Špenátová polievka z čerstvého špenátu: Vitamíny na tanieri

Špenátová polievka z čerstvého špenátu: Vitamíny na tanieri

„Ak chceš mať veľké svaly ako Pepek námorník, musíš papať veľa špenátu“ – túto frázu v detstve počul každý z nás minimálne 100-krát. Dnes túto otrepanú frázu používame aj na naše deti, aby sme ich prinútili jesť aj zdravé potraviny, ktoré sú plné vitamínov či minerálov. Špenát je zdravý a zvyčajne musí prejsť niekoľko rokov, aby ste to sami pochopili a zamilovali si ho.

Ide o listovú zeleninu, ktorá je bežne dostupná aj v našich končinách. Nejde o žiaden exotický druh či nedostatkovú zeleninu, ktorú by sme si dopriali len z času na čas. A prečo si špenát obľúbiť? Hlavne preto, že ide o zeleninu, ktorú môžete pridať do rôznych pokrmov. Napríklad také špenátové lasagne, špenátové rizoto či špenátové halušky zaujmú svojou chuťou. A samotný špenát zase zaujme svojim zložením, nakoľko je v ňom obsiahnutý vitamín A, vitamíny skupiny B, ako aj vitamíny E, K a C. Ochudobnený nie je ani o minerály, ako je draslík, horčík, fosfor, sodík a pod.

špenátová polievka z čerstvého špenátu

Zdroj: Shutterstock®

Na špenátovú polievku potrebujeme:

  • 1 balenie čerstvého špenátu
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 liter vývaru alebo vody
  • smotanu na varenie
  • soľ a čierne korenie

Zemiaky si očistíme a nakrájame na menšie kocky, aby sa rýchlejšie uvarili. Cesnak si očistíme a pretlačíme, rovnako si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Cibuľu popražíme dozlatista a až bude krásne opečená, pridáme aj pretlačený cesnak, ktorý necháme rozvoňať. Prisypeme zemiaky, zalejeme vodou alebo vývarom a necháme variť, až kým nebudú mäkké.

Až budú zemiaky mäkké, pridáme k ním čerstvý špenát a chvíľku (1 až 2 minúty) povaríme. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Po uvarení odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme smotanu na zjemnenie a ešte chvíľku povaríme – približne 1 minútku.

Hotovú špenátovú polievku podávame s krutónikmi. Skvelý tip – pokojne do nej pridajte aj nastrúhaný syr alebo napr. nivu. Polievka bude mať lahodnejšiu chuť. Neváhajte do polievky pridať aj natvrdo uvarené a očistené kuracie vajíčka alebo prepeličie vajíčka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:33

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní