Kváskové dolky - sladučká maškrta, ktorej neodoláte

Kváskové dolky -  sladučká maškrta, ktorej neodoláte
  • 30.11.2014
  • Lucia Hausknechtová

  • 35
  • 6

Palacinky, lievance či dolky sú klasika, na ktorú si mnohí pamätajú ešte ako deti. Recept na pravé dolky z kvásku vám na chvíľu pripomenú detstvo, domáci ríbezľový džem a vôňu, ktorá priláka všetkých do kuchyne. Je z knihy Hrnčeková kuchárka od Zdenky a Vladimíra Horeckých a ak máte radi  sladké obedy, svojou ľahkosťou a rýchlosťou prípravy si vás určite získa.

Dolky pripravené z kvásku sú oproti iným nadýchanejšie a vláčnejšie. Príprava zaberie niekoľko minút a ak si poctivo odstojíte pri sporáku ich pečenie, odmenou vám bude chutný obed. Ak nemáte po ruke čerstvé ovocie na vrch, môžete použiť zaváraniny, no aj verzia s čokoládovými hoblinkami nie je zlá. Fantázia v kuchyni nesmie chýbať.

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Hrnčeková kuchárka (recenzia)

Recept:

  • 2 hrnčeky mlieka
  • 4/5 hrnčeka celozrnnej alebo hrubej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ½ kocky droždia
  • štipka soli
  • olej alebo tuk
  • ríbezľový lekvár
  • zavárané drobné ovocie
  • práškový cukor na posypanie

Odporúčame prečítať: Citrónový koláčik

Kváskové dolky

Zdroj: Shutterstock®

V polovici vlažného mlieka rozmiešame droždie s trochou cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť. Kvások pridáme do ostatného mlieka a za stáleho miešania prisypeme múku, cukor, soľ, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na panvici s jamkami pečieme na malom množstve oleja alebo tuku malé dolky. Tie potom po dve spojíme lekvárom alebo s džemom, posypeme drobným ovocím alebo kúskami čokolády a práškovým cukrom.  

Dobrú chuť!

Zdroj foto: www.luci.sk


  • 35
  • 6
Návrat hore
Autor článku

6 komentárov

Martina Zahoranová 30.11.14 10:51

MZ
karma
92.00

mňam aj by som si také dala :-)

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 03.12.14 17:02

karma
107.00

vdolky budou určitě moc dobré vyzkouším

  • 0
Odpovedať

Martina Uhrinová 09.12.14 18:17

MU
karma
-1.00

tie dolky už nemajú kysnúť po vypracovaní cesta? ďakujem

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.12.14 20:22

JK
karma
100.00

stará dobrá slovenská kuchyňa máme radi

  • 0
Odpovedať

Marianna Ondo-Eštoková 09.01.15 13:13

MO
karma
-1.00

Vyzera to na velmi chutne na obrazku. Hned by som sa zahryzla :-p... Apropo... je to v recepte uvedene 4 az 5 hrncekov hrubej muky? Alebo styri pätiny z hrnceka. Dakujem.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.12.15 07:25

SK
karma
119.00

volakedy sme dolky robievali castejsie

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Vyrob si sama

Domáci píling na suchú pokožku: Vyrob si ho sama 3x inak!

  • 39
  • 3
  • 08.06.2020
Tvár

TOP špeciálne prípravky na leto: NA a PO opaľovaní i na samoopaľovanie

  • 52
  • 0
  • 23.07.2020
Tvár

Aká je najpopulárnejšia prísada v pleťovej kozmetike? Dvakrát hádaj!

  • 68
  • 4
  • 12.09.2020
TOPlist