Čo je to plodová voda a aká je jej funkcia? Môže jej byť veľa alebo málo?

Čo je to plodová voda a aká je jej funkcia? Môže jej byť veľa alebo málo?

Tehotenstvo predstavuje súbor zmien na tele ženy, ktoré môže každý pozorovať navonok. Avšak nejde len o viditeľné zmeny. Mnohé zmeny pociťuje len samotná žena, ktorá cíti mnohé telesné (vnútorné) zmeny, ktoré nie sú až také viditeľné. Rozkošné sú prvé pohyby bábätká, ktoré mnohé ženy popisujú ako malé vlnky, motýliky v bruchu alebo jemné klopanie. S rastom bábätka v bruchu sa vyvíja aj placenta, no čoraz viac sa sleduje aj stav plodovej vody v amniotickom vaku (vak, v ktorom sa dieťa formuje a vyvíja až do okamihu narodenia).

Plodová voda zohráva dôležitú úlohu vo vývoji. V prvom rade jej úlohou je chrániť dieťa ako aj orgány matky. Pomáha tiež udržiavať biologickú rovnováhu, no tiež lekárom poskytuje mnoho informácií o zdravotnom stave a vývoji plodu. Dokonca vďaka nej dokážu lekári včas odhaliť mnohé choroby.

čo je plodová voda

Zdroj: Shutterstock®

Čo je plodová voda a aké je jej množstvo v amniotickom vaku?

Plodová voda je číra, takmer priehľadná tekutina, ktorá je nesmierne dôležitá pre správny vývoj bábätka v maternici. Spočiatku je tvorená kožou plodu, bielkovinami a pod. Postupne ju však z väčšej časti tvorí moč plodu. Áno, aj bábätko v maternici vylučuje moč. V podstate platí, že plodovú vodu prehĺta a následne vylučuje vo forme moču.

Plodová voda sa začína tvoriť už počas 12. dňa tehotenstva ženy a postupne sa jej množstvo zvyšuje, a to až do 34. týždňa. Potom sa mierne zníži a na začiatku pôrodu dôjde k odtoku hlienovej zátky, pretrhnutiu membrány, čo je známe ako prasknutie vody, teda odtok plodovej vody. Predzvesťou prasknutia plodovej vody môžu byť najskôr poslíčkovia a neskôr pravidelnejšie kontrakcie (Braxton Hicksove kontrakcie), pri ktorých by mala každá žena spozornieť a začať sa pomaly chystať na odchod do pôrodnice.

Čo sa týka množstva plodovej vody, tak to sa v priebehu tehotenstva mení. Najviac jej je v amniotickom vaku v období 35. týždňa tehotenstva, a to až zhruba jeden liter. Odtok plodovej vody tak mnohé ženy popisujú ako vodopád.

Aká je úloha plodovej vody

Amniotická tekutina zohráva kľúčovú úlohu počas celého tehotenstva. Zo všetkého najviac:

  • uľahčuje rast kostí – plodová voda umožňuje plodu sa voľne pohybovať bez toho, aby sa k jeho telu prilepili membrány plodového vaku. Vďaka tomu môže bez problémov rásť a vyvíjať sa, čím sa ľahšie vyvíjajú aj kostí plodu.
  • podporuje vývoj svalov – tým, že je bábätku umožnené pohybovať sa, dochádza aj k rozvoju jeho svalov.
  • chráni plod – plodová voda slúži ako tlmič nárazov v prípade náhlych pohybov matky.
  • chráni matku – je to akýsi vankúšik, ktorý tlmí pohyby plodu a zároveň ochraňuje blízke orgány matky voči poškodeniu (napr. pri kopaní plodu).
  • vytvára priaznivé prostredie – udržiava správnu teplotu vo vnútri maternice, vytvára sterilné prostredie bez choroboplodných zárodkov.
  • podporuje vývoj pľúc – od druhého trimestra plod vdychuje a prehĺta plodovú vodu, čo pomáha rozvíjať jeho pľúca i gastrointestinálny systém.
  • pomáha pri pohybe do pôrodných ciest – plodová voda pomáha uľahčovať pôrod a prechod dieťaťa pôrodnými cestami.

Odporúčame: 3 domáce tipy na popraskané bradavky: Čo zachráni mamičky pri dojčení?

ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Veľa alebo málo plodovej vody?

Plodovej vode tehotné ženy neprikladajú veľa pozornosti, avšak ošetrujúci gynekológ pri každej návšteve a pri každom kontrolnom ultrazvuku sleduje aj objem plodovej vody v amniotickom vaku. Totižto s plodovou vodou sú spájané aj rôzne problémy – nie je totižto ideálne, keď je plodovej vody veľa a ani málo.

1. Nedostatok plodovej vody

Tento stav je známy ako oligohydramnión a zvyšuje riziko nehôd s pupočnou šnúrou. Nedostatok tekutín znamená, že plod nemá dostatok priestoru na voľný pohyb. Ak vám lekár diagnostikuje nedostatok plodovej vody, zvyšuje vaše sledovanie a dokonca v niektorých prípadoch môže navrhnúť vyvolanie pôrodu, aby sa predišlo väčším rizikám.

Nedostatok plodovej vody môže ovplyvniť vývoj pľúc plodu. Spôsobuje ho najmä dehydratácia matky i zmeny na placente.

2. Nadbytok plodovej vody

Tento prípad je známy aj ako polyhydramnión. Nadbytok plodovej vody je spôsobený najmä abnormalitami plodu alebo gestačným diabetom (tehotenskou cukrovkou). Je to bežnejšie najmä v prípade viacplodového tehotenstva.

Najväčším rizikom v tomto prípade je predčasný pôrod, preto si vyžaduje starostlivé lekárske sledovanie. Lekári môžu tento stav liečiť liekmi alebo odstránením prebytku, teda odberom plodovej vody. Odber sa robí aj pri podozrení na genetické vrodené vady či iné ochorenia.

3. Únik plodovej vody

Počas tehotenstva môže dôjsť aj k úniku plodovej vody. Môže k tomu dochádzať pomaly a v malých množstvách, alebo náhle a vo veľkom množstve. Ak k tomu dôjde pred 37. týždňom tehotenstva, hovoríme o predčasnom pôrode, ktorý môže viesť k narušeniu vývoja plodu či k vzniku infekcii. V tomto prípade môže dôjsť k hospitalizácii budúcej matky a nasadeniu liečby na oddialenie pôrodu.

Po 37. týždni tehotenstva môže únik plodovej vody znamenať začínajúci pôrod.

Zaujme ťa aj: Mliečna chrasta u dojčiat – ako ju rozpoznať a správne liečiť?

test na odtok plodovej vody

Zdroj: Shutterstock®

Farba plodovej vody

Plodová voda je číra tekutina, ktorá môže mať jemné žlté sfarbenie. Ak je bábätko prenášané, môže mať farba odídenej plodovej vody zelenú alebo zeleno-hnedú farbu. Je to z toho dôvodu, že sa z bábätka uvoľní prvá smolka, teda prvá stolica. Smolka v plodovej tekutine môže značiť problém, nakoľko môže spôsobiť dýchacie problémy plodu zvané ako mekóniový aspiračný syndróm. Ak spozorujete, že vám odtiekla zakalená plodová voda, mali by ste urýchlene odísť do pôrodnice. Môže to byť znak problémov so srdcovou frekvenciou bábätka. Lekári v takýchto prípadoch urýchľujú pôrod.

Test na odtok plodovej vody

Odtiekla mi plodová voda alebo to je len inkontinencia, ktorá sa počas tehotenstva môže objaviť u každej ženy? Hlavne prvorodičky môžu mať problém určiť, či im skutočne odtiekla plodová voda a je čas odísť do nemocnice alebo ide o planý poplach. Práve preto sú k dispozícii testy na únik plodovej vody, ktoré sú určené aj na domáce použitie.

Hygienická vložka s indikátorom plodovej vody je postavená na sledovaní pH hodnoty uniknutej tekutiny. Vložku si stačí vložiť do nohavičiek a po úniku tekutiny počkať 15 minút, kým sa dostaví výsledok. Ak je indikátor sfarbený do modra alebo do zelena, ide o plodovú vodu, v krajných prípadoch môže poukázať na vaginálnu infekciu. Žltá farba indikátora poukazuje na moč.

Ak sa indikátor zafarbí na modrú alebo zelenú farbu, mali by ste kontaktovať svojho gynekológa, dulu alebo pôrodníka, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Pozri aj: BLW metóda: Ako na prvé príkrmy alebo keď sa dieťa kŕmi samé


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní