LED svetelná terapia – nový trend v starostlivosti o pleť?

LED svetelná terapia – nový trend v starostlivosti o pleť?

Fototerapia, tiež svetelná terapia, predstavuje fyzikálnu terapiu, ktorá využíva svetlo na preventívne aj liečebné účely. V rámci fototerapie sa používajú rôzne časti svetelného spektra a rôzne druhy svetla, vrátane prirodzeného slnečného žiarenia (takzvaná helioterapia). Liečba prebieha spravidla pomocou rôznorodých lámp s odlišnými technológiami, ako je napríklad biolampa či infra lampa. Svetelná terapia sa v oblasti medicíny využíva už veľmi dlhú dobu, no jej benefity sa čoraz častejšie uplatňujú aj v kozmetickom sektore. Hovorí vám niečo termín LED svetelná terapia? Zistite, ako dokáže pomôcť našej pleti. 

Čo je LED svetelná terapia?

LED svetelnú terapiu by sme mohli nazvať akýmsi novým trendom v oblasti kozmetiky a starostlivosti o pleť, ktorý môže byť nápomocný pri viacerých problémoch s pokožkou. LED svetelná terapia využíva svetelné vlny so špecifickou vlnovou dĺžkou, ktoré sú vyžarované prostredníctvom LED diód. Skratkou LED, z anglického Light-Emitting Diode, pritom označujeme diódy vyžarujúce svetlo, ktoré tiež nazývame aj ako luminiscenčné diódy. 

Na LED svetelnú terapiu sa používajú rôzne LED terapeutické prístroje, ktoré majú najčastejšie formu masiek na tvár, prípadne masiek s časťou na ošetrenie krku. Svetlo, ktoré vyžarujú, preniká do kože, pričom rôznorodé vlnové dĺžky a ich kombinácie napomáhajú efektívne riešiť veľké množstvo indikácií. Konkrétne LED zariadenie síce produkuje svetlo, ale nevyžaruje teplo. Vysielané svetlo má schopnosť vstúpiť do vnútra buniek, kde následne dochádza k absorpcii energie zo svetla a stimulácii určitej odozvy v pokožke. Dochádza najmä k spusteniu rôznych fotochemických reakcií. To, ako pokožka reaguje, závisí od konkrétnej vlnovej dĺžky svetla.  

Odporúčame: Urea v kozmetike – prečo je TOP zložkou pre pokožku celého tela?

účinky LED terapie

Zdroj: Shutterstock®

Ako dokážu LED masky a prístroje pomôcť pleti?

LED masky či iné LED zariadenia predstavujú priam revolučných pomocníkov na ošetrenie pleti, ktorí majú významný vplyv na jej kvalitu. Ako prvé môžeme spomenúť, že vyžarované LED svetlo vo všeobecnosti napomáha stimulovať bunky, čím podporuje tvorbu dôležitého kolagénu. Vďaka tomu je podporená elasticita, čiže pružnosť pokožky, ako aj jej pevnosť. Vplyvom svetla sú zlepšené regeneračné procesy v koži, vďaka čomu je podporené aj hojenie. 

LED svetelná terapia nachádza uplatnenie pri ošetrovaní rôznych typov pleti, vrátane zrelej či problematickej. Ukazuje sa byť totiž účinným pomocníkom v boji proti starnutiu pleti a rozvoju známok starnutia na koži, ale aj v boji proti rôznym kožným problémom, ako je napríklad akné.

Maskám a zariadeniam na LED svetelnú terapiu sú pripisované i nasledujúce účinky:

  • zlepšenie tónu pleti, eliminácia začervenania,

  • rozjasnenie pleti,
  • zjemnenie vrások a omladenie pokožky,
  • zjemnenie textúry pleti,
  • zosvetlenie pigmentových škvŕn,
  • protizápalové pôsobenie,
  • podpora liečby akné,
  • podpora revitalizácie a regenerácie pleti.

Účinky rôznych farieb svetla

Svetlo vyžarované LED prístrojmi má rôznorodé účinky, no ako sme spomenuli vyššie, spravidla závisia od konkrétnej vlnovej dĺžky, teda farby svetla. Vplyv, samozrejme, môžu mať i ďalšie faktory, ako je intenzita a sila žiarenia a v neposlednom rade aj to, aká je dĺžka LED terapie. Podobne ako pri iných metódach v rámci starostlivosti o pleť nemožno očakávať okamžitý viditeľný efekt. 

Čo sa vlnovej dĺžky, respektíve farby svetla týka, mnohé LED prístroje sa zameriavajú najmä na červenú a modrú farbu, ktoré sú na opačnej strane spektra. Každé z týchto svetiel s inou vlnovou dĺžkou prináša iný účinok. O účinkoch červeného a modrého máme najviac poznatkov, venovali sa im mnohé štúdie a výskumy. Avšak, niektoré prístroje vyžarujú aj iné druhy vlnových dĺžok, napríklad zelené či žlté svetlo.

  • Červené svetlo – stimuluje produkciu kolagénu, omladzuje pokožku, podporuje hojace procesy, zlepšuje cirkuláciu krvi, zjemňuje póry. 
  • Modré svetlo – podporuje liečbu akné, pôsobí antibakteriálne, tlmí zápal, znižuje výskyt jaziev po akné. 
  • Zelené svetlo – zosvetľuje pokožku a vyrovnáva jej farebný tonus, redukuje tvorbu mazu, znižuje výskyt opuchov. 
  • Žlté svetlo – redukuje začervenia, upokojuje citlivú pleť, podporuje absorpciu kozmetických prípravkov.
  • Fialové svetlo – zmierňuje viditeľnosť jaziev po akné.
  • Biele svetlo – pomáha pri stareckých škvrnách, zjemňuje vrásky, zlepšuje stav ochabnutej kože.

Odporúčame: Trendy v starostlivosti o pokožku, ktoré budú dominovať v roku 2022

LED maska

Zdroj: Shutterstock®

LED masky na domáce použitie

LED svetelnú terapiu je dnes možné vyskúšať aj v pohodlí domova. Dostupné sú totižto rôzne LED prístroje, najmä vo forme LED masiek. Ich používanie je všeobecne bezpečné, no vždy je potrebné dodržiavať nariadenia uvedené v návode konkrétneho prístroja. Vo všeobecnosti sa však napríklad odporúča na začiatku používať prístroj pri nižších intenzitách, aby sa znížilo riziko vzniku nejakej nežiaducej reakcie, a to najmä na veľmi citlivej pleti. Nežiaduce účinky LED terapie však nie sú bežné. Vzhľadom ku konkrétnemu prístroju sa môže líšiť dĺžka ošetrenia (obvykle 10 až 20 minút), ako aj to, ako často je vhodné prístroj používať. Niektorí výrobcovia odporúčajú produkt na každodenné použitie, iní na použitie 2 až 3 razy týždenne.

Prístroje na LED svetelnú terapiu sú dnes z hľadiska financií pomerne dostupné. Ceny sa pohybujú obvykle od 100 €, väčšinou je však pri kvalitnejších prístrojoch potrebné počítať so sumou okolo 200 až 300 €. LED masky sa vždy prikladajú na očistenú a suchú pleť, pred ich použitím je možné pleť ošetriť napríklad hydratačným sérom. Pri niektorých druhoch ošetrení v rámci LED terapie je potrebná aj ochrana očí, preto pri domácom použití postupujte vždy podľa pokynov výrobcu. 

LED masky v salónoch

S LED svetelnou terapiou sa môžeme stretnúť aj v profesionálnych kozmetických salónoch. Hoci z dlhodobého hľadiska je zakúpenie LED prístroja na domáce použitie finančne výhodnejšie ako opakované ošetrenia v salónoch, nemožno zabúdať na to, že profesionálne zariadenia lekárskej kvality spravidla prinášajú preukázateľnejšie výsledky. Výkonné prístroje na LED terapiu totižto poskytujú silnejšie a intenzívnejšie žiarenie, čiže i efekt pravidelných ošetrení je viditeľnejší. 

V Bratislave si LED svetelnú terapiu môžete vyskúšať napríklad aj u Zuzany Mlčochovej v kozmetickom salóne Zuskizlasky.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní