Najčastejšie problémy v tehotenstve: Dá sa im predísť?

Najčastejšie problémy v tehotenstve: Dá sa im predísť?

Tehotenstvo je zázračným, no náročným obdobím v živote každej ženy. Okrem zväčšujúceho sa tehotenského bruška máme možnosť tešiť sa z prvých pohybov, vydarených obrázkov zo sonografie a najmä neopísateľnej radosti, keď konečne svoj malý zázrak môžeme držať v rukách.

Tehotenstvo nie je choroba

Často sa hovorí, že tehotenstvo nie je choroba a žena by si síce mala dávať na všetko oveľa väčší pozor, avšak neznamená to, že musí až do pôrodu bez pohybu sedieť iba doma. S pribúdajúcimi kilami a zväčšujúcim sa bruškom ženy čoraz viac trápia rôzne problémy, ktoré skôr či neskôr môžu stretnúť každú tehotnú ženu. Aké najčastejšie problémy tehotné ženy postihujú a je im možné predchádzať?

Odporúčame: Tehotenský test – vieš, ako funguje? TOTO si o ňom určite nevedela!

tehotenské nevoľnosti

Zdroj: Shutterstock®

Nevoľnosti v tehotenstve

Nevoľnosti v tehotenstve sú u mnohých žien akýmsi symbolom začínajúcej gravidity. Tieto ťažkosti zvyčajne vo väčšine prípadov ustupujú po prvom trimestri tehotenstva. Tie menej šťastné si však žalúdočné problémy môžu „užiť" počas celého tehotenstva. Riešením je dostatok tekutín bez obsahu kofeínu (napríklad čaj alebo voda). Mnohým ženám na dosiahnutie žalúdočnej rovnováhy pomáha vytlačená citrónová šťava s vodou. Rovnako ako na pitný režim je dôležité myslieť aj na pravidelné stravovanie. Doprajte si jedlo často a v malých dávkach. Nenechajte žalúdok vyhladovať, pretože práve to môže byť spúšťačom týchto nevoľností.

Pálenie záhy

Aj pálenie záhy, rovnako ako nevoľnosti, býva u tehotných žien veľmi časté a vie naozaj potrápiť. Toto nepríjemné pálenie majú na svedomí kyseliny, ktoré sa naspäť vracajú pažerákom, v mnohých prípadoch vystúpia až do hrdla. Problémy so záhou vedia potrápiť v začiatkoch tehotenstva, pričom najhoršie bývajú k jeho koncu, kedy sa orgány uspôsobujú bábätku a zmenšujú sa. Prevenciou, ako páleniu záhy predísť, môže byť vhodne zvolená strava. Vyvarujte sa kyslým a korenistým jedlám, rovnako aj citrusom, paradajkám, cibuli či cesnaku, nevhodné sú aj mastné jedlá a vyprážané jedlá.

Pozri aj: Fetálny alkoholový syndróm – aké sú následky pitia alkoholu v tehotenstve?

pálenie záhy

Zdroj: Shutterstock®

Bolesti krížov, chrbta a hlavy

V tehotenstve sa telo ženy musí prispôsobiť veľkým zmenám a celé vnútro sa uspôsobuje pre pohodlie a správny rast bábätka. Rastúce bruško a jeho hmotnosť ženy prirodzene ťahá smerom nadol. Tým sa mení aj držanie tela, čo má za následok časté bolesti krížov či celej chrbtice. Neraz sa pridá aj nepríjemné bolenie hlavy, ktoré z chrbtice zvyčajne vychádza. Riešením sú ľahké tehotenské cviky, ktoré môžu boľavej chrbtici pomôcť. Okrem toho sa však snažte o správne držanie tela. Doprajte si pohodlnú a kvalitnú obuv a snažte sa eliminovať dvíhanie a nosenie ťažkých nákupov či predmetov.

Tlak v oblasti panvy

Zväčšujúcim sa bruškom ženy často začínajú pociťovať aj tlaky v oblasti panvy a rodidiel. Nepríjemný pocit sa začína stupňovať v posledných mesiacoch tehotenstva, kedy na rodidlá začína tlačiť hlavička dieťaťa. Nepohodlie ženy pociťujú najmä počas státia a dlhej chôdze, preto si doprajte častejší odpočinok a vyložte si nohy.

Kŕčové žily

Kŕčové žily sú pre mnoho žien iba estetickým problémom, no nevyhýbajú sa ani ženám v tehotenstve. V menej častých prípadoch však môžu pre ženu predstavovať aj riziko nebezpečnej trombózy. Ak máte možnosť si oddýchnuť, stačí zdvihnúť nohy nahor a podložiť si ich pohodlným vankúšom. Prietok krvi sa aj vďaka tomu urýchli. Šikovnou pomôckou a riešením môžu byť aj kompresné pančuchy.

Inšpiruj sa: TOP mýty o tehotenstve – vieš, ako je to v skutočnosti?

kŕčové žily

Zdroj: Shutterstock®

Hemoroidy

Ak ste už zažili nepríjemné pocity svrbenia či bolesti v oblasti konečníka, pravdepodobne ste sa s hemoroidmi už stretli. V tehotenstve nebývajú zriedkavé a potrápia mnoho žien. Môže za to najmä zväčšujúca sa maternica a tlak na konečník a žily v jeho oblasti. Riešením môžu byť maste a krémy dostupné v lekárňach, ale aj konzumácia potravín s vysokým podielom vlákniny, kúpele z dubovej kôry či rôzne cviky zamerané na posilnenie panvového dna.

Vaginálne infekcie

Vaginálne infekcie sú u tehotných žien pomerne časté a vedia komfort ženy poriadne narušiť. Ak sa pridá nepríjemne svrbenie, pálenie či zapáchajúci výtok, je to zvyčajne dôvodom k návšteve gynekológa. Ten zvyčajne predpíše antimykotiká, ktoré je možné užívať aj v tehotenstve. Problémy počas liečby zvyčajne do pár dní ustúpia. Vhodnou prevenciou môže byť aj nosenie kvalitnej bavlnenej spodnej bielizne a voľnejšieho oblečenia, vďaka ktorému môže pokožka dýchať. Vyvarujte sa návšteve kúpalísk, aquaparkov či kúpeľov, ktoré sú často živnou pôdou pre výskyt rôznych baktérií.

Problémy so spánkom

Nie nadarmo sa hovorí, že spánok je v tehotenstve nesmierne dôležitý. Nie vždy sa však zaspať budúcej mamičke dá. V prvých mesiacoch za to môže najmä nával hormónov, v neskoršom štádiu tehotenstva už často mamička nemôže nájsť na spánok správnu polohu alebo spánok znemožňuje časté behanie na toaletu. Riešením je dopriať si pravidelný oddych počas dňa, alebo vtedy, keď cítite, že to potrebujete. Nezabúdajte na pravidelnú stravu, pitný režim a prechádzky na čerstvom vzduchu.

Pozri aj: Jesť za dvoch? Mýtus! Tu je návod na to, ako zvládnuť tehotenstvo


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 20.12.21 06:50

ĽŠ
karma
100.00

S pribúdajúcimi kilami a zväčšujúcim sa bruškom ženy vedia potrápiť naozaj rôzne problémy...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní