Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

Keď sa povie peeling, mnohí si predstavia krém, gél či nejakú emulziu s obsahom menších alebo väčších zrniečok, ktoré pri aplikácii prípravku na pleť alebo pokožku tela pomáhajú obrusovať horné vrstvy kože a zbavovať ju odumretých kožných buniek. 

Takáto exfoliácia má priaznivý vplyv na celkový stav pleti. Popísaný spôsob zbavovania pokožky odumretých kožných buniek pritom predstavuje takzvaný mechanický peeling. Poznáme však aj iné druhy peelingov. Jedným z nich je takzvaný chemický peeling, ktorý predstavuje účinnú metódu pri riešení viacerých problémov s pleťou. Čo je o ňom potrebné vedieť?

Čo je chemický peeling?

Chemický peeling predstavuje revitalizačnú, liečebnú a skrášľovaciu metódu starostlivosti o pleť. Jej podstatou je aplikácia chemických látok na pleť, ktoré spôsobia narušenie a následné odlúčenie povrchových vrstiev kože. Tie sú postupne nahradené bunkami zo spodných vrstiev, výsledkom čoho je krajšie, mladšie a zdravšie pôsobiaca pleť. Chemický peeling sa obvykle aplikuje najmä na tvár, krk a dekolt, prípadne i ruky alebo chrbát, pričom sa uplatňujú slabé až stredne silné organické kyseliny.

Táto metóda starostlivosti o pleť pritom nie je žiadnou novinkou. Prvé poznatky o účinkoch kyselín na pleť už mali údajne Egypťania, ktorí ich používali na zjemnenie pleti. V lekárstve sa táto metóda začala viac využívať predovšetkým od 80. rokov 19. storočia. 

Aké kyseliny sa pri peelingu používajú?

Podľa hĺbky prieniku použitých chemických látok a následného pôsobenia na kožu delíme chemický peeling na povrchový, stredne hlboký a hlboký. Pri chemickom peelingu sa využívajú rôznorodé kyseliny a chemické látky, a to v rozličných koncentráciách. Dnes sa najviac uplatňujú AHA kyseliny, známe aj ako ovocné kyseliny, keďže sa prirodzene vyskytujú v mnohých ovocných plodoch. Medzi tieto kyseliny radíme napríklad k. glykolovú, k. mliečnu i k. mandľovú.

Ďalej sa uplatňujú napríklad aj:

  • beta-hydroxykyseliny (BHA kyseliny) – k. salicylová,

  • kyselina trichlóroctová (TCA),
  • fenol,
  • retinol.

Odporúčame: LED svetelná terapia – nový trend v starostlivosti o pleť?

účinky chemického peelingu

Zdroj: Shutterstock®

Účinky chemického peelingu

Chemický peeling sa obvykle aplikuje z dvoch hlavných dôvodov, a to buď s cieľom viditeľne omladiť pleť, alebo eliminovať rôzne nedokonalosti na pleti. Konkrétne účinky značne závisia aj od použitej kyseliny a jej koncentrácie. Povrchový chemický peeling napomáha riešiť problémy s jemnými vráskami, akné či hyperpigmentáciami. Stredne hlboký chemický peeling je účinný aj pri ťažších formách kožných problémov a hlboký chemický peeling sa uplatňuje najmä na elimináciu hlbokých vrások či jaziev.

Chemický peeling sa vo všeobecnosti využíva pri nasledujúcich problémoch s pleťou:

  • jemné až hlboké vrásky,

  • akné,
  • jazvy po akné,
  • rozšírené póry,
  • pigmentové škvrny a rôzne hyperpigmentácie (vrátane škvŕn spôsobených vekom),
  • poškodenia pokožky spôsobené slnkom,
  • nadmerné mastenie pokožky,
  • rosacea,
  • nerovnosti povrchu pokožky.

Aplikácia kyselín na pleť zabezpečuje regeneráciu a obnovu kože, výrazne zlepšuje jej textúru, vyhladzuje ju a zjemňuje. Chemický peeling pozitívne pôsobí na aktiváciu znovutvorby kolagénu a mazotvorbu, zmierňuje premasťovanie pokožky, prispieva k celkovému zosvetleniu, prejasneniu a farebnému zjednoteniu pleti. Taktiež poskytuje prečistenie a stiahnutie pórov, zmiernenie začervenaní na pleti, zmenšenie hĺbky jaziev a zvýšenie hydratácie.

Chemický peeling u profesionála

Chemický peeling predstavuje lekársko-kozmetickú metódu, ktorá je v prvom rade vykonávaná odborníkmi – kozmetičkami alebo lekárom, respektíve dermatológom. Najmä s vysoko koncentrovanými kyselinami by mali zásadne manipulovať iba lekári. Chemický peeling pritom predstavuje pomerne jednoduchý a rýchly zákrok, ktorý trvá len pár minút. Ošetrenie sa spravidla začína dôkladným očistením pleti, v prípade hĺbkového ošetrenia nasleduje aj aplikácia lokálneho anestetika. 

Následne odborník na pleť aplikuje štetcom alebo vatovými tyčinkami vybranú kyselinu, ktorú nechá pôsobiť. Počas pôsobenia možno pociťovať mierne pálenie či bodanie. Po neutralizovaní a odstránení kyseliny je pleť ešte obvykle ošetrená protizápalovým krémom. Túto procedúru je zvyčajne potrebné s odstupom času niekoľkokrát opakovať, záleží spravidla od závažnosti kožného problému a želaného efektu zákazníka. 

Ak uvažujete o tom, že chemický peeling podstúpite, odporúčame sa o všetkom vždy poradiť s odborníkom. Kozmetička alebo dermatologička dokáže najlepšie zhodnotiť stav vašej pleti a konkrétnych kožných problémov, ktorých sa chcete zbaviť a určiť, či je pre vás chemický peeling vhodný. Odborník vie zvoliť vhodnú kyselinu pri ošetrení a jej koncentráciu, typ peelingu (povrchový, stredne hlboký, hlboký), počet ošetrení a rovnako poučí klienta o tom, ako sa o pleť po procedúre starať. 

Odporúčame: Kyselina citrónová – prečo je pridávaná do kozmetiky a aký má účinok?

aplikácia chemického peelingu

Zdroj: Shutterstock®

Pleť po chemickom peelingu

Počas pôsobenia kyselín pri chemickom peelingu dochádza k narušeniu vrchnej časti pokožky a odlúčeniu povrchových buniek. V nasledujúcich dňoch teda dochádza k procesu hojenia pokožky a jej obnove. Je bežné, že krátko po procedúre sa na pleti prechodne vyskytujú rôzne nepríjemné prejavy. Čím sa pri chemickom peelingu pôsobí viac do hĺbky, tým sú obvykle i prejavy výraznejšie a doba hojenia je dlhšia. Pri povrchovom peelingu sa pleť obvykle zahojí za pár dní, po hlbokom chemickom peelingu môžu niektoré prejavy pretrvávať celé týždne.

Po procedúre sa môže objaviť podráždenie pleti, začervenanie, väčšia suchosť pokožky a olupovanie povrchových vrstiev pokožky, prípadne drobné pľuzgieriky. Vedľajším efektom tiež môže byť opuch či svrbenie. Ak ste podstúpili chemický peeling, vždy dodržujte nariadenia odborníka ohľadom následnej starostlivosti o pleť. Opatrenia po chemickom peelingu obvykle zahŕňajú:

  • hydratáciu pleti vhodnými hydratačnými produktami (podľa nariadení odborníka sa však počas prvých hodín na pleť nič nenanáša),
  • neprekrývanie pokožky ošetrenej chemickom peelingom (pleť musí dýchať), ochrana pokožky pred trením (napr. oblečením),
  • ochrana pokožky pred slnkom pomocou krémov s vysokým UV faktorom,
  • vyhýbanie sa nadmernému slneniu,
  • vyhýbanie sa make-upu a agresívnej kozmetike (napr. parfumovanej).

Chemický peeling na doma

Dnes je možné vyskúšať chemický peeling i v domácom prostredí. V tomto prípade sa stretávame najmä s prípravkami so spomínanými AHA a BHA kyselinami, ktoré sú určené na domáce použitie. Pri ich používaní vždy dodržujte nariadenia a postup aplikácie uvedený na obale produktu či v príbalovom letáčiku. Tieto prípravky môžu priniesť veľmi pekné výsledky (prečistenie, rozjasnenie, zjemnenie pleti), no je potrebné zmieniť, že ich efekt je v porovnaní s účinkami chemického peelingu u profesionála značne obmedzený. 

Bežné prípravky na domáce použitie totižto obsahujú kyseliny v neporovnateľne nižších koncentráciách, čo je dôvod, prečo nemožno očakávať tak viditeľný účinok ako po ošetrení u odborníka. Pri závažnejších problémoch s pleťou, ktoré chcete zmierniť alebo úplne eliminovať, je preto vhodné sa o chemickom peelingu informovať u kozmetičky alebo dermatológa. 

Odporúčame: Urea v kozmetike – prečo je TOP zložkou pre pokožku celého tela?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:30

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:30

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 21.12.23 00:03

karma
-1.00

Mam akne a nerovnosti pleti, absolvovala by som takyto peeling.

  • 0
Odpovedať

Alena Kmecová 22.12.23 18:39

karma
-1.00

Používam v domácich podmienkach AHA 30% + BHA 2% pleťový peeling, zatiaľ som spokojná. Ak by som mala väčšie problémy s pleťou, tak by som zvážila poradu s lekárkou-dermatologičkou , mame našťastie v meste celkom šikovnú.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní