Neodolateľné orechové laskonky: Originálny recept na lahodnú maškrtu

Neodolateľné orechové laskonky: Originálny recept na lahodnú maškrtu

    • Zdieľaj:
  • 3

Laskonky sú tým zákuskom, na ktorom si môžete pochutnať takmer v každej cukrárni a dokonca si ich dnes môžete kúpiť aj vo väčších supermarketoch. Avšak domáce laskonky sú oveľa lepšie, pretože sú pripravené s väčšou láskou. Čo by to boli za Vianoce bez tohto chutného vianočného pečiva, po ktorom sa zľahne zem hneď, ako ich vyložíte na stôl? Pripravte si túto maškrtu tento rok aj vy a uvidíte, že bude chutiť úplne každému. Ak ich budete robiť po prvýkrát a obávate sa, že sa vám nepodaria, tak skúste ich pripraviť z polovičnej alebo tretinovej dávky. Na ochutnávku to určite postačí.

laskonky

Zdroj: Shutterstock®

Na orechové laskonky potrebujeme:

  • 6 bielkov
  • 330 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 160 g mletých vlašských orechov

Krém na laskonky:

  • 250 g masla
  • 50 ml kávy
  • 50 ml mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 20 g hladkej múky

Bielky spolu s krupicovým cukrom si vyšľaháme nad parou do hustej peny. Po vyšľahaní necháme penu mierne vychladnúť a následne postupne do nej vmiešame mleté orechy a práškový cukor. Hotový laskonkový základ máme pripravený na pečenie.

Plech si vystelieme papierom na pečenie a mierne ho potrieme maslom, aby sme z neho laskonky ľahšie „odlepili“. Pripravíme si formu na laskonky, ktorú položíme na plech a hotovým laskonkovým cestom ich naplníme, zarovnáme a formu pomaly odoberieme.

Do vopred vyhriatej rúry na 110 °C dáme laskonky upiecť, respektíve vysušiť. Sušíme ich približne 50 minút, preto odporúčame vložiť do rúry hneď viacero plechov.

Medzitým sa pustime do prípravy krému. Do hrnca si dáme kryštálový cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Až skaramelizuje, pridáme uvarenú kávu a mlieko. Napokon pridáme múku a varíme do zhustnutia. Hotový „puding“ necháme vychladnúť. V extra miske si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a postupne vmiešame aj vychladnutý puding. Hotovým krémom naplníme laskonky. Ak chcete, môžete ich na záver pofŕkať roztopenou čokoládou.

TIP: Orechové laskonky sú klasikou, no pokojne môžete orechy vymeniť za kokos a pripraviť si tak kokosové laskonky.


    • Zdieľaj:
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 21.12.21 07:26

ĽŠ
karma
100.00

Výborné, tiež pripravujem.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 21.12.21 09:17

KK
karma
108.00

Laskonky som ešte nerobila, mala by som to napraviť :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 21.12.21 23:19

karma
100.00

Áno, aj pre mňa sú laskonky maškrta.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Športové oblečenie: Nahoďte sa štýlovo aj na cvičenie
Módne inšpirácie

Športové oblečenie: Nahoďte sa štýlovo aj na cvičenie

  • 1
  • 18.01.2022
Vianočná móda 2021: Ako sa obliecť k štedrovečernému stolu?
Módne inšpirácie

Vianočná móda 2021: Ako sa obliecť k štedrovečernému stolu?

  • 4
  • 17.12.2021
Deň mužov oslavuje aj Aupark Bratislava, s pánskym bedekrom plným štýlu a elegancie
Inšpirácie

Deň mužov oslavuje aj Aupark Bratislava, s pánskym bedekrom plným štýlu a elegancie

  • 2
  • 19.11.2021
TOPlist