Najčastejšie chyby pri chudnutí, ktoré sabotujú vašu snahu. Nerobíte ich tiež?

Najčastejšie chyby pri chudnutí, ktoré sabotujú vašu snahu. Nerobíte ich tiež?
  • 17.03.2022
  • Redakcia .

Blíži sa jar a spoločne s ňou hrejivé teploty a ľahšie oblečenie. Ani sa nenazdáme a bude tu leto, ktoré v mnohých ženách vyvoláva obavy. Nielen plavková sezóna, ale aj túžba nosiť romantické šaty a vzdušné overaly ich nútia premýšľať o chudnutí. Možno už ste dokonca pokukovali po nejakej diéte, snažili sa zbaviť nejakého toho kilogramu, ale výsledky nie sú také, aké by ste si priali. Prečo?

Dopúšťate sa chýb?

Asi to nechcete počuť, ale pokiaľ dodržiavate diétu, ale napriek tomu ručička na váhe neukázala ani ten najmenší pokrok, potom s najväčšou pravdepodobnosťou robíte niečo zle. Možno sa dopúšťate častých chýb, ktoré robili ženy pred vami a vy sa veziete spoločne s nimi na jednej chybnej vlne. O aké chyby ide a čo sabotuje vašu snahu schudnúť?

Preháňate to s ovocím

Ovocie považujeme za zdravé, je plné vitamínov, a to telu prospieva. Alebo nie? Samozrejme to tak je, ale nič sa nesmie preháňať. A s ovocím, ktoré v sebe obsahuje mnoho fruktózy, jednoducho povedané cukru, sa to nemá preháňať už vôbec. Ak ste do jedálnička v dobrej vôli zaradili až príliš veľa ovocia, potom to môže byť dôvodom, prečo nezhadzujete kilá.

bielkoviny v strave

Zdroj: Shutterstock®

Máte príliš málo bielkovín

Ak chcete schudnúť, musia byť bielkoviny vaším najlepším priateľom. Bielkoviny sú pre chudnutie naozaj dôležité, pretože zasýtia na dlhú dobu, pomáhajú znižovať chuť do jedla a tiež zrýchľujú metabolizmus. Preto nepodceňujte odporúčané denné množstvo bielkovín. Pre chudnutie sú dôležité aj zvyšné dve makroživiny – tuky a sacharidy, nehovoriac o tom, že je potrebné strážiť si aj denný príjem minerálov a vitamínov.

Pijete málo a navyše sladené nápoje

Dodržiavate pitný režim? Je dôležitý nielen pri snahe schudnúť, ale celkovo pre naše zdravie. Ak chcete redukovať nadbytočné kilá, zamerajte sa na to, aby ste denne vypili minimálne 2,5 litra tekutín, a to ideálne čistej vody, prípadne nesladeného čaju. Pokiaľ pijete málo a k tomu všetkému ešte neodoláte sladeným limonádam, potom sa vôbec nemusíte o nejaké chudnutie snažiť.

Nepridali ste žiadny pohyb

Chudnutie ide ľahšie, keď sa adekvátne skombinuje strava a pohyb. Hovorí sa, že chudnutie tvorí z 80 % strava a 20 % pohyb. Pokiaľ nešportujete a vášmu telu chýba pohyb, môže to byť dôvod, prečo chudnutie nejde tak, ako si predstavujete. Existuje pritom mnoho športov a aktivít, ktorým sa môžete venovať – či už vonku, v posilňovni alebo v pohodlí domova. K väčšine z nich vám bohato postačí len kvalitná športová obuv, niečo pohodlné na seba – a nutnosť investovať peniaze do drahých pomôcok nie je vôbec potrebná. Len to chce pravidelne sa hýbať.

Jete nepravidelne

Čo je základným pravidlom pri chudnutí? Nemať hlad. A ako dosiahnete to, že nebudete pociťovať  hlad? Jednoducho tým, že budete pravidelne jesť. Tým sa vyhnete tomu, že vás vďaka hladu budú naháňať chute na sladké a vy budete mať tendencie skĺznuť na nezdravú cestu a dať si niečo kalorické. Ak nebudete jesť pravidelne, bude to mať negatívny vplyv aj na funkciu vášho metabolizmu, ktorý bude o to pomalší. Telo si začne jedlo ukladať zo strachu, že mu zase nedáte najesť a zásoby začne meniť na tuk.

Zaujme ťa aj: Keto diéta – v čom je jedinečná? Je vhodná pre každého?

spaľovače tukov

Zdroj: Shutterstock®

Neveríte doplnkom

Hoci je možné chudnúť bez nich, s ich pomocou je to predsa len o niečo jednoduchšie. Efektívne spaľovače tuku obsahujú rastlinné extrakty napomáhajúce rozkladaniu tukov. Nájdete v nich dôležitú vlákninu, ktorá pomáha znižovať chuť do jedla a túžbu maškrtiť.

Ponáhľate sa pri jedle

Asi každý z nás už niekedy zažil situáciu, keď nestíhal a musel do seba jedlo doslova hodiť. Keď sa to stane len z času na čas, potom to nie je ktovieaká katastrofa, hoci vás z toho môže nepríjemne bolieť brucho. Lenže ak sa s jedlom ponáhľate vždy, zarábate si na problém. Náš mozog až po dvadsiatich minútach jedenia spozoruje, že je žalúdok plný. Keď jedlo doslova zhltnete počas piatich až desiatich minút, potom sa bude vaše telo stále cítiť hladné, akoby ste mu žiadne jedlo nedopriali. Aj to môže pokaziť vašu snahu schudnúť, pretože vás pocit hladu doženie zjesť niečo nad rámec denného kalorického príjmu.

Pozri tiež: Chudnutie bez námahy pri domácich prácach: Koľko kalórií spáliš?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Straková 21.04.22 15:54

LS
karma
-1.00

myslím si, že ten pohyb je pri chudnutí to najdôležitejšie, hlavne teda kardio v kombinácii s posilovaním, aby potom svaly mohli spalovať tuky

  • 0
Odpovedať

Sandra Kozumplikova 25.04.22 09:44

SK
karma
-1.00

snažím sa jesť dosť bielkovín, menej bielej múky a cukru a začala som jazdiť na kolobežke do práce...do leta by som dala rada 2 až 3 kg dole

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní