné pre skutočne vysoký vek, sú dnes diagnostikované u stále mladších jedincov. V prípade rakoviny prsníka platí, že toto ochorenie sa najčastejšie týka žien medzi 45. až 60. rokom života.

Vyšší vek tak možno považovať za rizikový faktor. Za posledné desaťročia sa však zvýšil výskyt rakoviny prsníka aj vo vekovej kategórii 25 až 45 rokov, teda u veľmi mladých žien. Rakovina môže postihnúť naozaj hocikoho bez ohľadu na vek. Vyššie riziko rozvoja rakoviny prsníka v nižšom veku majú ženy s genetickou predispozíciou a potvrdenými mutáciami v spomínaných génoch. 

Odporúčame: Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

karcinóm prsníka

Zdroj: Shutterstock®

5. Rakovina prsníka postihuje len ženy

Rakovina prsníka je často označovaná za ochorenie žien. Ženské pohlavie je skutočne významným rizikovým faktorom a drvivú väčšinu pacientov s touto chorobou tvoria práve ženy. No aj muži môžu ochorieť na rakovinu prsníka. Muži síce nemajú vyvinuté prsia, no aj ich telo obsahuje prsné tkanivo, čo znamená, že existuje riziko rozvoja tohto typu nádoru.

Mužská rakovina prsníka je však zriedkavá a tvorí asi len 1 % prípadov nádorových ochorení pŕs. Aj u mužov sa môže, ale nemusí, rakovina prsníka prejaviť hrčkou, ďalšími príznakmi sú bolestivá či vtiahnutá bradavka, farebné zmeny na pokožke či opuch i výtok z bradaviek. 

6. Ženy s menšími prsami majú menšie riziko rakoviny prsníka

Vplyv na rozvoj nádoru prsníka môže mať hustota prsnej žľazy, ale nie veľkosť prsníkov. Malé prsníky neznamenajú nižšie riziko rozvoja nádoru a rovnako platí, že veľké prsia sa nespájajú s vyšším rizikom rozvoja rakoviny. Ako sme spomenuli vyššie, rakovina prsníka môže postihnúť aj mužov a u nich sú prsníky nevyvinuté. Stačí, že sú u nich prítomné prsné žľazy.

Zaujímavosťou je, že dokonca aj po odstránení prsníkov, teda takzvanej mastektómii, môže dôjsť k rozvoju rakoviny prsníka, hoci sa riziko znižuje o viac ako 90 %.

7. Riziko rozvoja rakoviny prsníka nevieme ovplyvniť

Na rakovinu sa mnohí pozerajú ako na chorobu, ktorej skrátka nie je možné predísť a ktorá, ak má človeka dostihnúť, tak ho skrátka dostihne. Pravdou je, že dôsledná prevencia neposkytne 100 % ochranu, no zároveň platí, že prevencia má vždy význam. Na rozvoj rakoviny prsníka vplývajú viaceré neovplyvniteľné, ale aj ovplyvniteľné faktory.

Genetickú predispozíciu, pohlavie či vek neovplyvníme, no môžeme ovplyvniť svoj spôsob života. Rizikovým faktorom rakoviny prsníka je napríklad aj nadváha a obezita, fajčenie či nadmerná konzumácia alkoholu. To sú faktory, ktoré vo svojom živote vieme eliminovať. Riziko rozvoja rakoviny prsníka to síce úplne neeliminuje, ale zníži. 

Odporúčame: Najčastejšie problémy v tehotenstve: Dá sa im predísť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 14.08.22 00:07

karma
109.00

Rakovina prsníka - strašiak všetkých žien :-( ...preventívne prehliadky sú preto veľmi dôležité.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní