Ako vyrobiť domáci bujón? Prinášame hneď 2 šikovné spôsoby prípravy

Ako vyrobiť domáci bujón? Prinášame hneď 2 šikovné spôsoby prípravy

    • Zdieľaj:
  • 4

Slovo bujón pochádza z francúzskeho bouillon, čo znamená vývar. Bujónom možno v prvom rade označiť čistý vývar z mäsa, kostí, rýb či zeleniny. V bežnej hovorovej reči sa však pojmom bujón obvykle pomenováva najmä instantná verzia vývaru v podobe tekutého bujónu či bujónových kociek. Instantné mäsové alebo zeleninové bujóny dokážu v kuchyni ušetriť obrovské množstvo času a uľahčia dochucovanie mnohých pokrmov. Bujóny sú síce na jednu stranu pomocníkmi v kuchyni, no na druhú stranu to s nimi nie je vždy úplne ružové. Problémové totiž býva neraz ich zloženie, v ktorom nájdeme veľa tuku, soli, zvýrazňovačov chuti, umelých farbív a podobne.

A čo tak si teda vyrobiť vlastný bujón z kvalitných surovín, ktorého zloženie budeme dobre poznať a ktorý nám rovnako uľahčí prácu v kuchyni? Príprava domáceho bujónu vôbec nie je náročná. Prinášame vám hneď dva tipy na trošku odlišnú prípravu bujónu. Podľa prvého receptu si môžete vyrobiť vlastné bujónové kocky. A ak zvolíte druhý spôsob, vyrobíte si hneď dvoch pomocníkov do kuchyne, a to mrazený čistý vývar a tekutý, respektíve krémový bujón s roztierateľnou konzistenciou. Ktorý spôsob vyskúšate?

Odporúčame: Vynikajúca polievka z hlivy ustricovej s mrveničkou alebo bez nej

domáce bujónové kocky

Zdroj: Shutterstock®

Domáci bujón č. 1

Ingrediencie:

  • 1 väčší zemiak
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 2 paličky stonkového zeleru
  • 50 g klasického koreňového zeleru
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 140 g soli

Postup prípravy:

  • Vo väčšej panvici si rozohrejeme olej a pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu. Za občasného premiešania smažíme asi 10 minút. 
  • Následne k zeleninovej zmesi pridáme soľ, čo spôsobí, že zelenina pustí šťavu. Restujeme ďalších 10 minút (kým sa voda neodparí) a potom odstavíme.
  • Opečenú zeleninovú zmes presunieme do mixéra a rozsekáme na hladkú kašu.
  • Zeleninovú zmes vrátime naspäť do panvice a ďalších 10 až 15 minút zohrievame, kým sa neodparí prebytočná tekutina.
  • Počas toho si pripravíme nejakú väčšiu dosku alebo tácku, na ktorú rozprestrieme alobal.
  • Na alobal rozotrieme zeleninovú zmes do tvaru obdĺžnika (cca 28 x 18 cm) s hrúbkou približne 1,5 cm. 
  • Dlhým nožom nakrájame zmes na menšie obdĺžniky. Takto nám vznikne asi 25 až 30 bujónových kociek. 
  • Necháme dôkladne vychladnúť a tácku s bujónom uložíme na noc do mrazničky.
  • Ďalší deň kocky bujónu nalámeme (ako tabuľku čokolády). Môžeme ich samostatne zabaliť do alobalu, poukladať do zatváracej misky a nakoniec uskladniť v mrazničke. 

TIP: Použiť možno aj iné druhy zeleniny, ako sme uviedli vyššie. Základom je mať približne 900 g zmesi zeleniny.

Odporúčame: Cestoviny s feta syrom a cherry paradajkami: Hit internetu

príprava domáceho bujónu

Zdroj: Shutterstock®

Domáci bujón č. 2

Ingrediencie:

  • 500 až 600 g koreňovej zeleniny (na zeleninový bujón) alebo 500 g kuracieho mäsa a 300 g koreňovej zeleniny (na kurací bujón)
  • 1 l vody
  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvej vňate petržlenu alebo ligurčeka
  • 1 bobkový list
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 3 guľôčky čierneho korenia

Postup prípravy:

  • Ak pripravujeme kurací bujón, najskôr mäso nakrájame na väčšie časti a v hrnci ho necháme na oleji opražiť, aby sa stiahlo. Až následne pridáme zeleninu nakrájanú na väčšie kusy, cesnak a cibuľu pridáme vcelku. Všetko spolu orestujeme. 
  • Ak pripravujeme zeleninový bujón, začneme rovno krátkym orestovaním zeleniny nakrájanej na väčšie kusy (cibuľu a cesnak rovnako ponechávame v celku).
  • V oboch prípadoch následne zalejeme suroviny vodou a pridáme koreniny.
  • Privedieme k varu, plameň stíšime a na miernom ohni necháme pomaly variť asi dve hodiny. 
  • Po dovarení necháme vývar vychladnúť a scedíme ho.
  • Scedený tekutý vývar následne premiestnime do menších alebo väčších misiek a uskladníme v mrazničke (pozor, aby boli misky určené na použitie v mrazničke!). Takto uskladnený vývar je pripravený na použitie pri príprave polievok, rizota či omáčok.
  • Scedenú pevnú časť z vývaru, teda zeleninu a mäso, rozmixujeme s trochou vývaru na hladkú kašu. Takýto roztierateľný bujón je možné krátkodobo uskladniť v chladničke, alebo tiež zavariť a uskladniť podobne ako iné zaváraniny. Je rovnako vhodný na dochutenie pokrmov.

    • Zdieľaj:
  • 4
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Dominika Pňačková 22.03.22 15:47

DP
karma
-1.00

Toto musím skúsiť ... :o) vďaka za tip

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 28.03.22 08:51

karma
107.00

Rado sa stalo, veríme, že u nás nájdete ešte mnoho užitočných tipov a trikov, pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 19.04.22 12:50

AP
karma
100.00

Dobrá inšpirácia na výrobu domáceho bujónu. Určite stojí za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 05.05.22 09:25

AP
karma
100.00

Určite stojí za vyskúšanie, nakoľko preferujem doma vyrobené dochucovadlá bez E-čok a konzervantov,

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Netflix novinky – čo na obľúbenej streamovacej službe sledovať v marci?
Voľný čas

Netflix novinky – čo na obľúbenej streamovacej službe sledovať v marci?

  • 0
  • 17.03.2022
V nedeľu je Deň matiek. Darujte jej niečo špeciálne. Máme pre vás špeciálny tip
Inšpirácie

V nedeľu je Deň matiek. Darujte jej niečo špeciálne. Máme pre vás špeciálny tip

  • 3
  • 05.05.2022
Najsledovanejšie influencerky 60+, ktoré sú inšpiráciou pre celý svet
Voľný čas

Najsledovanejšie influencerky 60+, ktoré sú inšpiráciou pre celý svet

  • 0
  • 17.03.2022
TOPlist